Saturday, September 18, 2004

Despre Neutralitatea Anchetatorului / Sindromul Statutului

Cu toate discutiile astea golite de sens sau cu sensuri contradictorii si multiple pe care le auzim despre “justitia” romana , m-am gindit ca articolul de mai jos poate fi cumva util si juristilor romani (cunoscatori de engleza).

Green si Zacharias Despre Neutralitatea Anchetatorului (“Prosecutorial Neutrality”, titlul in original, se poate traduce mai specific prin “neutralitatea procurorului”, dar am preferat un titlul mai larg)

Bruce A. Green si Fred C. Zacharias (Fordham,respectiv San Diego) au postat articolul “Prosecutorial Neutrality” (urmeaza sa apara in Wisconsin Law Review, 2004) la SSRN (anuntul e via Solum).

Iata mai jos o traducere a “abstractului” pentru juristii romani nevorbitori de engleza(sper ca traducerea la "prima mina" nu face mesajul abstractului de neinteles).

Acest articol examineaza idealul neutralitatii anchetatorului intr-un effort de a determina valoarea acestei notiuni pentru masurarea activitatii anchetatoriale. Comentatorii au asumat adesea ca anchetatorii ar trebui sa fie “neutri” atunci cind iau decizii discretionare sau au criticat anchetatorii pentru o pretins demonstrata lipsa de neutralitate a lor. Notiunea de neutralitate anchetatoriala ne readuce in memorie conceptia traditionala a anchetatorilor (procurorilor) ca fiind ofiteri “quasi-judiciari”

(la noi procurorii sint mai mult decit atit prin lege-sint magistrati; de aceea am si preferat sintagma mai larga de anchetator cuvintului “procuror”; revenind la procurori, nu mai putin, unii dintre ei sint astfel de ofiteri in practica, ma rog, in manifestarile lor…dar deja am presupus o “valoare neutrala”, lucru pe care autorii il critica n.n.)


si pune emfaza pe distinctia dintre anchetatori (procurori ) si avocatii partilor private. Dar intelesul specific atribuit notiunii de neutralitate anchetatoriala a variat in functie de context. Termenul se refera la vederi diverse, potential inconsistente, despre conduita "potrivita" pe care anchetatorii ar trebui sa o urmeze.


Articolul demonstreaza ca, luata individual, notiunea de neutralitate prosecutoriala nu ne este de prea mare folos daorita faptului ca termenul contine multiple intelesuri sau mai bine spus, o serie de norme care sint nesigure in ceea ce priveste intelesul lor. Comentatorii prin urmare, ar trebui sa fie mai precisi in legatura cu ce asteapta de la anchetatori si modul in care descriu cum un anchetator nu a indeplinit o asteptare sau alta. In afara celor de mai sus, articolul concluzioneaza, de asemenea, ca diferitele si alternativele conceptii privitoare la neutralitatea anchetatorului impartasesc o premiza de baza valida: aceea ca anchetatorii trebuie sa ia decizii in baza unor principii care pot fi articulabile, sau in baza unor sub-principii care se bucura de o larga acceptare sociala (interesant aici-n.n) Aceasta intuitie este provocatoare , intrucit anchetatorii nu au preluat niciodata, fie la nivel individual sau la nivel colectiv , sarcina de a identifica norme functionabile care sa le permita o ordine (si consistenta-n.n) in multitudinea de decizii discretionare pe care le au de luat in fiecare zi.



In sfirisit (via Bertram) un link catre cartea lui Michael Marmot (U.C. London) despre statutul social si implicatille acestuia asupra sanatatii (he,he, s-a intrebat cineva de ce un sef “rau” se pare mereu ca o duce bine in ciuda celor dorite de subalternii sai).
Dar iata mai jos un scurt comentariu:
Marmot este bine cunoscut pentru idea sa ca inegalitatea statututlui are implicatii asupra sanatatii indivizilor, idee pe care o promoveaza in Recenta sa carte Sindromul Statutului , in care arata ca functionarii civili aflati pe o treapta superioara traiesc mai indelungat decit ceilalti, chiar daca luam in considerare factori precum stilul de viata, fumatul etc. Chiar si atunci cind oamenii poseda destul, din punct de vedere material , pozitia lor pe scara ierarhica tot are un impact in ceea ce priveste longevitatea lor. Un alt rezultat intreresant al studiului este acela ca pentru femei, a se afla in control acasa (control opus celui de la munca) este de o importanta covirsitoare in ceea ce priveste longevitatea lor, desi aceasta pare sa nu aiba vreun efect asupra barbatilor. In continuare un excelent interviu al lui Marmot realizat de Harry Kreisler, in care Marmot face o trecere in revista a principalelor sale afirmatii…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home