Wednesday, October 13, 2004

Se maresc pedepsele pentru pirateria software

Intr-o stire postata azi pe site-ul Revista Presei se pare ca ministrul Blanculescu vine cu o noua propunere legislative - asa de prag de alegeri :
"Pirateria, in formele ei cele mai grave, va fi asociata cu crima, a declarat, ieri, Ionel Blanculescu, ministrul Controlului. „Si incalcarea drepturilor de autor este tot un fel de evaziune fiscala. Si in aceste cazuri, statul este prejudiciat, intrucat nu se platesc taxele si impozitele“, a declarat Blanculescu.
Autoritatea Nationala de Control (ANC), impreuna cu Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), lucreaza la un proiect de act normativ de modificare a Legii dreptului de autor. Este cea de-a doua initiativa legislativa, dupa cea referitoare la evaziunea fiscala, prin care o frauda fiscala este asociata cu crima.
Conform proiectului de act normativ, agentii economici care incalca drepturile de autor provocand pagube foarte grave risca o pedeapsa cu inchisoarea de maximum 15 ani. Actuala Lege a drepturilor de autor prevede o pedeapsa cu inchisoarea de maximum 10 ani.O alta propunere stipulata in proiectul de lege cu privire la drepturile de autor se refera la cuantumul amenzilor contraventionale. Acestea s-ar putea majora cu 50-100% din valoarea actuala.
„Incercam sa corectam cu 50-100% valoarea actuala“, a precizat Blanculescu referindu-se la amenzile pe care le-ar putea plati agentii economici sau persoanele fizice vinovate de incalcarea drepturilor de autor. Amenzile ar putea ajunge, astfel, pentru persoanele juridice, la 3 miliarde de lei."
Vezi stire la http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=7108&s=2&ss=64

Ma intreb ce poate fi mai ridicol decit marirea pedepselor, cind adevaratele probleme sunt cele legate de aplicarea legii si acum - cind cei ce vind CD-uri stau linistiti pe la Universitate si nu numai...

Iar in timp ce in intreaga lume se vorbeste de modificari in modul de protectie al dreptului de autor, noi marim aberant pedepsele - de parca un judecator ar da 15 ani de inchisoare pentru cineva care vinde cd-uri, fie ele si contrafactute , si marim protectia pentru programele pentru calculator de la viata autorului + 50 de ani la viata autorului + 70 de ani - de parca acesti 20 de ani soft-ul respectiv ar mai avea o valoare...

Uhh ...

Adaugire - 14 OCt ..
si ca sa vezi cum se leaga :

US crackdown on film, music piracy
http://www.news.com.au/common/story_page/0,4057,11059584%255E1702,00.html

October 13, 2004
THE US announced today a tough global crackdown on film and musical piracy targeting counterfeiters and their customers in an assault modelled on the wars on drugs and terror. US Attorney General John Ashcroft unveiled the aggressive new offensive on criminal piracy in Los Angeles, the home of Hollywood as well as much of the US music industry.

7 Comments:

At 8:47 AM, Blogger Dragos Novac said...

as zice ca e deja ceva clasic, decizii reactive si nu proactive. "Daca asa ne cere UE..." :(

 
At 9:46 AM, Blogger Dragos Novac said...

as zice ca e deja ceva clasic, decizii reactive si nu proactive. "Daca asa ne cere UE..." :(

 
At 12:23 PM, Blogger Liviu said...

Stai un pic Bogdane, nea Blaculescu este acel care a facut radiografia opozitiei de pe yahoo? (vezi povestea aici-http://www.phprebel.org/weblog/p/ziare/o/news/nid/22162/ si aici-http://www.evz.ro/politica/?news_id=165436&PHPSESSID=6a325d665eef784648b82ccbd3f328ba). Nu cred ca trebuie sa luam in serios capacitatea lui de intelegere a “fenomenelor”legate de prop intelectuala; sint pur si simplu x files pentru el.Ca si pentru ORDA.Initiativa asta mi se pare mai degraba ceva facut la comanda.

 
At 11:46 PM, Blogger Bogdan said...

Pai e la comanda - dar din partea SUA, ca europenii inca nu s-au hotarit exact ce fac cu domeniu.

De fapt cred ca mai curind e la o comanda din partea lobby-ului facut in Romania din partea unor grupuri de interese - nu va spui cine .. va las sa ghiciti :-)

 
At 8:14 PM, Blogger Liviu said...

Pai am ghicit deja...Totusi, sa nu fim pesimisti. E de notorietate practic ca guvernantii romani sint destul de buni la capitolul copiere legi, dar stau mai prost la cel legat de "implementare",cum ar spune domn' Roman. Astfel ca si in situatia in care initiativele lui nea Blanculescu trec pe unde trebuie si se aproba, militianul sau procuroarul roman tot le aplica selectiv...

 
At 6:37 PM, Blogger Radu*Rockeru` said...

Eu stiu de ce adopta legile astea. Pentru ca ei au bani si vor sa se deie mari. Noi majoritatea cu salarii de kkt mai luam si noi un film fara drepturi de autor ca ne plictisim si navem bani...riscam sa intram la inchisoare. Eu imi bag **** in astia care vor sa adopte asemenea legi!

 
At 6:38 PM, Blogger Radu*Rockeru` said...

Eu stiu de ce adopta legile astea. Pentru ca ei au bani si vor sa se deie mari. Noi majoritatea cu salarii de kkt mai luam si noi un film fara drepturi de autor ca ne plictisim si navem bani...riscam sa intram la inchisoare. Eu imi bag **** in astia care vor sa adopte asemenea legi!

 

Post a Comment

<< Home