"Economie", fundamentele "stiintei economice", crize, etc
Unul dintre miturile raspindite in zilele noastre este ca masurile "economice" pe care le-ar adopta un guvern ori altul (in ultima vreme a se "citi" prin asemenea masuri economice tot felul de taieri de la buget,sub pretextul crizei sau austeritatii) ar avea vreun fundament stiintific, ori nu ar avea alta alternativa.
In realitate, toate evaluarile acestea sint destuld e departe si de stiinta, si mai ales, au alternative, conform unei variante ori alteia a teoriei economice pe care o adoptam.
Dan Popa are un posting interesant aici (preluare hotnews), despre "stiinta economica" si dificultatile ei.
Pentru o discutie mai veche in blogosfera, asupra stiintificitatii economiei, vezi Brian Leiter aici si Marcus Stanley aici (ambele comentarii sint in engleza).
Prin 1992, editura Humanitas publica o buna colectie de eseuri (sint scrise in perioada anilor 80, "inghetata" cultural la noi, ca si cele urmatoare, dar cand in vest au avut loc viguroase dezbateri pe tema filozofiei stiintei intr-un domeniu ori altul) editata de Daniel M. Hausman si intitulata "Filozofia stiintei economice", pe care o recomand celor interesati de asemenea dezbateri.
In sfarsit, si pentru a inchide putin "bucla" discutiilor cu ceva de actualitate, recomand si textul recent al lui Brad de Long, sustinut la Berkeley IRLE "New Deal or No Deal?" Conference, in octombrie, despre masurile economice adoptate de administratiile Bush/Obama ca raspuns la criza economica.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home