Monday, December 06, 2004

Exceptionala Romanie partea a patra-moravuri, naravuri si divizari

Brindusa Armanca are un dialog cu Horia Roman Patapievici a carui transcriere o publica Ziua de azi, aici. Printre multe alte lucruri interesante (va invit oricum sa cititi interviul) HR Patapievici spune si ca:

Adevaratul suport al legilor, suportul lor functional, il reprezinta ceva ce nu se poate codifica sub forma de lege, si nu este niciodata in atentia politicienilor fiindca nu este cuantificabil:moravurile. Moravurile sunt ansamblul regulilor informale care spun ce se cade si ce nu se cade sa faci intr-o varietate intreaga de situatii ale vietii. Altfel spus, acele reguli care constituie tesatura invizibila ce tine laolalta societatea si o face sa functioneze. Omul respecta legea nu fiindca exista o pedeapsa, ci fiindca exact acele moravuri spun ca nu se cuvine sa n-o respecte. Ei bine, de ce la noi legile nu sunt aplicate, de ce politicienii isi permit sa nu dea socoteala, de ce oamenii insisi admit sa nu li se dea socoteala? Pentru ca la acest nivel, cel al moravurilor, societatea romaneasca a fost atacata. Imagineaza-ti o tesatura care a fost dizolvata de un acid picurat pe ea. Acolo tesatura devine subreda si daca o fortezi putin, cedeaza. Legile, daca stau pe o tesatura subreda, nu pot functiona. Aceeasi lege buna,sustinuta de tesatura de moravuri din SUA, functioneaza bine, in vreme ce transplantata in Romania da efecte aberante. Bunaoara, Legea Informatiilor Clasificate, care la noi a fost tradusa aproape cuvant cu cuvant dupa cea americana. Intr-un fel functioneaza in SUA, altfel in Romania. La noi functioneaza opresiv.

si ca:

Noi, in Romania, suntem o societate multiplu divizata: Intre oras si rural, in interiorul ruralului, intre cei care au profitat dupa revolutie si cei care n-au avut aceasta abilitate, in interiorul orasului, intre centru si periferie etc. Cultural vorbind, Romania este o tara profund neunificata daca privim romanii complet occidentali in cultura lor, si romanii complet orientali. Voga pe care o au manelele, adeseori in alternanta cu muzica disco de ultima ora, este o revansa a orientalismului asupra suflului occidental. Asadar "the great divide" nu trece in Romania printre intelectuali si ceilalti, ci prin numeroase zone socio-culturale.


1 Comments:

At 5:58 AM, Blogger Bogdan said...

Io as zice " the huge divide" :-)

 

Post a Comment

<< Home