un interviu interesant...
e publicat de Gandul, aici....
citeva dintre comentariile parlamentarului danez care da acel interviu mi se par interesante.....
citez:
I. In ce fel va afecta actuala criza politica de la Bucuresti continuarea integrarii noastre in interiorul UE?
Nu cred ca va afecta nimic. La Bruxelles ar fi vazuta ca o problema interna, dar problema e alta, ca slabeste capacitatea de a negocia a Romaniei. Sunteti slabiti la negocieri, pentru ca aveti o criza politica, iar aceasta nu e ceva rau pentru Bruxelles, ci pentru Romania. Aveti nevoie de politicieni proaspeti, care nu au fost implicati in negocierile de aderare, pentru ca ceea ce ati obtinut inaintea aderarii e o catastrofa.
II.Cum va explicati faptul ca, imediat dupa aderare, aproape toate noile state membre (de exemplu Polonia, Cehia, Lituania sau Slovacia) s-au confruntat cu profunde crize politice?
- Ati iesit din dictatura la democratie intr-un anumit timp si ati avut o efervescenta a dezbaterilor politice in toate asa-numitele noi state membre. Apoi a trebuit sa acceptati 100.000 de pagini de acquis comunitar, legile UE, in locul legilor voastre. Asadar nu mai sunt legi care sa fie discutate. Legile sunt facute la Bruxelles. Trebuie sa gasiti altceva de discutat, astfel ca creati conflicte, aceeasi tendinta fiind si in vechile state UE. Lupta politica intre stanga si dreapta se schimba intr-un alt fel de lupta, pentru ca disputa stanga-dreapta se rezolva la Bruxelles. Acolo se fac toate legile importante.
III. Sunteti la curent cu prima neintelegere majora intre Comisia Europeana si Guvernul roman, in privinta taxei pe autovehicule vechi importate?
- Acesta e felul de derogari pe care ar trebui sa le negociati, in ceea ce eu numesc o "afacere buna". Puteti avea o protectie intr-o perioada de tranzitie. Cata vreme exista o tranzitie de sapte ani pentru acceptarea lucratorilor romani in vechea Europa, de ce sa nu aveti o perioada similara de protectie in favoarea Romaniei? Nu as recomanda sa cereti o derogare permanenta, dar ar fi cinstit sa primiti una temporara.
IV. Ce sfat ati oferi Romaniei pentru a-si defini mai bine pozitia in interiorul UE?
- Renegociati termenii, pentru ca tara cea mai saraca sa obtina termeni corecti. Nimeni in PE nu ar protesta fata de asta si apoi am putea forta Comisia si Consiliul sa accepte o "afacere mai buna" pentru Romania. Apoi, ceea ce se intampla in toate statele membre e o explozie a importurilor. Crezand ca mancarea frantuzeasca, daneza, olandeza e mult mai buna, se uita calitatea produselor alimentare proprii. De aceea, ar trebui sa ezitati in privinta importurilor si sa va concentrati pe calitatea produselor voastre, pentru a putea vinde produse romanesti pe piata comuna libera.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home