Saturday, September 18, 2004

Circul ideilor

Sub acest titlu, voi incerca din cind in cind sa acopar subiecte aparute in alte surse decit cele romanesti, care nu sint teoretice si nu se incadreaza in acelasi timp exact nici la rubrica Trivia.

In Independent Enjoyment, despre Occidentalism, una dintre maladiile care continua sa bintuie acest inceput de secol,

In Boston Globe despre testele de personalitate devenite atit de populare si in Romania, si anumite rezerve asupra lor

In History News Network un argument de ce politica bizantina a republicanilor de a-l sprijini pe Nader poate fi gresita


si o privire asupra folosirii religiei in campania electorala Americana , aspect discutat si altundeva


In The Washington Post, o recenzie a unei carti despre problemele cu securizrea Fortaretei America


In Monthly Review un program al economistilor de stinga pentru o viguros indemn de a rezista politicilor lui Putin


Iar in the Economist, un comentariu asupra Rusia dupa Beslan (de altfel presa internationala dedica spatii analizei tragediei de la Beslan. In Le Monde, un reluata de BBC, care in plus arata genul de atrocitati la care ne putem astepta in acest conflict precum si temerile lui Eltsin ,la propunerile lui Putin. Moscov News vorbeste si ea despre reactiile sale si ale lui Gorbaciov la propunerile lui Putin. In sfirsit, despre siloviki ca adevaratii beneficiari ai regimului Putin.)

In sfirsit, trecind la economie,

op ed aparut recent in NY Times despre viziunea lui Bush asupra “societatii proprietarilor”. Am incercat mai jos o traducere (pastrind textul ales de el....alte comentarii aici, aici, aici, aici , si aici ; o copie a editorialului din ny times, care nu cere inregistrare aici )

Nu cred ca le place the "Ownership Society"

Echipa Editoriala a New York Times pare sa nu “guste” “societatea proprietarilor” (George W. Bush's "ownership society" in original-n.n):

The New York Times: Cind presedintele Bush vorbeste despre o "ownership society," tineti-va bine portofelul.... [A]ceasta inseamna... un transfer al poverii taxelor catre citigurile salarialea – sau , mai pe scurt, o taxa asupra salariului. Rexultatele regressive ale acesteia vor fi inspaimintatoare. Cei mai bogati americani, in procent de 1 la suta din intreaga populatie, cistiga numai o zecime din totalul cistigurilor salariale americane, dar aproape jumatate din venitul total rezultat din economii si investitii....

Tabara lui Bush a lansat idea ca ceea ce presedintele incerca sa corecteze prin aceaste politici ar fi o taxa de consum….a carei intentie ar fi sa mareasca rata de economisire nationala prin incurajarea realativa si acordarea unor stimulente celor care economisesc mai mult…. Peter Orszag, un economist al Brookings Institution , a aratat ca …Taxa de facto a salariilor conceputa de dl. Bush va avea caracteristicile cele mai rele a celor doua lumi; avind atit toate trasaturile regresive ale unei taxe de consum cit si nici una dintre posibilitatile pe care le are o asemenea taxa, de a spori economisirea la nivel national….

In ultimii trei ani de redresare economica, distributia cresterii economice a devenit mai nesimetrica decit in orice alt moment din istoria moderna. In mod curent, 47 la suta din cresterea economica alimenteaza profiturile corporatiilor, de departe cel mai mare procent din toate cele opt redresari care au urmat crizelor economice de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. 15 la suta din aceasta crestere merge in directia salariilor, cea mai mica proportie in mai mult de 50 de ani…In 2004 plata neta pe care salariatii au primit-o a scazut la cel mai jos nivel din 1929, anul in care guvernul American a inceput sa stringa date despre aceasta. Toate aceasta ar putea face dorinta introducerii unei noi taxe salariale rizibila, daca insa aceasta ar fi doar o gluma….

Comentarii la cele de mai sus, din pacte “innecate” de spam, aici


Si in incheiere, tot de Brad de Long o discutie despre statisticiele pietii muncii americane, in luna august...anul electoral 2004 aici , aici , aici , aici si aici iar o punere teoretica a problemei aici

0 Comments:

Post a Comment

<< Home