Din nou despre alegeri
Asociatia Romana de Frecat Menta (imi pare ca are ambitii mondiale, asociatia asta, si in citiva ani s-ar putea sa constatam ca operatiunea pe care o propune-frecatul mentei-s-ar putea sa fie cea mai originala si importanta contributie romaneasca la cultura lumii)are citeva comentarii si concluzii interesante referitoare la fenomenul desfasurat recent -alegerile generale-aici, aici , aici si aici , precum si o istorie a performantelor si realizarilor din epoca post-revolutionara, care incepe aici.
Din cele de mai sus, mi s-a parut foarte interesant un comentari care analizeaza pattern-urile voturilor si participarii la vot in acesti 15 ani, din care citez mai jos in extenso:
Vin ai nostri, pleaca ai nostri
Din 1989 incoace s-au adunat deja trei runde de alegeri generale pe care sa ne aruncam ochii si sa vedem cam cum se voteaza ....Pentru chestia asta ne-am uitat putin pe numarul de voturi obtinute de patru forte politice: PSD (sau PDSR/FDSN cum s-a numit la diverse momente in timp); principalele partide de opozitie luate impreuna (CDR si/sau PNL, PNTCD, etc); PD (sau USD); PRM.
Ce am descoperit? PSD a obtinut 3,1 milioane voturi in 1992, 2,8 milioane in 1996 si 4,0 milioane in 2000. Cum in 1996 cine a fost nemultumit de guvernarea FDSN a votat cu CDR sau cu alt partid de opozitie rezulta ca actualul PSD poate conta pe un electorat stabil sau loial de aproximativ 2,8 milioane - cei care au votat partidul chiar si in 1996 cand acesta a pierdut alegerile. Un calcul similar putem face si pentru opozite (fosta CDR): In 2000 aceasta a obtinut cam 2,1 milioane voturi; venite dupa guvernarea conventiei din 1996-2000, putem considera ca acest procent reprezinta electoratul stabil al opozitiei. Cumulat, inseamna ca vreo 5 milioane de persoane reprezinta electorat relativ stabil al celor doua forte: PSD si PNL/PNTCD/etc; cifra buna de retinut pentru orice calcule electorale.
Urmatoarele doua partide care conteaza in arena politica sunt PD si PRM.
Urmarind rezultatele ultimelor trei alegeri as zice ca PD-ul conteaza si el pe un electorat relativ stabil de ceva mai putin de 1 milion de voturi. La PRM analiza este putin mai complicata, dar as zice ca PRM poate conta si el pe o valoare apropiata de un milion de voturi. Tragand linia si facand totalul, rezulta un electorat stabil de vreo 6-7 milioane de voturi pentru principalele forte politice din Romania. Daca ne bazam pe o prezenta la vot de 11 milioane de persoane acum in noiembrie (cam 60%, desi procentul este probabil in scadere), mai raman cam 4-5 milioane de voturi. Ce se va intampla cu ele? Vreo sapte-opt sute de mii de voturi merg de fiecare data la UDMR; alte opt sute de mii - un milion de voturi merg la partidulete mai mici. Restul sunt nehotarati si pentru voturile lor se da lupta mare - doua-trei milioane de voturi nu sunt de neglijat. Bine, mai e si problema voturilor anulate - de la opt sute de mii la un milion si ceva -, dar astea sunt probabil impartite pe toate partidele.
Ce s-a intamplat la alegerile anterioare?
