Tuesday, September 26, 2006

Romania in EU in 2007; romanii suferind de aceiasi "ilfovita"

In cadrul cronicii unei acceptari asteptate(si conditionate), Comisia a dat citirii azi in Parlament vestii pe care o asteptam inca din Mai a.c, anume ca Romania are green light, alaturi de "fratioara" sa Bulgaria, pntru intrarea (cu ceva conditii) in UE.

Cum drumul catre acest accept a fost greu si sinuos, in mare parte gratie si politicienilor post-(ex ante) decembristi, bucuria acestei vesti asteptate este umbrita de suferinta incercarilor prin care am trecut (si vom mai trece). Ca atare, ne-am asteptat la o mica retinere in declaratiile politicienilor (1) . Cu exceptia lui Baxe, obsedat inca de mediocritatea sistemului (care intr-adevar este mediocru) si a unui Tariceanu usor diplomat (da, romanii pot avea un moment de mindrie nationala, reusind sa intre in UE aproape 3 ani mai tirziu decit majoritatea colegilor lor de lagar, care nu au avut 1000 si de morti in anul de gratie 1989), reactia unei parti clasei politice mi se pare totusi cumva deplasata. Probabil ca cele mai dragute remarci (pentru ca se contrazic reciproc) sint cele ale lui Blaga respectiv Vosganian, respectiv "Vasile Blaga a declarat ca decizia Comisiei Europene de a recomanda aderarea Romaniei la UE nu este una politica" si ""Raportul Comisiei Europene valideaza formula politica actuala" - a declarat, la o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. El a adaugat ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene valideaza actul de guvernare si arata ca optiunea Partidului National Liberal de a evita alegerile anticipate a fost una corecta".....

Opinia mea este ca decizia CE(respectiv a parlamentului si a altor institutii europene) este una eminamente politica , chiar daca in luarea ei au avut un rol criterii eminamente "tehnice". Romaniei si Bulgariei li s-au promis intrarea in EU acum 4 ani, iar in discutie nu a fost decit anul in care se va face aceasta intrare, nu daca se intra sau nu...(lucru inca de dezbatut in privinta viitoarelor candidate). Bineinteles ca un anumit progres realizat in ultimii ani nu poate fi contestat, dar a spune ca acest progres este mai mare decit de fapt este, ori a spune ca administratia ori clasa politica s-a "profesionalizat"peste noapte ar fi si aberant si hilar.

Dar in definitiv, putem spune orice, avind in vedere ca politicienii romani, precum romani, sufera de boala numita ilfovita ( " ...Îmi amintesc că regretatul Petre Ţuţea spunea că în ....lumea suferă de "ilfovită". "Cum adică, d-le Ţuţea?". "Păi… ilfovita e o boală valahă şi se defineşte prin trei simptome: cretinism, criminalitate şi voie-bună!"… Turpitudinea bine dispusă, împănată cu o notă de fudulie, e un lucru lesne de reperat; în ce priveşte criminalitatea, ea nu este neapărat una fizică, ci poate fi foarte bine de speţa "asasinatului moral"…il multumesc lui Florian Danescu pentru pointer-ul catre definitia ilfovitei) adica de o combinatie de cretinism, criminalitate si voie buna.

Mi-e teama insa ca doar cu "ilfovita" nu vom reusi sa fim mai mult decit suma erorilor celor care am fost, nici macar ca acum avem "green light" catre Evropa.

(1)-avind in vedere si "oboseala" sociala inregistrata prin alte partii integrate inaintea noastra

0 Comments:

Post a Comment

<< Home