Sunday, October 17, 2004

Citeva critici aduse modificarilor legii dreptului de autor

De curind Legea Dreptului de Autor a fost supusa la numeroase modificari rezultate in Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 .Modificarile reflecta clar lobby-ul facut de organismele de gestiune colectiva, dar si de alte asociatii sau grupuri de presiune ale titularii drepturillor de autor. Cum legea afecteaza in mod evident in mod direct unele din chestiunile care ne privesc pe toti, cred ca macar o perioada de consultare publica ar fi fost necesara, ca si explicarea unor termeni care au aparut in noua lege. Aceasta pentru a nu mai vorbi ca s-au introduc unele articole de lege similare cu dispozitii criticate virulent in alte legislatii, fara a se face niste adaugiri esentiale si utile. Dar evident ca nu s-a facut nimic. Asa cum nu se face nici pentru promovarea dispozitiilor pozitive din noul act normativ ( desi ORDA are aceasta atributie) .

Gasiti noua lege in domeniul dreptului de autor, practic, pe site-ul Legi-Internet la www.legi-internet.ro\lgdraut.htm Chestiunile care s-au modificat sunt scrise cu caractere italice.
Sa facem insa o scurta trecere in revista a unora din modificarile pe care le aduce noua lege si pe care eu le consider importante

Vezi detalii la http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=citeva_critici_aduse_modificarilor_legii&more=1&c=1&tb=1&pb=1



Legea adoptata dovedeste inca o data, daca mai era cazul, ca un act normativ fara o dezbatere publica adecvata poate fi un pas inapoi, chiar prin copierea unor acte normative adoptate la nivel european, american sau global.
Si atunci, ce ne rezerva viitorul ?
Cred ca in lipsa unor actiuni din partea acelei parti din societatea civila cu interes in domeniu riscam sa ne aflam la mina unor presiuni inerente din partea industriei din domeniu, a grabei politicienilor de a adopta cu nesat orice act normativ impus de diverse organisme internationale.

Cred ca trebuie sa privim cu mai multa atentie ca balanta dintre drepturile pe care le au creatorii de opere si limitele pe care le admite legea sau nu se transforme doar in monopoluri nejustificate ale unora pe seama altora.

Si mai cred ca trebuie sa nu uitam atunci cind cream ceva sa legam scopul operei - de a obtine un cistig financiar, a promova o idee, a expune o parte din cunostiinte ori altul - numai de o parte din drepturile pe care ni le da Legea dreptului de autor si sa alegem cea mai portivita licenta. Sau altfel spus - nu totdeauna Toate Drepturile Rezervate este cea mai buna optiune.
Vezi si proiectul Creative Commons - una din ideile revolutionare in domeniu Dreptului de Autor pe Internet

Pe cale de consecinta renunt de buna voie la orice drept de care mi-l acorda Legea Dreptului de Autor cu privire la prezenta creatie si va las posibilitatea de a-l copia, citi, raspindi, vinde, inchiria, imprumuta, exporta, proclama, comenta, traduce, adapta, radiodifuza, transmite prin cablu, ironiza, sterge, inrama sau orice altceva.

Bogdan Manolea
www.legi-internet.ro
Bucuresti 17 10 2004

Articolul poate fi gasit si comentat la http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=citeva_critici_aduse_modificarilor_legii&more=1&c=1&tb=1&pb=1

3 Comments:

At 10:58 AM, Blogger Liviu said...

Bogdane, cred ca titlul potrivit al postingului ar fi fost: " Este bine sau potrivit pentru producatorii interni sa copiezi ca un maimutoi legile lumii intiia in lumea a treia"?

Iar raspunsul, ca la radio Erevan ar fi: daca, daca esti maimutoi, iar maimutoii producatori interni nu au nimic impotriva intrucit sint free raideri (pe limbaj comun-ii lasa pe altii sa le rezolve problemele lor).

Sint curios cite comentarii va "stirni" postingul acesta al tau.

 
At 6:04 AM, Blogger Bogdan said...

Iti spun eu : <1 .
Ai vazut ce "reactii" am stirnit pe LIRD. Am fost acuzat de reclama mascata :-))
Incep sa ma gindesc ca mi-am pierdut o dimineata de duminica scriind articolul asta.
Prost am fost - trebuia sa merg la un tenis !

 
At 9:40 AM, Blogger Liviu said...

De unde stii ca omul nu lucreaza pentru "competitie" (doar a postat sub pseudonim) si atunci reactia a fost chiar cea pe care o asteptai?
Oricum, nu ai pierdut timpul degeaba scriind.

 

Post a Comment

<< Home