Decizia CC, reactii
Va mai amintiti ca un grup de judecatori au depus o cerere de interventie la CC.
Iata mai joc un comunicat din partea lor.
La data de 5 iulie 2005 am formulat cerere de interventie in interes propriu, cerere intemeiata pe dispozitiile art. 14 din Legea nr. 47/1992 de organizare si functionare a Curtii Constitutionale si art. 49 si urm. din Codul de procedura civila, prin care ne justificam atat posibilitatea de a interveni in procesul aflat pe rolul Curtii Constitutionale privind sesizarea de neconstitutionalitate a legilor formulatã de Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si inconsistenta argumentelor inserate de Inalta Curte in sesizare.
Precizam ca cererea noastra de interventie a fost insotita de un memoriu semnat de 129 de judecatori de la instante din tara de toate gradele, prin care s-a afirmat necesitatea continuãrii reformei justitiei si lipsa de reprezentativitate a Inaltei Curti de Casatie si Justitie în actiunea sa de sesizare a Curtii Constitutionale cu presupuse aspecte contravenind Constitutiei din România, ce ar fi cuprinse în pachetul de legi promovat de Guvern prin asumarea rãspunderii - prin faptul ca inainte de sesizarea Curtii Constitutionale, Inalta Curte nu a consultat intregul corp al magistratilor. Am arãtat atunci, arãtãm si acum, cã reforma realã a justitiei nu se poate face în afara principiilor si valorilor morale. Pentru cresterea competentei în sistem, a încrederii populatiei în justitie si a apãrãrii cu adevãrat a independentei acesteia sunt necesare mãsuri reale, cum ar fi ocuparea funcþiilor de conducere din instante si parchete pe criterii obiective, permanetizarea activitãþii Consiliului Superior al Magistraturii, renuntarea la privilegiile magistratilor în raport cu ceilalti cetãteni.
În mod surprinzãtor, cererea noastrã a fost ignoratã de Curtea Constitutionalã. Aceasta, prin decizia din 6 iulie 2005, nu se pronuntã in nici un fel asupra cererii noastre de interventie, mentionand doar in considerentele deciziei ca “Memoriile depuse la Curte de un grup de judecatori prin care se solicita respingerea obiectiilor formulate in legatura cu legea supusa controlului nu pot fi avute in vedere, deoarece autorii acestora nu se regasesc printre subiectele prevazute de art. 146 lit. a) din Constitutie”.
Cu privire la aceste aspecte tinem sa precizam urmatoarele:
În 1994, Romania a ratificat Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, afirmandu-si astfel, atasamentul la un set de valori si principii esential europene, angajandu-se, in acelasi timp, la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute in Conventie.
Nesolutionarea cererii noastre a incalcat, consideram noi, dreptul fundamental prevazut de art. 6 paragraful 1 din Conventie, sub aspectul accesului la justitie: ni s-a refuzat, nejustificat, solutionarea in mod echitabil a cererii formulate corect din punct de vedere procedural. Curtea ar fi trebuit sã pronunte o solutie, chiar daca era una de respingere (fie chiar si ca inadmisibila), mai ales ca, in opinia noastra, Curtea Constitutionala indeplineste conditita prevazuta de art. 6 paragraf 1, si anume cea de tribunal independent si impartial, atat prin modul de organizare si functionare, cat si prin procedura jurisdictionala la care face referire Legea nr. 47/1992.
Cum legea internã acordã Curtii Constituþionale puterea de a pronunta decizii fãrã posibilitatea de a le contesta si considerând cã ne-a fost incalcat dreptul la care am facut referire, intelegem sa sesizam Curtea Europeana a Drepturilor Omului, potrivit art. 34 din Conventie. Urmãrim astfel ca instanta de la Strasbourg sã solutioneze o problema juridicã ineditã în România, aceea cã nici un judecãtor nu este mai reprezentativ fatã de altul, cã fiecare judecãtor este component al puterii judecãtoresti, astfel cã fiecare în parte are dreptul sã fie consultat si sã îsi spunã pãrerea în chestiuni care intereseazã organizarea si functionarea justitiei".
12.07.2005
jud. Horatius Dumbravã, Curtea de Apel Tg.Mures – tel. 0740-960957
jud. Adrian Neacsu, Tribunalul Vrancea – tel. 0721-949875
0 Comments:
Post a Comment
<< Home