In 1992 toate cele patru grupari s-au incadrat in cifrele de mai sus. Diferenta s-a repartizat catre partide precum PUNR, PDAR sau PSM care pe vremea aceea inca obtineau destul de multe voturi. In 1996, nemultumirea dupa guvernarea PDSR a fost atat de mare incat 1,7 milioane din randul celor nehotarati s-au indreptat catre CDR si i-au asigurat acesteia castigarea alegerilor; vreo sase-sapte sute de mii de voturi nehotarate s-au dus si la PD (sa ne reamintim ca CDR si USD au intrat la guvernare impreuna, deci erau percepute amandoua ca alternative la PDSR). PDSR si PRM s-au bazat numai pe electoratul stabil. In 2000 situatia s-a inversat: CDR (si prin asta ma refer de fapt la partidele din CDR-ul anului 1996) a inregistrat numai voturile electoratului stabil (2,1 milioane), in timp ce 1,2 milioane de voturi nehotarate s-au dus la PDSR si 1,2 milioane la PRM (PRM a mai atras si cea mai mare parte a electoratului PUNR, vreo cateva sute de mii de voturi, dupa atragerea lui Gheorghe Funar in partid). E clar ca numarul celor nehotarati sau care voteaza dupa cum bate vantul este destul de mare; acestia pot inclina balanta ori intr-o parte, ori in alta. Este clar si ca tendintele se schimba si ca orice calcule sunt aproximative. Totusi, ce se poate intampla la alegerile din 2004? Participarea ar putea fi putin mai redusa, dar cei care vor renunta sa participe la vot vor veni din ambele categorii - atat electorat stabil cat si nehotarati. E posibil ca tendintele de mai sus sa se mentina: 2,8 milioane electorat stabil pentru PSD (sa zicem 28% din voturi, daca din populatia cu drept de vot ii scadem pe cei care nu participa si pe cei ai caror voturi sunt anulate); vreo 2 milioane (20%) voturi stabile pentru PNL, singurul partid care a mai ramas bine cotat din fosta CDR plus vreun milion de voturi pentru PD (10%) ca sa completam alianta; inca vreun milion si ceva la PRM; vreo cinci-sase sute de mii de voturi merg ca de obicei la UDMR, si inca vreo sapte - opt sute de mii merg la diverse partidulete marunte; batalia se va da pentru 1,5 - 2 milioane de voturi.
.... E greu de prevazut in ce parte se va inclina balanta: pe de o parte nesimtirea guvernantilor din ultimii patru ani plus vrajeli de genul "nu votezi, nu vorbesti" (de parca daca vine alianta la putere se tripleaza salariile automat) va inclina balanta in favoarea opozitiei. Pe de alta parte mediocritatea opozitiei si prestatia jenanta din 1996-2000, la care se adauga posibilitatile de manipulare pe scara larga pe care le are PSD-ul va inclina balanta in favoarea acestuia din urma. ...
Din pacate am ajuns sa ne intereseze din ce in ce mai putin cine iese, pentru ca toti sunt cam la fel. Ia sa vedem prezenta la vot: am pornit cu un super-optimist 86% in 1990; in numai doi ani am pierdut deja cateva procente bune: 76% prezenta la alegerile din 1992. In 1996 dupa toata povestea cu mult trambitata schimbare promisa de CDR procentul nu s-a schimbat - 76% prezenta la vot. Dupa ce ne-am lamurit si cu schimbarea asta, la alegerile din 2000 prezenta la vot a fost de numai 65%. Si apoi sa nu uitam ca la referendumul pentru schimbarea constitutiei din 2003 prezenta la vot a fost de numai 55,7%, dupa o campanie intensa de mediatizare si dupa doua zile de referendum. De asemenea sa nu uitam ca un procent de prezenta la vot inseamna cam 170.000 de persoane, deci nu e de neglijat. Mai e si chestiunea voturilor anulate: nu sunt putine. La alegerile din 2000 s-au anulat vreo 670.000 de voturi, adica 5,78% din numarul total al voturilor - asta e mai mult decat procentul de 5% necesar unui partid pentru intrarea in parlament. Asta n-ar fi nimic, dar la alegerile din 1992 (care au fost oarecum controversate la vremea lor) s-au anulat nu mai putin de 1,5 milioane de voturi (12% din numarul total). E foarte mult, daca ne uitam la faptul ca diferenta dintre procentul FDSN si cel al CDR la acele alegeri a fost de 8%. 1992 a fost o exceptie - la alegerile generale din 1990, 1996 si 2000 numarul voturilor anulate a oscilat in jurul a 800.000 - cifra ce reprezinta un procent ce ar face fericite multe partide mai
marunte care se agita sa intre in parlament....
Gindindu-ne ca lucrurile de mai sus au fost scrise, dupa cum apar, inainte de alegeri, cu atit mai interesant este comentariul.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home