Saturday, March 04, 2006

O "sosie" a unui tip de "barlamentar" romanesc?

Cica unul fost Rep(ublican, din Camera reprezentantilor), Duke Cunningham,care a fost condamnat vineri de o curte americana (nu Curtea Suprema, la ei Curtea Suprema are treburi mai importante decit sa ancheteze un barlamentar gainar, cum are la noi), isi facuse chiar un "meniu al mitei" prin care explica celor interesati cam cit costa ca sa obtii un contract guvernamental de milioane de dolaroi.

Pentru cei interesati, mita incepea la $140,000 si un yacht de lux pt un contract cu departamentul apararii de 16 milioane, fiecare milon suplimentar dintr-un asemenea contract "cerind" cite $50,000 mita in plus.
Omul oferea si "discount", rata mitei cazind $25,000 pe milion in plus, daca contractul mergea peste 20 milioane....

O copie a acestui meniu se afla aici (blogul respectiv are o copie a intregului act de acuzare, incepind de aici; memorandum-ul sentintei aici; o anatomiei a fraudei aici,

pagina "neautorizata"aici -[apropos, pagina este "super" si cred ca un asmenea proiect ar fi extrem de interesant si pentru citiva-macar-politicieni din Romania], yahoo are o stire aici (si linkuri catre articolele din presa....stirea este cam peste tot) bbc are de asemenea o stire despre condamnare, aici (Interesanta cota judecatorului districtual, Larry Burns , redata de bbc:

Nu erai ud. Nu stateai in frig. Nu erai infometat. Si, cu toate astea, ai facut aceste lucruri....
Cred ca tot ceea ce ai reusit a fost doar sa minezi sansa pe care o au politicienii onesti de a face un lucru bun.

Seamana acest caz cu multimea de cazuri mediatizate de presa romana in ultima vreme? Mie mi se pare ca in ciuda distantei fizice, si culturale, precum si a celor pe care si le dorea omul, seamana intrucitva cu ale noastre cazuri, fiind vorba in el de "scheme" folosite si la noi. De unde ar rezulta ca "marile idei" sint mereu cam aceleasi...
RL are si ea stirea, aici,preluare de la cnn.