Monday, March 06, 2006

Sfaturi pentru studenti

Distinsul John H. Langbien, Profesor de drept la Yale Law School, are aici un interesant si informativ eseu, despre greselile de evitat, la un examen la facultatea de drept. In esenta, ele sint:
Lipsa de organizare; Neintelegera Faptelor care se cer examinate(reformulat ar fi neintelegerea celor cerute de catre examinator); Neintelegerea rolului distribuit de examinator (esti avocatul apararii? sau al acuzarii) ; Necitirea instructiunilor date de examinator; Inflatia de cuvinte; Inventarea unor fapte care nu exista in intrebarea pusa de examinator; Autoritate(atunci cind citezi cazuri); Neintelegera problemelor de drept supuse dezabaterii, ori dezbaterea altor probleme, pe linga subiect; Folosirea mecanica a cunoastiintelor dobindite; Procedura si remedii; "Cersitul" intrebarii; Raspunsuri prea generale la problemele supuse judecatii; Neargumentarea "celeilalte parti"; Lipsa unei rezolutii; Modul cum scrii(gramatica,etc); Panica.
Cei care vor avea rabdare sa citeasca tot eseul, vor intelege, macar indirect, ce inseamna un examen adevarat, in comparatie cu "rusinile" de examene pe care au avut probabil ocazia sa le dea macar odata in cursul anilor de studentie.
Lectura placuta!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home