Friday, March 09, 2007

O decizie istorica

Nu am apucat sa comentez stirea aparuta acum citeva zile aici , despre victoria Carpat ciment(ului) in disputa cu Consiliul Concurentei ajunsa la ICCJ (Inalta Curte, ori poarta...).
Desi as fi dorit foarte mult sa vad decizia inaltei curti, si mai ales argumentele care stau la baza ei, avind in vedere ce publica aceasta pe site-ul sau, nu sint optimist ca o voi putea face prea curind (daca cineva dispune de aceasta decizie si mi-o poate trimite, ii multumesc anticipat...am pregatit deja carticica lui Posner despre "antitrust" pentru "analiza"). Si, neavind decizia la indemina, nu pot specula prea mult asupra a ceea ce s-a intimplat de fapt (inclin sa cred ca dezbaterea a fost pe forma, nu pe fond, cum sta bine oricarei contestatii).

Dar interesant, dincolo de discutia in drept mi se pare insa altceva... Pina anul trecut, Cons. Concurentei a fost criticat in mod dur de "inalta poarta"evropeana, si pe buna dreptate, ca nu isi face treaba. Pe urma Consiliul a iesit la rampa, ca asemenea amenzi record (sugreind ca isi face treaba). Doi dintre cei amendati au renuntat la lupta (ceea ce inseamna ca pretul pe care il au de plata e ok in raport cu beneficiile obtinute...deci lupta nu aduca nimic in plus, ci doar consuma resurse care pot merge in alta parte..., si mai inseamna ca exista o ratiune pentru decizia consiliului). Al treilea merge mai departe, aduce disputa in fata curtilor, si cistiga aceasta disputa.
Care e invatatura,mai generala, pe care o putem trage din aceasta poveste si contradictie?

Ca merita sa te bati impotriva oricaror decizii ale Consiliului? Ca onor Consiliul este incompetent oricum, si nu va reusi sa explice pe limbajul juzilor,deciziile pe care le da? Ca are o functie decorativa (desi intr-un capitalism salbatic, ca cel romanesc, e singurul "organ" al statului care poate face putintica ordine in favoarea pietei, si a consumatorului? Ca din punctul de vedere al "ordinii evropene" e instrumentul intern poate cel mai important?)? Ca, acceptind din punctul de vedere al argumentului ca ar fi dat o decizie corecta, curtile romanesti sint acelasi bastion al conservatorismului? Alte concluzii?

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home