Sunday, March 05, 2006

Framing of Decisions & Psychology of Choice

Am dat din intimplare, urmarind linkurile de pe alt site, de celebra "The Framing of Decisions and the Psychology of Choice" a lui Amos Tversky si Daniel Kahneman. Am postat si aici linkul catre ea, pentru beneficiul celor care ar dori sa o citeasca.


Abstract Principiile psihologice care guverneaza perceptia problemelor legate de decizie si evaluarea probabilitatilor si dezandomintelor produc citeva schimbari predictibile de preferinta atunci cind problemele sint incadrate diferit (in diferite moduri). Schimbari de preferinta sint demonstrate a exista in decizii (alegeri) privitoare la deznodaminte monetare, atit ipotetice cit si reale, si in intrebari legate de pierderea de vieti omenesti. Efectele cadrelor (incadrarilor) in ceea ce priveste preferinta sint comparate cu efectele perspectivelor in aparenta perceptuala. Dependenta preferintelor in formularea problemelor decizionale (legate de o decizie) constituie o problema semnificativa in teoria "rational choice" (alegerii rationale).

Pentru o generala introducere, (despre cadre, incadrare si (re)incadrare), vezi aici ; pentru una dintre numeroasele dezvoltari la care s-a aplicat cercetarea de mai sus dealungul timpului , vezi si explicatia de aici .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home