Despre Independenta Justitiei, azi cazul Ciubotaru in Romania Libera
Desi am oarecari dubii privind calitatea sau tonul tuturor articoleleor lui Silviu Alupei din Romania Libera, nu pot sa nu remarc (si sa salut) constanta cu care se ocupa de puterea judecatoreasca, intr-una dintre putinele rubrici din ziarele "specializate" intr-un asemenea domeniu.
Cum astazi dl. Alupei dezbate indirect situatia puterii judecatoresti prin profilul pe care il face unui judecator, mi-am permis sa citez astazi mai pe larg din articolul sau(am omis titlurile).
Testul "Mihai Ciubotaru" pentru independenta CSM
......
Un lot de magistrati, considerati incomozi, a fost pierdut pe drumul dintre Ministerul Justi-tiei si CSM, atunci cand, in perioada iunie-septembrie 2004, s-au facut propunerile pentru reinvestirea in functia de judecator la Curtea de Ca-satie. In fruntea acestui lot cu indezirabili sta ju-decatorul Mihai Ciubotaru, a carui propunere de reinvestire constituie un test european pentru independenta si obiectivitatea CSM.
Judecatorii Mihai Ciubotaru, Mircea Aron, Stefan Mateescu (doctor in drept) si Gabriel Ionescu, de pilda, nu au mai fost propusi reinvestirii dupa ce le-a expirat mandatul de sase ani la Curtea de Casatie. Colegiul de Conducere al Curtii de Casatie, in baza Legii nr. 303/2004 (statutul european al magistratului), i-a inclus pe cei patru indezirabili pe lista cu propunerile inaintate ieri la CSM. Inaltul for al magistraturii va decide, chiar saptamana aceasta, asupra mai multor candidaturi la reinvestire sau numire.
......
Ciubotaru si cu ceilalti trei judecatori (mentionati) patimesc acum deoarece au solutionat dosare de coruptie politico-judiciara, dosarele Revolutiei din 1989 sau dosarul "Miron Cozma".
.......
Coordonatele carierei profesionale, detinute de judecatorul Mihai Ciubotaru, sunt cele ale unui magistrat care a imbracat roba de "jude" timp de 45 de ani fara intrerupere. A obtinut, in activitate, calificativul anual "foarte bine", asa cum atesta diploma "Meritul judiciar Clasa I". La Curtea de Casatie (fosta CSJ, unde functioneaza din 1998) este considerat unul dintre cei mai buni penalisti. Curajul lui Ciubotaru a fost caracterizat drept unul "nebunesc", deoarece a acceptat sa solutioneze dosarul "Chitac-Stanculescu" sau dosarul "Miron Cozma".
.......
"As fi putut sa nu hotarasc ceea ce am hotarat? As fi putut sa nu-mi fac datoria de judecator? Numai un judecator poate sa raspunda exact la o asemenea intrebare. Iar judecatorii mei sunt acum membri CSM. Nu cer mila! Numai bunavointa cer: o ureche care sa ma asculte! Sa ma asculte si sa spuna: omul acesta nu are dreptate. Dar daca are, ce ne facem? (...).
......
Drama vietii profesionale a lui Ciubotaru este punctata de institutii si "personalitati politice"...
"Un senator (ales pe listele unui mare partid) a facut "presiuni afectuoase" asupra instantei, sesizate cu judecarea cererii de restituire a unei case nationalizate. Am denuntat demersul. Senatorul m-a amenintat cu represalii. Si s-a tinut de cuvant. Un alt senator - in prezent director al unui serviciu secret - a chemat in judecata un ziarist pentru calomnie prin presa. Fac parte din completul de judecata care condamna ziaristul. Separata de a celorlalti judecatori, opinia mea a displacut senatorului, care ma ameninta cu represalii. Se tine de cuvant: ma loveste prin intermediari ("gazetari" etc.) - colaboratori ai Securitatii. Ziaristul con-damnat s-a adresat CEDO, unde a avut castig de cauza. CEDO si-a insusit textual opinia mea. Senatorul perdant s-a facut foc si para. Si-a intensificat represaliile (incalificabile!). Ziaristul a decedat (de "inima rea") dupa atata umblat prin procese"......
Opinia separata a judecatorului Mihai Ciubotaru, consemnata in hotararea aberanta de condamnare penala a jurnalistului Ionel Dalban (1995), merita sa fie cunoscuta de opinia publica. Ca judecator penalist al Tribunalului Neamt, Mihai Ciubotaru s-a opus condamnarii ziaristului Ionel Dalban (din orasul Roman). In ziarul pe care il si conducea ca director, Dalban a dezvaluit fapte scandaloase din activitatea parlamentara a senatorului R.T. In 1999, prin hotararea "Dalban versus Romania", CEDO l-a achitat pe ziaristul decedat in 1996. CEDO a obligat statul roman sa-i plateasca vaduvei lui Dalban suma de 21.000 de euro.
In motivarea deciziei sale, la alineatul 21, CEDO preia textul magistratului Mihai Ciubotaru, dupa ce inventariaza ilegalitatile comise de senatorul nemtean R.T. si semnalate de ziaristul Dalban. CEDO a retinut urmatoarele (cu titlu de jurisprudenta europeana, utilizata astazi in toate procesele de calomnie de jurnalistii care apara un interes legitim in articolele lor):
"Dezvaluirea adevarului este o conditie sine qua non pentru inla-turarea neajunsurilor si apararea intereselor societatii. Aceste interese sunt prioritare fata de apararea - cu orice pret - a reputatiei noastre. Fiind constiinta activa a natiunii, jurnalistul are dreptul si obligatia sa puna sub semnul intrebarii institutii si pe cei care le conduc, verificand astfel daca munca acestora este corespunzatoare, daca acestia merita autoritatea cu care au fost investiti si daca merita sau nu prestigiul acelor functii. Nimeni nu este infailibil si nimeni nu poate pretinde ca este"....
0 Comments:
Post a Comment
<< Home