Tuesday, December 06, 2011

Interes (ratiune) publica?

Sint multe discutii in zilele noastre despre asemenea interese sau ratiuni care dicteaza "politici publice" (mai pe romaneste, de exemplu, inghetzarea pensiilor, sau a salariilor bugetarilor, pentru a da doar doua exemple). Si cu toate acestea subiectul scapa "juristilor", desi pare ca exista un grup, creat de filozofi, care se ocupa de cercetarea subiectului in Romania (detalii despre grup aici. exista si o bibligrafie mai jos)

Cred totusi ca este timpul sa aruncam o privire si la ce au teoreticienii dreptului de spus in alte locuri. (bibliografia de mai jos este foarte sumara, si se refera doar la materiale publicate in limba engleza; citeva din cele de mai jos fiind disponibile gratis, pe site-ul ssrn sau pe cel al stanford encycl)

John Finnis (Oxford), On Public Reaon (2007)

Lawrence Solum, Public Legal Reason, [aparut in 92 Virginia Law Review 1449 (2006)]


Fabienne Peter:Rawls' Idea of Public Reason and Democratic Legitimacy,Politics and Ethics Review, Vol. 3, No. 1 : pp. 129-143, April 2007

Fred D'Agostino, "Public Justification", The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall 2008 Edition)

Fred D'Agostino . Free Public Reason: Making It Up as We Go. Oxford University Press.
(1996)

Gerald Gaus.Recognized Rights as Devices of Public Reason. Philosophical Perspectives 23 (1):111-136 (2009).

Fred D'Agostino & Gerald F. Gaus, Public Reason, Ashgate.(1998)

Cum spune si Lawrence Solum: "Ideea de raţiune publică este profund controversată şi subiect de dezbateri aprinse, dar legăturile dintre raţiunea publică şi drept au început doar recent să fie explorate în profunzime."

Evident ca avem si o "definitie legala" romaneasca in toata poveste, care se gaseste in Legea 544/2001, copiata dupa FOIA Americana. (ce este "public record" aici)

Dictionarul de administratie publica disponibil on line aici preia si el cate ceva din textul sus numitei Legi...

Drept Online prezinta o definitie, pe care o reproducem mai jos
Acel interes care implica garantarea si respectarea de catre institutiile si autoritatile publice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale cetatenilor, recunoscute de Constitutie, legislatia interna si tratatele internationale la care Romania este parte, precum si indeplinirea atributiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficientei, eficacitatii si economicitatii cheltuirii resurselor. si in continuare: Informatia de interes public reprezinta orice informatie care priveste activitatile sau care rezulta din activitatile unei autoritati publice ori institutii publice, indiferent de suportul ei.

Evident ca doar citind "definitia" asta legala romaneasca, tot nu intelegem nimic despre ratiunile filozofice ale legii, sau despre legaturile conceptuale dintre diveritele notiuni care sint aplicabile.

Australienii incearca sa explice aici ratiunile filozofie ale introducerii unei asemenea legislatii, iar aici un articol ceva mai recent.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home