Monday, December 20, 2010

Baias despre "mica Reforma"

Flavius Baias are aici un comentariu legat de asa zisa "mica reforma" a governului Romaniei.

In ce ma priveste sunt multe de spus, dar impresia mea este una singura. In trecut, aveam o idee destul de clara despre diferitele faze ale unui proces, si lucrurile acestea, desi nu musai exprimate expres in cod, inspirau masiv codul (cand exista o anume practica si cutuma nici nu e nevoie sa o spui musai expres, faci doar referire la ea. Daca ea insa dispare, dispozitiile din cod nu mai au sens pentru cei habar nu au de ea). In prezent oamenii nu mai au habar de asa ceva, si referirile mai vechi ale lui Boc la procese ca la America sunt absolut hilare din aceasta privinta.

Doi, ai nevoie nu doar de o intelegere oarecare a managementului unui proces (si a fazelor sale), ci si de resurse, care in zilele noastre si cel putin la instantele mari (risipa de resurse ale sistemului judiciar este un subiect prea amplu pentru a-l putea dezbate aici) lipsesc cu desavirsire, deci este indoielnic cu ce resurse s-ar putea face acea reforma, chiar daca ar exista componentele (cultura juridica, intelegerea clara a procesului,etc) care sa o faca posibila.

Trei, procesul in general se face nu doar de un singur actor (instantele de pilda) ci si de auxiliarii justitiei (avocati, consilieri,etc). Daca acestia nu inteleg nici ei procesul, ori au interese contra (de pilda pot avea interesul de a trena depunerea actelor dintr-un proces, din varii motive), este de dezbatut cata reforma s-ar putea face in final, chiar daca instantele ar indeplini toate cerintele acelei reforme, si judecatorii ar fi complet convinsi de utilitatea sa.

In alte cuvinte, si ca o minima concluzie, reforma de orice fel depinde de mult mai mult decat de o "lege" oarecare, scrisa de oameni care oricum nu inteleg foarte bine toate detaliile (sa le spunem sociale) de care depinde procesul, sau jocurile si combinatiile pe care actorii din proces le pot face. Dar ca de obicei, lucrurile respective sunt ignorate complet de sublimul nostru "legiuitore".

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home