Sunday, September 19, 2004

Pretext

O noua revista a colegilor din Timisoara (Universitatea de Vest) pe care va las sa o descoperiti singuri (ii datorez vestea aceasta lui Anne)urmarind linkul din titlu (imi permit sa ii salut totusi din partea celor de la universitatile mai de "Est").
Iata totusi ce spun ei insisi despre ei:

Pretext de ce ?

Proiectul de faţă stă sub zodia unei precarităţi pe care şi-o asumă încă din titlu. Pretext e mai mult decât un inocent joc de cuvinte, menit să intrige sau să măgulească cititorii revistei noastre, fără a purta însă semnul lumii în care revista se naşte.

Sunt diverse forme şi moduri cotidiene sub care această precaritate se aşază în viaţa noastră, încât devine adesea insesizabilă, discretă prin însăşi stridenţa sa familiară. Trebuie să recunoaştem însă că acest debut vine ca urmare a întâlnirii mai multor conjuncturi fericite, iar străduinţa cu care unii dintre noi au provocat această întâlnire pare astăzi o nesăbuinţă.

A scrie rămâne un act esenţial pentru noi, iar bucuria dialogului poate alimenta eforturi remarcabile pentru a dezvolta un spaţiu al comunicării. Sperăm să înnodăm, prin acest prim număr, acele conjuncturi fericite într-un efort lucid de des-facere a precarităţii atât de prezente în viaţa noastră.

Iar dacă „noi” dă seamă de autorii rândurilor care vor urma, mulţi încă studenţi, „noastră” se întinde mult dincolo de spaţiul academic românesc, în viaţa întregii societăţi.

În cadrul Universităţii de Vest din Timişoara funcţionează, pe lângă Facultatea de Sociologie şi Psihologie cu diversele specializări inerente, o Facultate de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Comunicare. Catedra de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale are o vârstă 5 ani. Majoritatea semnatarilor articolelor din revista pe care o aveţi dinainte sunt studenţi ai acestei facultăţi. Lor li se alătură doi absolvenţi de Filosofie (Lorena Armulescu şi Dan Zeman), precum şi un student la Antropologie (Veress Zsolt). Grafica şi punerea în pagină sunt semnate de către o studentă la Arte Plastice, iar caricaturile care ilustrează materialele sunt rodul inspiraţiei unui licenţiat în Psihologie.

Invitaţii primului Pretext sunt conf. dr. Gabriela Colţescu, primul decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din Timişoara, conf. dr. Lavinia Betea, cercetător cu vocaţie şi notorietate, şi Gheorghe Ciuhandu, primarul timişorean cu cea mai mare greutate după ’89.

Un cititor grăbit ar eticheta proiectul de faţă drept o revistă studenţească. Până la urmă, modestia contribuţiilor noastre ne poate conforta în această ipostază. Miza optimistă a efortului nostru rămâne însă o revistă de cultură social-politică. Nu întâmplător majoritatea celor care au contribuit la acest debut sunt colegi în cadrul asociaţiei Dynamis, editorul acestei reviste.

Contextul acestui debut obligă la prudenţă. Pretext, cel de azi şi cel de faţă, este un gest, un început de schiţă. În privinţa conţinutului, vă lăsăm plăcerea de a descoperi singuri sensuri şi pretexte.

Lectură plăcută !

0 Comments:

Post a Comment

<< Home