Tuesday, June 27, 2006

Citeva reflectii despre justitia romaneasca (1)

Azi am purtat o discutie (colegiala) interesanta cu citiva magistrati romani, plecind de la un sir de documente, pe care cred ca merita sa o aduc in prim plan pe acest forum( o voi imparti cumva arbitrariu in doua parti-azi prima parte).

Dar despre ce era vorba in aceasta discutie?

In primul rind, despre numarul imposibil de dosare pe care le are de rezolvat un judecator roman, si despre timpul necesar rezolvarii unui dosar. De ceva vreme am incercat sa aflu (fara succes prea mare), citeva date despre "timpul fizic" necesar unui judecator pentru rezolvarea unui dosar. Genul acesta de "timp"(mai concret spus cit ore si minute ia rezolvarea unui dosar la o instanta sau alta) este necesar de stiut, pentru ca functie de "timp" si incarcatura generala de dosare pe categorii de instante, putem face o "radiografie" a neajunsurilor sistemului(daca aceste neajunsuri exista), si cauta cai (cel putin in optica mea) de a imbunatati "productivitatea" sistemului (cuvintul suna urit, dar si la instante, si in administratie, vorbim despre "productivitate" si incercam sa o influentam in sens-cantitativ- pozitiv). Oricum, ca sa nu mai lungesc prea mult discutia, gratie Cristinei F. (careia ii multumesc pentru pointer) am dat de documentele de aici [1] ( citez directiile Cristinei pentru cei interesati in lectura documentelor cu pricina..."incearca sa intri de pe site-ul csm, mergi la "noutati", iar documentul se numeste pompos "studiu preliminar cu scopul planificarii resurselor umane si imbunatatirii sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor" - are "documentul" (asta e ceea ce intereseaza propriu-zis) si "anexele"), care, coroborate cu documentele de aici [2](dar avem o intreaga pagina cu numarul de dosare pe 2004 ori 2005 pe site-ul csm-ului), mi-au dat, si cred eu ca pot da si altora cit de cit o imagine (macar la nivel macro) asupra disfunctionalitatii sistemice, ori cel putin a unui paradox pe care il intimpina administrarea justitiei romanesti.

Dar mai intii de toate, cit CIT DUREAZA "YOUR DAY IN THE COURT"(adica procesul "tau",presupunind ca ai unul, in curtile romanesti)?

Trecind acum peste problemele legate de reprezentativitatea esantionului pe care s-a lucrat de csm in adunarea datelor de la [1] ( de ce instantele alese sint reprezentative, de ce dosarele alese sint reprezentative,etc), lucrurile care mi se par extrem de interesante (pt ca se nu "coroboreaza" deloc cu propriile mele intuitii asupra modului de lucru al sistemului) din datele prezentate de csm ar fi urmatoarele(pentru simplificare am ales doar anumite cauze-cele din civil, celelalte fiind ca durata mai mult sau mai putin asemanatoare cu durata cauzelor din civil...) :

-in documentul csm de mai sus avem ca durata medie de rezolvare a dosarelor alese aleatoriu(?)
La nivelul JUDECĂTORIILOR

1. Materia CIVIL

(Durata medie de timp pentru o cauză civilă a fost calculată după cum urmează:

Nr. total de minute
pentru soluţionarea cauzelor civile = ------ minute/cauză civilă
Nr.de cauze civile


Utilizând această formulă, rezultă:

- pentru judecători:

33 762 minute = 255,7 minute (adica 4,25 ore/ per dosar)
132 cauze civile

- pentru grefieri:
33 992 minute = 257,5 minute
132 cauze civile

Deci un dosar in civil are toate sansele sa "treaca" prin "mina"judelui din sistem, cu toate actele de facut in el (termene, redactarea diferitelor documente, studiu dosar, audiere martori, administrare probe, etc,etc) in 4 ORE si un sfert(din timpul judelui) in PRIMA INSTANTA!

