Thursday, November 25, 2004

Despre diferente culturale sau de ce sint romanii pesimisti

Pe vremuri circula un banc gen: ce se intimpla atunci cind omul cu bani il intilneste pe cel cu experienta? raspunsul fiind cel cu experienta sfirseste cu banii celui cu bani in timp ce cel cu bani ramine fara dar sfirseste cu experienta...
Ei, poate nu o fi chiar asa, dar si la el m-am gindit citind lucrurile sensibile despre Romania, declarate de Laureen Vonnegut, nepoata celebrului Kurt Vonnegut, care culmea, traieste de 3 ani in Romania, in interviul pe care l-a acordat Evenimentului Zilei. Zice Laureen despre viitorul sau sot (tot american) si despre romani si americani in general:

De fapt, el traieste din afaceri. La fel fac si ceilalti prieteni ai mei americani de aici. In schimb, prietenii mei romani fac altceva... jumatate din ei au plecat din tara, iar cealalta jumatate se pregatesc sa plece.


Cred ca aceste putine cuvinte spun mai mult despre o stare de spirit decit orice altceva...

In sfirsit, inca un "diagnostic" din cele puse de Laureen, in interviul de mai sus :
Dar n-am inteles nici pina acum de unde vine toata suspiciunea care este pastrata intre oameni aici. Poate vine din comunism, dar ai senzatia ca se urasc unul pe celalalt si ca nu se respecta mai deloc. Asta poti sa vezi si in felul in care conduc oamenii si atunci cind mergi la un magazin.


De ce o fi asa? Parte din explicatie probabil ca e furnizata in "cuvintul inainte" al blogului lui maddish . Fara siropuri,fara lamentari sau poante fumate...(incepe bine, pe cind o continuare?)
Romania e plina de cretini, carti superbe, prostii incurabile, oameni haiosi. O parte din ele se regasesc si-n viata mea.


Dar asta nu te impiedica sa spui, asemeni lui Maddish (parafrazindu-l pe Moore), "Dude, where is my country? Where is Romania? Cind oare om scapa de toate acestea?

Ma rog, God save our souls. Amen!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home