Monday, May 08, 2006

Despre comunism, rezistenta, eroi, si lucruri care s-au intimplat...


Sincer sa fiu, intotdeauna m-au distrat cei care spun ca nu stiu ce masa s-a intimplat in Romania epocii "fratiei intre popoare", mai ales cind virsta lor e binisor peste 40 de ani....
E ca si cum oamenii aceia ar fi trait in alta Romanie, una fara cruci, fara propaganda, fara Radio Europa Libera, fara cartele, fara "rationalizari", fara imbecilitate, fara rude persecutate de comunisti, fara colectivizare, fara.... (you name it). Adica intr-o Romanie paralela.
Daca afirmatia e ok din partea celor care "intimplator" (in calitate de rude ale diriguitorilor Romaniei rosii, sau mai bine spus ai beneficiarilor acestei Romanii) ori din "oportunism"(calai, beneficiari) au ales partea zbirilor este de inteles, si nu merita o prea mare atentie, ea merita atentie din partea celor aflati la mijloc (fara rude, fara mari beneficii, dar si fara mari suferinti) pentru ca afirmatia denota ca "istoria" a trecut pe linga acestia oameni fara a fi lasat prea mari urme. In definitiv, poate fi vorba doar despre un soi de oportunism grossier, caracteristic "poporului vegetal" despre care vorbea Ana Blandiana intr-o poezie ce a facut-o draga "organelor" care aparau rrromanismul, si doar incidental pe "cescuta & his band of brothers (unii deveniti ulterior "dezidenti" ori "dizidenti"), un soi de "io no vedi, no parla..." care face din "coabitarea"cu domnul calau o virtute, si din supravietuirea intr-un stat mafiot virtutea suprema. Dar dincolo de cauzele ori natura acestui "oportunism", cert este ca el-in proportiile de mase pe care le-a luat- ne-a facut vulnerabili in cei 16 ani de tranzitiune (catre ce?), ne-a facut sa nu discerenem prea tare lucrurile, sa punem in aceiasi oala si sa privim cu egal scepticism si binele si raul, ne-a facut indiferenti, apatici si nepasatori, atunci cind nu de-a dreptul idioti, astfel incit, oricare vor fi fiind "meritele" sale in privinta asigurarii unei oarecari supravietuiri a noastre ca natie ( iar oportunismul ca "arta a razboiului" a fost practicat atit de la "greu" in ultimii citeva sute de ani, incit nici nu mai stim ce ne-a asigurat supravietuirea...curajul exceptional al unor Vlad, Stefan, Mihai ori Brincoveanu, sau de ce nu, cel al haiducilor, ori intelegerea boierilor cu cei de la stambul si a iobagilor cu boierii atunci cind se venea de sus lumina verde?) cert e ca acum a devenit mai mult un balast decit o virtute, pentru ca un popor care nu stie ce e, de unde vine, si ce il face diferent si demn, risca sa fie mereu la remorca altor popoare.
Cert e ca si atunci (in timpul comunismului) si acum, "urmele"suferintei erau intre noi-pentru cine voia sa le vada; si nu era chiar nevoie sa citesti (sau sa asculti la Radio Europa Libera) "Morminte fara Cruci" a lui Cicerone Ioanitiu, ori sa fi avut rude care sa fi suferit direct ori indirect ca sa cunosti toata nebunia comunismului si gesturile eroice pe care le-a provocat, ci era suficient sa vizitezi eventaul un sat de deportati din Baragan (de exemplu), ori sa treci din intimplare pe linga ramasitele vreunui lagar, ca sa iti pui citeva intrebari...

In sfirsit, ziele acestea la Brasov are loc a patra intrunirea rezistentei anticomuniste de la Brasov, organizata de Asociatia "15 Noiembrie 1987" Brasov organizeaza azi cea de a IV-a intrunire a Rezistentei Romanesti Anticomuniste, la care, printre alte nume sonore (romanesti), participa ca invitat de onoare si Vladimir Bukovsky.

Cum acesta este un prilej de "reamintire", citeva cotidiene romanesti ne fac un bine si publica materiale care sa faca "afirmatia"-nu stiu ce s-a intimplat-mai putin posibila in viitor.

Astfel, cotidianul publica un intreg dosar al "Rezistentei in munti" sub titlul "Mausoleul anticomunist geme de eroi anonimi" (in coltul din dreapte sus avem harta rezistentei publicata de Cotidianul) care merita o lectura.

De asemenea, Cotidianul are o remarca a lui Bokovski despre eroarea tactica a presedintelui aici

In sfirsit, Ziua publica sub titlul 85 de ani de comunism in Romania o scrisoare deschisa a lui Goma catre presedintele Basescu.

Lectura placuta (mai ales celor care nu stiu ca Romania a avut destui eroi in timpul comunismului).

2 Comments:

At 6:08 AM, Blogger ionut_stoica said...

Exista din ce am vazut eu in serialul Memorialul Durerii - harti facute chiar de comunistii vremii in care isi notasera zona de actiune a "bandelor".
Ar fi interesant sa le studiam...mi-ar placea - ai idee unde / cum ?

 
At 6:42 AM, Blogger Liviu said...

cred ca institutul de istorie recenta & contemporana,sau ma rog,divizia institutului n iorga care se ocupa de aceasta perioada face asemenea studii.
ceva este posibil sa se fi adunat si la muzeul din sighet,cicerone ioanitoiu are si el in morminte fara cruci,parca ceva,despre acest subiect,mai e si memorialistica,sint destule surse...

 

Post a Comment

<< Home