Monday, March 06, 2006

Tableta zilei

tot cu NC Munteanu, care tinteste greu si tinteste bine in articolul de azi din ziua, Arogantul bate prostanacul . Cotele mea favorite?

Pentru insi pentru care imunitatea e tot una cu impunitatea controlul averilor e de neconceput. Obisnuiti sa strabata istoria recenta cu girofarul, complici sau autori a sute de legi proaste, privatizari frauduloase si declaratii care insulta bunul simt, politicienii nu inteleg cum averea lor, rodul anilor de fara-de-lege, ar putea fi supusa controlului. Presiunile societatii civile care cere controlul averilor demnitarilor par secvente dintr-un film cu porumbei carnivori. Esecul actiuni de igienizare a parlamentului n-ar fi posibil fara o complicitate quasi-unanima.

si

Ar fi naiv sa asteptam ca din exces de constiinta, vreunul dintre ei sa intre in greva foamei pentru adoptarea in forma initiala a ordonantei DNA sau pentru a condamna oligarhia financiara din spatele politicii. Nu e o naivitate sa intrebam de ce opinia publica nu reactioneaza la nesimtirea, lacomia si impunitatea politicienilor. Mai ales ca nu-si mai ascund averea, ies cu ea la strada, la periferia rezidentiala a oraselor, unde traiesc in vile de prost gust, intinse pe pogoane de stucatura, marmura si lambriuri si strabat tara in rovere 4x4, mangaind ranile electoratului de stanga cu mana ingreunata de Rolexuri si ghiuluri. Opinia publica ar putea vedea cum s-au labartat proprietatile funciare ale celor care chipurile ne conduc destinele. Sunt inavutitii postcomunismului. Si-au cumparat casele de protocol in care locuiau, s-au improprietarit cu mii de hectare sau le-au luat cu japca, s-au implicat in afaceri cu bani murdari, ascunsi sub presul de cadavre al Revolutiei de fostii potentati ai securitatii si partidului comunist. Cine nu vede toate acestea e orb sau complice.

Ori prost.