[-Celor neuimiti inca de asemenea "rapiditate" le recomand doar sa citeasca un document de -sa spunem-100 de pagini-cam atit ar avea un dosar-, cit sa aiba sens ce citesc, si puna pe hirtie timpul necesar! Dupa care, sa se apuce sa scrie un "rezumat" de cca 20 de pagini al celor 100 de pagini citite pe calculator, care sa aiba sens, si din nou sa scrie pe hirtie cit timp le ia redactarea acelui rezumat. Dupa care sa aculte 2-3 oameni care au citit respectivul document, si din nou sa vada cit timp le ia. Asta pentru comparatii.(astept timpii vostri la comentarii....) Sa ne gindim totusi ca prima instanta de regula stabileste in mod normal "imprejurarile de fapt"ale spetei, care iar in mod "normal" ramin asa pina la capatul procesului,adica in apel si/sau recurs, deci in mod "firesc", si mai degraba mai "des" decit mai "rar", va avea de rezolvat o multime de detalii legate de fapte, si contestatii ale partilor asupra acestora....]

Acum, daca asta e situatia la judecatorii, cit timp ia rezolvarea un dosar civil la Tribunal? Bineinteles ca "ceva" mai mult, dat fiind complexitatea mai mare(?) a cauzelor judecata in prima instanta de tribunal. Citam din documentul csm amintit:

I. 1. Materia CIVIL ( - FOND -)

- Durata medie de timp pentru o cauză civilă:

- pentru judecători:

3494 minute = 317,6 minute (cca 5 ore si 20 min/per cauza)
11 cauze civile

- pentru grefieri:

2636 minute = 239,6 minute
11 cauze civile

DECI REZOLVAREA UNUI DOSAR IN PRIMA INSTANTA LA TRIBUNAL "IA" UN PICUT MAI MULT, 5 ore si ceva, fata de cele 4 ore si ceva cit ia in "prima instanta" la judecatorii.

In "Apel", in schimb rezolvarea unui dosar ia ceva mai mult timp judecatorului, astfel ca "your day in the court" are "sanse" sa fie mai lunga cu citeva ore decit a fost in prima instanta. Citam din acelasi document csm:

II. 1. CAUZE CIVILE SOLUŢIONATE ÎN APEL

- Durata medie de timp pentru o cauză civilă în apel:

- pentru judecători:

30 347 minute = 842,9 minute (cca 14 ore /per cauza)
36 cauze civile în apel

- pentru grefieri:

14 113 minute = 392 minute
36 cauze civile în apel

(timpul mai lung, as fi tentat sa il explic prin caracterul "de novo" al apelului la noi, si prin potentialel multe erori din prima instanta, pe care judele din apel incearca sa le corecteze....reamintesc in context rata mare de apeluri admise la noi, in comparatie cu alte tari).

...iar in "recurs"(daca mai este cazul), lucrurile se "rezolva" "olecuta" mai "repede" decit in "apel":

III. 1. CAUZE CIVILE SOLUŢIONATE ÎN RECURS

Durata medie de timp pentru o cauză civilă în recurs:

- pentru judecători:

13 489 minute = 254,5 minute (cca 4.2 ore/dosar)
53 cauze civile în recurs

- pentru grefieri:

8974 minute = 169,3 minute
53 cauze civile în recurs


-Ca sa punem o concluzie, conform tabelului preliminar facut de csm(din fericire va urma o a doua runda de studii) , o cauza are sanse sa treaca prin "sistem" in cca. 18-19 ore/instanta , iar daca va fi si recurata, in cca 22-23 de ore, conform datelor statistice preliminare intocmite de grupul de lucru al csm.

Se pot desprinde mai multe concluzii din cele de mai sus, dar acum voi zabovi doar asupra unui paradox.

Mai inainte de enuntarea paradoxului, e necesar un scurt preambul. Cum este si firesc(as fi tentat sa spun) , csm preia datele de mai sus, si stabileste niste norme de lucru pe judecator.

