Saturday, January 28, 2006

Un an si pe blogger dot com si citeva concluzii despre experienta mea de bloger de pina acum

Cu ceva timp in urma anuntam deja un an pe blogger dot com, si promiteam ca voi trage cindva un numar de concluzii.

Nu prea am avut timp si chef de concluzii, cu problemele pe care le-am tot avut, astfel ca se implineste in curind un si jumatate de cind sint pe blogger dot com. Ce concluzii as putea totusi trage privind activitatea de pina acum si viitor meu ca blogger?

In primul rind, am observat ca numarul de vizitatori pe care il am este destul de constant.

-Cu exceptia lunilor de virf (de exemplu luna iulie a anului trecut, cind am comentat mai pe larg decizia de neconstitutionalitate a legilor reformei justitiei, care a facut ceva vilva in mass media romaneasca) in care am scris despre un eveniment important, si in care mi-am facut cit am putut "reclama" si prin alte locuri, o mare parte dintre vizitatori imi vin pe blog in urma vreunei cautari (pe google, in principal, dar si pe yahoo sau alte moatoare de cautare, mai obscure).
Ca blogul e activ sau nu, ei vin, cautind, de multe ori (as putea spune) altceva decit ceea ce indexeaza motorul de cautare (cel putin asta cred). De unde rezulta importanta legata de trafic a indexarilor pe care le face google (si in general motoarele de cautare), care totusi, mie imi scapa oarecum (nu gasesc ca hit imediat "idei" despre care am tot vorbit, respectiv fraza intregi, gasesc in schimb idei sau fraze mai obscure, despre care vorbesc indirect, sau nu neaparat; imi explic partial aceasta prin modul in care se indexeaza headline-ul mesajului, cu frinturi din fraza pe care o scrii de fapt)...Anyway, acestia sint o parte dintre vizitatori, cum spuneam.
O alta parte a vizitatorilor este data de prietenii si fanii (hard) ai blogului(Gabriela,de exemplu) care vin si revin pe blog in mod repetat. Aceasta parte nu este mare, (ultra)miniscula daca o compar cu modelele din care m-am inspirat (este drept ca de limba engleza. Lingua franca engleza este una dintre explicatiile cauzale fundamentale, alaturi de "piata " potential mult mai mare, de oameni care traiesc in acelasi loc si cultura si dezbate aceleasi idei, carora li se adreseaza acestia). Dar, pastrind totusi proportiile, nu mai putin imbucuratoare pentru mine, caci acesti vizitatotori angajeaza dezbaterea ideilor blogului pe care si-o doreste in subconstient orice blogger.

-Amintind insa cuvintul "dezbatere" ajung la un punct important. Timp de un an si jumatate, cu mici exceptii, blogul meu nu a reusit sa angajeze cine stie ce dezbatere, poate chiar nici o dezbatere. Iar acesta este un punct dureros, pentru ca, asemeni oricarui blogger te intrebi: la ce masa scriu daca tot nu angajez pe nimeni cu ceea ce scriu.
Marturisesc ca am avut la un moment dat o ratacire din aceasta cauza, fiind aproape de a decide abandonarea definitiva a blogului. M-am consolat totusi cu gindul ca template-ul blogului nu ofera vizibilitatea mesajelor pe care o ofera de exemplu typepad, si de aici "scaparea" mesajelor importante, care ar fi meritat o dezbatere, de catre cititori, pe de o parte, iar pe de alta, ca scriu totusi la urma urmei in romana, iar romana se adreseaza romanilor, celor din locul numit Romania, in care, ca vrem ca nu vrem, nu exista nici traditia dezbaterii publice, nici cea a criticii unui argument, si nici obisnuinta cautarii dezbaterii in alte locuri decit in cele in care le cauta toata lumea, care exista in partile blogerilor care mi-au folosit ca sursa de inspiratie. Deci volens, nolens, trebuie sa mai avem putintica rabdare (scriind in continuare pentru uzul propriu si al unei minoritati) , cum ar spune bunul nostru Caragiale.

