Exceptionala Romanie-azi cum se vede din "afara"
Sau mai bine spus de cineva din "afara", care insa cunoaste atit de bine "dinauntrul" romanesc, cum este profesorul Tom Gallagher (un critic frecvent al regimului dimbovitean si a intelectualilor tentati sa faca pace cu el), autorul mai multor studii si carti despre tara noastra, precum si al unei carti recente despre Romania, aparuta la Humanitas, intitulata sugestiv: Furtul unei natiuni. Romania de la comunism incoace. Zice Emil Hurezeanu aici despre "diagnosticul" pus in carte:
Cartea lui Tom Gallagher are o pregnanta uimitoare a diagnozei pe termen scurt,mediu si lung, in ceea ce priveste corpul social si politic al modernitatii romanesti, inainte si dupa paranteza statului comunist. Gasim aici adevaruri simple si paradigmatice despre noi, pe care obisnuim sa le declinam, sa le aproximam, adica sa le diluam de ani de zile, indiferent de varstele si de convingerile noastre culturale, politice sau religioase, atata vreme cat am ramas ostaticii unui anumit fel, incomplet, de a intelege si de-a iubi Romania,mizand dominant pe calitatile ei si ale noastre. O simpla insiruire a judecatilor acestui politolog scotian ne pune pe ganduri definitiv. Iata-le (de fapt iata cum se vede Romania din exterior):
1. Exista o traditie romaneasca considerabila de a deturna resursele publice in beneficiu privat.
2. Noi n-am aflat ca libertatea adevarata este dreptul individului de a se disocia de opinia stapanilor sau a majoritatii, nu doar de a respinge stapanirea straina.
3. Romanii sunt gata sa indure un tratament mai rau din partea propriilor conducatori decat vecinii lor din Balcani.
4. Exista un liant al tuturor epocilor istorice dupa l881, in Romania: nevoiaconstanta a statului de a-si consolida autoritatea prin mentinerea unei societati dependente de el, in pofida rezultatelor sale slabe.
5. Esenta democratiei – participarea cetateanului si sentimentul includerii sale – este inca in mare parte absenta din Romania.
6. Avem o dorinta puternica de a ne baza optiunile politice pe personalitatea competitorilor si nu pe ceea ce sustin ei.
7. Arhitectul iesirii Romaniei din comunism, Ion Iliescu, a jucat un rol cheie in legitimarea unei oligarhii sau cel putin in reducerea substantiala a opozitiei fata de metodele ei de a se imbogati.
8. Acapararea statului si redirectionarea unei parti din resursele acestuia catre un individ si anturajul sau sau catre un grup reprezinta baza politicii romanesti.
9. De-democratizarea reprezinta o optiune pentru statele care experimenteaza formule pluraliste, in absenta unei economii viabile, a capitalului social al increderii si a societatii civile.
10. Va fi o ironie a sortii daca intrarea Romaniei in UE va consolida pana la urma puterea elitei conducatoare, regrupata dupa caderea comunismului, in l989. Uniunea Europeana va perpetua astfel traditiile istorice si metodele care au facut Romania sinonima cu proasta guvernare de-a lungul celei mai mari parti din istoria sa.
Ar mai fi ceva de adaugat la asemenea diagnostic ?
0 Comments:
Post a Comment
<< Home