Astfel, la judecatorii vom avea:

Cota de muncă anuală pentru un judecător/grefier a fost calculată după cum urmează:

Timpul de lucru/an în minute
Durata medie de timp pentru o = ----- cauze civile/jud.- grefier/an
cauză civilă

Utilizând această formulă, rezultă:
- pentru judecători:

105 600 minute = 412,9 cauze civile/an
255,7 minute

- pentru grefieri:

108 000 minute = 419,4 cauze civile/an
257,5 minute

(nota grupului de lucru de la csm- Pentru obţinerea timpului de lucru/an al unui judecător/grefier s-a avut în vedere numărul anual de zile lucrătoare, după scăderea sărbătorilor legale, a zilelor libere legale şi a concediului legal de odihnă)

la TRIBUNALE:

Cota de muncă anuală pentru un judecător/grefier:

- pentru judecători:

105 600 minute = 332,4 cauze civile/an
317,6 minute

- pentru grefieri:

108 000 minute = 450,7 cauze civile/an
239,6 minute

LA CURTI DE APEL (si in general pentru cei care lucreaza la apeluri):

Cota de muncă anuală pentru un judecător/grefier:

- pentru judecători:

105 600 minute = 125,2 cauze civile în apel/an
842,9 minute

- pentru grefieri:

108 000 minute = 275,5 cauze civile în apel/an 392 minute

Iar pentru cei care lucreaza in recurs:

Cota de muncă anuală pentru un judecător/grefier:

- pentru judecători:

105 600 minute = 414,9 cauze civile în recurs/an
254,5 minute
- pentru grefieri:

108 000 minute = 637,9 cauze civile în recurs/an
169,3 minute

[am omis din "schema"mea grefierii, si imi cer scuze pentru aceasta omisiune, desi ea nu cred ca altereaza in mod fundamental ce vreau sa spun]

Chiar daca lucrurile pot fi olecuta mai amestecate in realitate (in aceiasi instanta poti avea de rezolvat si lucrari de "prima instanta" , si apeluri si recursuri) , daca ne uitam un picut la documentele [2] ale csm mentionate anterior, de exemplu la acest tabel, observam ca, in afara unor (relativ) mici, desi notabile, exceptii (atit la judecatorii cit si la tribunale ori curti de apel) unde numarul de dosare este (chiar) mult peste cel de mai sus, majoritatea curtilor (judecatorii, tribunale, curti de apel) au in realitate cam 1/2 dosare din norma norma determinata mai sus de catre grupul de lucru al csm prin impartirea timpului anual de lucru la timpul necesar (in medie) rezolvarii unui dosar.

Ori, de cite ori insa stai de vorba cu prieteni judecatori(dar nu e nevoie musai sa stai, e suficient sa te uiti prin "salile pasilor pierduti" ori sa vezi maldare de dosare legate cu sforicica pe care oamenii si le cara pentru "studiu" acasa), auzi(ori vezi) povesti de groaza, cu zile intregi lucrate peste program, oameni prabusiti peste, ori amestecati cu mormane intregi de dosare, carora nu le mai fac fata, samd.

Cum in logica tertul e exclus, eu nu imi pot explica paradoxul de mai sus, decit daca admit din doua una:

-(a) ori datele legate de timpul necesar pentru rezolvarea unui dosar, de mai sus, sint pur si simplu "aiuristice" si scoase din burta;

-(b) ori tipetele, nervii si "sforaiturile" care se aud din tabara suprasolicitata a juzilor sint inexplicabile, ori "explicabile" prin apucaturile unor puturosi a caror majoritate "pierde" in mod "inexplicabil" jumatate din timpul de munca pe care l-ar putea afecta altfel rezolvarii dosarelor, si tipa pentru a obtine ce doreste de fapt; si mai mult "timp liber" (in orele de program).

Desi sint extrem de invidios pe "rapiditatea" cu care juzii rezolva dosarele, si, desi ma simt ca un dinozaur, din moment ce nu cred ca reusesc in mai devrem de 2 ore de discutii cu un posibil client sa "pun" faptele dintr-un dosar intr-o poveste care sa faca cit de cit sens, si nu am reusit sa am o viziune cit de cit a strategiei de urmat in respectivul dosar in mai putin de- sa zicem- 3-4 ore de adiacenta "gindire libera" asupra cailor alternative de urmat, inclin sa cred ca totusi e ceva gresit cu datele de mai sus si buna parte din timpul efectiv petrecut in dosar de catre un jude e omis cumva din "schema" preliminara a csm-ului.

Alte ginduri?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home