Friday, May 12, 2006

Habemus Magistrates (la instanta suprema)

Andrei publica aici lista judecatorilor promovati de CSM la instanta suprema( Inalta Curte de Casatie si Justitie) care sunt:

Gabriela Elena Bogasiu, de la Curtea de Apel Bucuresti
Mariana Carstocea, vicepresedintele Curtii de Apel Craiova
Angela Dragne, de la Curtea de Apel Bucuresti
Elena Floarea, de la Curtea de Apel Bucuresti
Marioara Isaila, presedintele sectiei comerciale de la Curtea de Apel Cluj
Simona Camelia Marcu, de la Curtea de Apel Bucuresti
Silvia Nebela, presedintele Curtii de Apel Timisoara (fost membru CSM)
Nela Petrisor, presedintele sectiei a V-a comerciala a Curtii de Apel Bucuresti

Cred ca e cam mult spus "concurs", atunci cind descriem "interviul", de altfel nu gasesc deloc aici in ce a constat acel concurs, cum s-au evaluat candidatii, etc.

2 Comments:

At 10:06 AM, Blogger Balasa Gabriel said...

Liviu, eu am participat la acest concurs de promovare si din experienta mea pot sa-ti spun urmatoarele:
1. Desi nu exista un regulament foarte clar in ceea ce priveste aceasta promovare, toate promovarile sau facut si se fac pe langa lege.
2. Primul argument este ca potrivit art.52 alin.4 din Legea nr.304/2004 colegiul ICCJ trebuie sa analizeze fiecare candidatura si sa le inainteze CSM ".insotite de un raport consultativ asupra promovarii". In loc de acest raport consultativ, care ar trebui sa contina aprecieri asupra fiecarei candidaturi si propunerea sau nu de promovare, ICCJ total pe langa lege se multumeste sa dea " un aviz favorabil " doar unora dintre candidati, pe ceilalti pur si simplu ingnorandu-i fara macar sa le ia in considerare candidaturile depuse asa cum prevede legea, caz in care ar fi trebuit sa dea un aviz nefavorabil, nu ?
3. Potrivit art.40 lit.c din legea nr.317/2004 Sectia CSM trebuie sa examineze recomandarile primite de la ICCJ privind numirea judecatorilor, si sa hotarasca daca acestea sunt sau nu corecte, motiv pentru care Sectia ar trebui sa fie cea care hotaraste care dintre judecatori vor fi promovati la ICCJ cu inlaturarea celorlalti candidati. In realitate, hotararea Sectiei este doar formala si ea hotaraste de regula ca toti candidatii indeplinesc conditiile de promovare, ceea ce dupa mine este gresit, pentru ca aceste conditii legale de promovare sunt controlate de catre ICCJ.
4. Urmeaza sedinta Plenului CSM unde are loc un interviu, desi legea nu prevede un asemenea interviu, dupa care se voteaza promovarea. Oare ce caracter are acest vot? Ma intreb acest lucru, pentru ca votul acesta nu este pentru o functie eligibila, fiind vorba despre un concurs de promovare, acest vot nu trebuie sa de a legitimitate ci trebuie doar sa reprezinte un criteriu de departajare. Ca este asa reiese chiar din lege, unde se spune ca CSM ia hoatarari prin vot direct, secret, hotarari care se motiveaza, ori un vot in intelesul clasic in care nu trebuie sa intereseze pe nimeni de ce ai votat fiind doar o alegere subiectiva a ta, nu trebuie niciodata motivat.
5.Aceste hotarari ale plenului CSM conform legii trebuiesc luate cu votul majoritatii membrilor prezenti, acestia insa nu hotarasc in parte asupra fiecarui candidat, ci doar spun ca hotarasc promovarea a 8 judecatori, desi Sectia a hotarat ca toti pot fi promovati.
In mod normal si logic, acest concurs de promovare ar trebui sa urmeze trei etape:
- I. depunerea candidaturilor la ICCJ, realizarea unui raport consultativ pentru fiecare candidat cu verificarea conditiilor legale si formularea de propuneri concrete.
- II. Examinarea de catre Sectia CSM a acestui raport consultativ si a propunerilor facute de ICCJ, si luarea hotararii in privinta judecatorilor care urmeaza a fi promovati, unde se sustine si interviul(in acest sens este si principiul consacrat de lege, potrivit caruia Sectia CSM hotaraste promovarea iar Plenul CSM o dispune).
-III. Ultima etapa este hotararea Plenului CSM care va dispune promovarea asa cum a fost hotarata de catre Sectie sau o va invalida. Cam acestea cred eu ca ar trebui sa fie etapele normale ale promovarii la ICCJ.
Gabi Balasa,

 
At 11:13 AM, Blogger Liviu said...

Multumesc, Gabriel,cunosc aceasta situatie iar impresia mea, este ca "elita" puterii judecatoresti trage pe "ultima suta" pentru a se dota cu juzi apropiati ca vederi acestei elite(nu?). Iar cu voia ta voi aduce comentariul tau mai in prim plan, intr-un comentariu la adresa articolului despre csm aparut in cotidianul.

 

Post a Comment

<< Home