Thursday, March 02, 2006

"Taxa pe viciu" la Curtea Constitutionala

Un caz interesant va fi dezbatut de Curtea Constitutionala, respectiv constitutionalitatea "taxei pe viciu" (conform informatiei de aici, din Gandul ; un alt articol, despre aceasta, in Saptamina financiara, aici; o revolta mai "veche" descrisa tot in Gandul, aici). Spun interesant, pentru ca, fiind si eu "vicios" sint pentru mentinerea tutunului si alcoolului la preturile la care sint acum...ma rog...

Argumentul desfasurat in caz(cf. Saptaminii financiare), este cel al PSD care:

- invoca asezarea justa a sarcinilor (articolul 16 din Constitutie, potrivit caruia cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari; articolul 56 prin care sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale, iar orice alte prestatii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situatii exceptionale.), taxa pe viciu aplicandu-se numai persoanelor juridice, nu si celor fizice. De asemenea, taxa pe viciu ar avea caracterul unei prestatii interzise de Constitutie, caracterul sau nefiind legat de nici o situatie exceptionala care i-ar permite existenta cf art 56.

Un alt argument interesant este cel al producatorilor de alcool, pregatiti sa atace "taxa pe viciu" in cazul in care primul control ar gasi textul constitutional, din alte doua motive, citam (din saptamina financiara):
In primul rand, ea(taxa pe viciu) incalca principiul egalitatii in fata legii, aplicandu-se numai persoanelor juridice, nu si celor fizice, asa cum sustine si PSD. In al doilea rand, este discriminatorie - se aplica numai bauturilor spirtoase. Ca si cum vinul si berea nu imbata.

Cel din urma argument te-ar putea duce cu gindul la un Cassis de Dijon, aici, (desi gubernoiu ar putea argumenta ca masura se aplica si la "intern";... daca intram totusi in justificarea "stiintifica" a masurii guvernului, s-ar putea sa constatam ca totul cam lasa de dorit), desi deocamdata, asemenea speculatii sint inutile. Oricum, vom reveni asupra prezentei batalii odata ce mai multe informatii vor fi disponibile.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home