Wednesday, January 12, 2005

Batalia pentru domeniul public

Ce este de fapt domeniul public din punct de vedere al dreptului de autor ?

Conform Wikipedia ar fi" Domeniul public contine operele intelectuale sau cunostintele in care nici o persoana sau organizatie nu are un interes personal ( drept de autor sau patent )In scopul incurajarii creatiei intelectuale statul poate acorda un monopol limitat in timp in ce priveste multiplicarea unei opere ( in cazul dreptului de autor ) sau aplicarii unei inventii ( in cazul patentelor ). La expirarea acestui monopol, respectivele creatii trec in domeniul public, si pot fi folosite in mod liber de oricine, deseori in scopul dezvoltarii ulterioare a domeniului. "

Domeniul public inseamna operele care le poti accesa in mod gratuit, le poti modifica, traduce, crea pe baza lor opere derivata fara a cere acordul titularului. Inseamna operele lui Creanga, Shakespeare sau Bethoveen. Inseamna ca a expirat "contractul" tau cu statul prin care ai avut un monopol (limitat in unele privinte de legea dreptului de autor) asupra acelei opere si acum ea intra in patrimoniul creativ, ce permite utilizarea libera a acesteia.

Inseamna ca tu poti lua Amintirile din Copilarie ale lui Creanga si sa le transformi astfel incit sa faci din ele o povestire impartita pe capitole, cu ilustratiile tale, ii mai pui si niste muzica de Mozart ca fundal si poti fie sa o publici pe o pagina web - ca o creatie proprie, fie sa faci un CD pe care sa-l vinzi tuturor celor interesati. Si asta e doar un exemplu.
Parerea mea este ca acest "domeniu public " este putin cunoscut si valorificat de catre noi toti. Fie de cei ce vor sa faca o afacere, fie de cei ce au alte scopuri ( ex. raspindirea culturii - publicarea unui site cu opere care nu mai sunt protejate de dreptul de autor)Si poate de aceea nu ne intereseaza cit si unde se gasesc opere care se afla in domeniul public sau de cind nu mai este o opera protejata de dreptul de autor, etc. (aici mi se poate argumenta si ca romanilor nu prea le pasa de dreptul de autor sau in Romania nu se respecta - de acceea nu exista un interes pentru domeniul public - discutabil.) Sau daca o opera este protejata inca 70 de ani dupa moartea autorului.
...................................
Vezi intreg textul la http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=batalia_pentru_domeniul_public&more=1&c=1&tb=1&pb=1


0 Comments:

Post a Comment

<< Home