In sfirsit, ca sa inchei aceste concluzii, am inceput acest blog si cu dorinta de a avea posibilitatea ca atunci cind vreau, sa pot vedea usor un argument pe care l-am scris odata, si sa il pot folosi ulterior (sa numim aceasta intentia "academica" a blogerului). Iar in privinta asta, pare ca blogul imi va folosi imens intr-un articol pe care il scriu, deci beneficiul de a avea un blog pentru aceste scopuri este evident.

Avind in vedere cele descrise mai sus, cred ca experienta mea ca bloger este mai degraba pozitiva decit negativa, si ca voi continua acest blog.

Alte ginduri ale blogerilor? Las lista de comentarii deschisa.

1 Comments:

At 12:55 AM, Blogger dacland said...

Draga prietene,

Intrebarile tale retorice cu privire la activitatea blogului, la dezbaterile starnite, la impactul avut, in ultima instanta, caci asta inteleg ca te framanta, vor ramane vesnic retorice...

De ce?

In "stilul" paginii am spune "fin'ca d'aia" si am pune doua puncte!

Vom spune insa ca din motivele urmatoare:

In primul rand vorbesti de "justitia susieveana" si o treci ca atare in header!!! Eu zic ca va mai trece "olecutza vriemi" pana ce "Google" va deveni atat de destept incat sa inceapa a "prishepe" graiul matale!
As fi chiar interesat sa aflu cum s-ar putea indexa "justitia susieveana" incat sa raspunda la o cautare pe "Justitia Suceveana".

Asta una..., shi mai sunt!

Poate ca avand in header "Art.411 din Legea nr 1000/1457"- este doar un exemplu haios- motorul de cautare te va arunca pe lista langa pagina Monitorului Oficial(si nu "oficiale" cum il agresezi matale fara rost)!

Alt aspect legat de data aceasta de graiul si "stofa"
comentariului...

Nu cred ca foloseste prea mult(sic!) dezbaterii stalcirea limbajului, ba, dupa cum spuneam mai sus, fie si numai pentru ca afecteaza in rau chiar cautarea prin motoarele cunoscute, daca nu ai in vedere cumva o varianta rara de "puishor di gugalashi" care sa te priceapa!

Exprimari de genul "golanul roman care scuipa seminte" si alte ironii pe acelasi tipar eu cred ca nu fac altceva decat sa scada din interesul unei persoane care altminteri ar fi chiar dornica de un schimb de idei... La fel si, citam: "(...)te intrebi: la ce masa scriu daca tot nu angajez pe nimeni cu ceea ce scriu." Macar ca s-ar scrie "ma-sa" ceea ce ar fi o contragere de la "mama sa"... Iata ca s-a nascut totusi o dezbatere, ceea ce iti doreai atat de mult, dar am rezerve ca ar putea interesa un specialist in drept...


Tot legat de "look-ul" sau de estetica vorbei scrise spre a fi inteleasa...
Este aiuritor sa parcurgi o fraza in care exista precizari la precizari facute printre multimi de ironii si paranteze...

Inca din denumirea paginii : "MONITOARUL NEOFICIALE" cu subtitlul "TEXTE,GINDURI SI ARGUMENTE DE(SPRE) DREPT (SI LUMEA INCONJURATOARE) " transpare o atitudine de, hai sa o denumim frumos, zeflemea intortochiata!?

Fie si numai pentru motivul ascuns al promovarii paginii cu orice rabat, vazand cititorul ca pe un client ce trebuie "scuturat" de bani- citeste timp- si tot ar trebuie tratat cu ceva mai multa consideratie.
Cunosc pe cineva care a vandut pantaofi in America si care afirma ca a invatat mult de la un vanzator coleg, de culoare. Spunea ca pana ce nu tratezi cu cel mai mare respect si pe acela fara un banut in buzunar nu vei putea sa vinzi nimanui nimic!

Cam atat, draga prietene!

Ne mai auzim pe mail!

 

Post a Comment

<< Home