Sunday, August 20, 2006

Un subiect de "viitor"

Prietenii mei Cristi D(raportor) si Silvia M au ridicat citeva intrebari interesante in perspectiva intrarii Romaniei in EU, pornind de la practica de pina acum a Romaniei legata de CEDO. Spun ei:

"....intrarea Romaniei in UE va ridica o tripla problema: cum se va aplica legea nationala, sistemul CEDO si dreptul comunitar? Studentul roman nu este pregatit in aceste ultime doua materii. Pe Curtea de la Luxemburg nu exista nici o lucrare. Poate o problema este si ca nimeni nu invata care e diferenta intre drept si lege: interesant, judecatorul trebuie sa respecte legea, dar CEDO spune ca trebuie respectat drepturile omului – o decizie din 2001 a ICCJ da o interpretare ciudata si spune ca judecatorul nu trebuie sa respecte Constitutia, ci doar legea organica; mai mult, se preda principiul legalitatii, neputand sa judeci in lipsa legii, dar totusi art. 5 C.Civ. interzice denegarea de dreptate; pe de alta parte, judecatorul roman poate fi tras la raspundere materiala pentru incalcarea legii. Totusi, primul judecator comunitar va fi judecatorul national; practic, judecatorul national se va comporta ca o Curte Constitutionala, inlaturand aplicarea unor legi nationale! – rezulta ca trebuie reconsiderat rolul Curtii Constitutionale. Judecatorii trebuie sa realizeze ca prin ratificarea unui tratat international acesta e inglobat in dreptul intern, astfel ca e obligatorie aplicarea acesteia."

Desigur, tot ce spun ei mai sus este foarte interesant, dar intrebarea care mi se pare ca necesita o discutie -datorita precaritatii cunostiintelor legate de UE in Romania---este cea din primul paragraf, pe care am si ingrosat-o: " cum se va aplica legea nationala, sistemul CEDO si dr. comunitar?"

[Nu stiu cit timp voi avea sa vorbesc luna aceasta si cea urmatoare despre aceste lucruri, desi voi incerca, pe cit cu putinta sa scriu cite ceva despre subiect... dar sint foarte curios sa aud opiniile voastre despre aceasta, astfel ca voi tine deschise discutiile legate de subiect pe blog in urmatoare luna si jumatate.]

1 Comments:

At 12:48 PM, Blogger Flavius Vasilescu said...

salve. ma numesc flavius si as dori sa raspund intrebarii de mai sus.

Astfel, prin aderarea romaniei la UE judecatorul roman are obligatia sa aplice dreptul comunitar, adica prevederile Tratatul Comunitatii Europene si ale jurisprudentei Curtii Europene de Justitie, cu intaietate fata de normele de drept nationale, iar in cazul in care acesta constata ca normele de drept nationale sunt in contrast vadit cu cele comunitare are de asemeni obligatia se dezaplice (nu sa abroge!) normele nationale si sa le aplice pe cele comunitare in virtutea puterilor acordate acestuia de TCE. In cazul in care judecatorul roman are dubii in ceea ce priveste acest conflict normativ, are obligatia de a suspenda judecata si de a supune Curtii respectivul conflict de norme.
Dreptul comunitar (si nu dreptul european!) se aplica cu intaietate si fata de prevederile legii fundamentale a tarii si fata de CEDO.

 

Post a Comment

<< Home