Scrisoare deschisa Avocatului Poporului-sau de ce candidatii independenti au nevoie de mai multe semnaturi (deschise)decit cei propusi de partide?
O foarte interesanta (in opinia mea) scrisoare deschisa a aparut acum vreo 2 saptamini pe mai multe liste de discutii, din pacate fara prea multe urmari. O "republic" aici in speranta ca se vor gasi in final mai multi juristi interesati de cele de mai jos. In definitiv, lucrurile acestea ne privesc pe toti.
Domnule Profesor Doctor Muraru,
Doresc sa va atrag atentia asupra Proiectului de Lege nr. 420/2004 care reglementeaza alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.
Proiectul a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului si trimis in data de 14 septembrie 2004 spre promulgare.
Transcriu art.5 alin. (6) din acest proiect: "Candidatul independent poate participa la alegeri individual daca este sustinut de cel putin 5% din numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente ale localitatilor situate in circumscriptia electorala in care candideaza. Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidati depuse de partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale. Nu se admit nici liste de candidati independenti."
Un sustinator, asa cum este definit in art. 44 alin. (3) din acelasi proiect, este o persoana care sustine in mod public, sub semnatura, un (unic) candidat.
Art.91 alin. (3) al proiectului defineste coeficientul electoral al circumpscriptiei pentru una din cele doua camere ca fiind totalul voturilor valabil exprimate pentru independenti si partidele sau aliantele care au trecut pragul electoral, impartit la numarul mandatelor din circumscriptie pentru camera respectiva. Acest coeficient reprezinta numarul de voturi care ii sunt necesare unui candidat, independent sau pe listele unui partid, pentru a fi ales.
La alegerile din 2000 pentru Camera Deputatilor acest coeficient a avut urmatoarele valori: 26.777 (Cluj), 24.230 (Arges) sau 24.710 (Iasi).
In acelasi timp, conform proiectului de lege nr. 420/2004, pentru ca un candidat independent sa participe in alegeri in aceste circumscriptii el are nevoie de un numar de sustinatori egal cu 27.736 (Cluj), 25.772 (Arges) respectiv 30.680 (Iasi).
Domnule Profesor, prin sporirea nejustificata a numarul de sustinatori de care un independent are nevoie pentru a se inscrie in cursa electorala, acest proiect de lege incalca Constitutia.
Dreptul de vot, consfintit in articolul 36 din Constitutie, este indisolubil legat de libertatea de a da acest vot candidatilor pe care ii consideram potriviti pentru mandatul supus procesului electoral. Acest drept devine iluzoriu in clipa in care o lege limiteaza drastic si nejustificat persoanele care pot participa in alegeri.
Pana la un punct se poate accepta argumentul (tehnic) potrivit
caruia, prin intermediul listelor de sustinere, se filtreaza
candidatii care nu se bucura de sprijin electoral, inainte ca acest lucru sa devina evident in urma votului. Dar e de domeniul evidentei ca acest argument nu se mai aplica in clipa in care un candidat nu se poate inscrie in cursa desi are un numar de sustinatori cu care, daca ar participa la vot, ar fi ales.
Mai mult, electorii care doresc sa voteze un candidat independent sunt obligati in prealabil sa-si faca publica optiunea politica, inscriindu-se pe listele de sustinatori ale acestuia, pentru ca altfel candidatul nu poate sa se inscrie in cursa. Tinand din nou
cont de faptul ca numarul acestor sustinatori este de acelasi ordin sau chiar mai mare decat coeficientul electoral putem spune ca practic un candidat independent nu poate fi ales decat printr-un vot public. Prin aceasta prevedere se incalca art. 62 alin. (1) din Constitutie, care stabileste ca votul pentru cele doua Camere este, intre altele, secret.
Din aceste motive, va solicit Domnule Profesor Muraru, ca, in
calitatea Dvs. de Avocat al Poporului in conformitate cu art. 59 alin (1) si art. 146 lit.a) si d) din Constitutie, sa sesizati Curtea Constitutionala a Romaniei privind neconstitutionalitatea proiectului de lege nr. 420/2004.
Va multumesc,
Miron Damian
Domnul Damian a postat aici un interesant tabel comparativ cu conditiile pentru candidatura independenta si infintarea unui partid in restul tarilor europene...
Cum domnia sa are nevoie de consfaturirea cu un jurist pentru stabilirea unei strategii efective de a avansa acest "public interest" case, orice comentariu sau contact direct al domniei sale, la adresa miron_damian at yahoo dot com (folosesc acest format din pricina spammerilor) este binevenit.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home