Sunday, November 21, 2004

Despre programe, candidati, etc -2

In continuarea postingului anterior citeva articole din presa de "miine". Mai intii o evaluare necrutatoare a unui "second hand" (?)tehnocrat, propus ca viitor prim ministru, facuta de Cornel Nistorescu in Ev zilei:

In ce masura avem de-a face cu o oferta serioasa?

Imi pun aceasta intrebare desi il consider pe Mircea Geoana un om serios. Prestatiile sale ca ambasador in SUA si ca ministru de externe (aceasta, e drept, mult mai modesta) ni-l recomanda ca un om cu o mare capacitate de sociabilizare. ......Oricum, in Romania, Mircea Geoana face parte dintre politicienii cu exprimari ingrijite. Nu a amenintat ca seful sau ca stie sa se bata. Nici nu s-a dedat la golanii de mahala sau la ironii stravezii, cu toate ca apartine si el aceleiasi lumi de beizadele, crescuta intre Primaverii-Dorobanti si sediul Comitetului Central al PCR. Placut si dragutel, Mircea Geoana a fost totusi mai firav. S-a temut de confruntarile dure. Cea pentru Bucuresti, in care s-a dus mai mult impins de la spate, ne-a aratat un ministru de externe de-a dreptul stingaci in materie de probleme locale, de administratie. In duelul pentru Capitala, Mircea Geoana a fost sifonat nu doar de Traian Basescu. Alti doi reprezentanti de partide mai mici (Dumitru Dragomir si Monica Tatoiu) i-au administrat corectii usturatoare.
In ciuda experientei negative in competitia pentru Bucuresti, Alianta Rosie si Gradata (vorba unui taliban!) mai incearca o data cu Mircea Geoana. De ce? Dintr-o obsesie de spirit american? Dintr-o judecata ce are la baza prestanta rolului de la externe (terminata totusi la Nicolae Titulescu)? Sau dintr-o solidaritate de cartier a celor reuniti in PSD?

Pozitia de premier presupune si o anume vocatie de manager.
Reprezentarea este componenta de baza la Cotroceni. In Palatul Victoria este
nevoie de un manager
(nu de un vamuitor de contracte). Pina acum, Romania n-a avut parte de un premier care sa stie cum se cistiga un ban cinstit, dintr-o afacere curata. Toti cei care au semnat pentru gestionarea banului public au facut-o de parca ar fi impartit frunze, prune sau simburi de caisa. Din acest punct de vedere, Mircea Geoana (indiferent din ce lume vine, indiferent cit este de admirat de unele cancelarii) este un naiv perfect. S-a incurcat chiar si in declararea banilor proprii. Ce sa mai vorbim ce-ar face in cheltuirea fondurilor publice!
Ca politician, Mircea Geoana nu exceleaza. Nu a avut rezultate notabile. Doar o functie de decor in partid si o nominalizare pentru candidatura
la primarie. In fata electoratului n-a cistigat nici o batalie. Ca administrator, la fel, e modest. El rezista doar ca tehnician in diplomatie. Or, acest lucru nu poate deveni un argument forte pentru un premier de calibru.
Desemnarea lui Mircea Geoana pentru postul de premier pare a fi mai degraba o strategie electorala. .... In partid, el are adversari mult mai puternici, dar si mult mai minjiti. Asa ca, pentru defilarea electorala, partidul sau l-a trimis pe scena in incercarea de a culege voturi. Si pentru PSD, si pentru Adrian Nastase.
O victorie a PSD-ului si a lui Adrian Nastase la Cotroceni i-ar pune toti intr-o teribila incurcatura fata de Mircea Geoana. Ei ar trebui sa se dea de ceasul mortii pentru a afla ce sa faca in cazul acestuia!

Tot in Evenimentul Zilei avem rubrica Dosare electorale unde putem citi citeva interviuri interesante ale unor candidati la functia suprema in stat, si un comentariu despre "scaderile Germaniei", de Tom Gallager.

Trecind la alt jurnal,
Marius Tuca, la rindul sau, este nemultumit in Editorialul sau din Jurnalul National despre minciunile in care ne lafaie politicienii odata la 4 ani (de ce ii mai alegem daca ne mint? de ce nu facem mai grea miniciuna lor dealungul anilor de mandat?):
O campanie cu idei putine, cu strategii saracute, cu lucruri neacoperite de
Constitutie, dar cu promisiuni electorale mai ceva decat pomana porcului...

Tot in Jurnalul, Patapievici ne vorbeste despre discernamint , si , in alta ordine de idei (si nu de Patapievici), gasim in Jurnalul cite ceva legat de motivul pentru care negocierea capitolului concurenta decurge atit de greu. In "22" un comentariu general despre politichia romaneaca, si un interviu cu Monica Macovei, Presedintele APADOR-CH, despre demersul privitor la un parlament curat. In Cotidianul
despre scandalul mediatic de vineri, la fel ca si in Revista Presei, iar in Ziua, despre tradare, si un comentariu al campaniei electorale de saptamina trecuta redata pe scurt astfel:

- Infruntari inconsistente si lipsite de vlaga
- Preluarea datoriilor RAFO, o decizie politica controversata
- Presedintele Iliescu, in legalitate
- Noi sondaje decreteaza victoria PSD
-Alianta DA trebuie sa inoveze
- Au inceput luptele de gherila
si a carei cincluzii ar fi :
Saptamana ce a trecut a demonstrat saracia de idei si de proiecte puse in dezbatere de cei ce vor sa devina viitorii conducatori ai Romaniei.