Tuesday, July 05, 2005

Batalie Mare-Continuare-Interventii

Batalia programata sa fie in "umbra" miine ia proportii epice (pentru detalii a se vedea Averea, aici dar mai ales aici) ce ne aduce aminte de aceasta , odata cu interventia altor actori in desfasurarea evenimentelor. Zice Averea:


Cine este PRO
-Coalitia de guvernare (Partidul National Liberal, Partidul Democrat,
Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, Partidul Conservator)
-Sapte organizatii non-guvernamentale:
Centrul de Resurse Juridice
Asociatia Pro Democratia
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki
Agentia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu"
Asociatia profesionala a consilierilor juridici e-F.Cons

Romanian Think Tank
Societatea Academica Romana.

(Initiativa Ministerului de Justitie a fost apreciata si de liderii de la Bruxelles.)

Cine este CONTRA
-Partidul Social Democrat
-Partidul Romania Mare
-Inalta Curte de Casatie si Justitie
-Consiliului Superior al Magistraturii

Hm, lipsesc ceva arbitri de pe lista aceasta? (unul de exemplu care s-a antepronuntat?)


Interesanta mi se pare (insa) interventia judecatorilor care nu sint de acord cu promovarea exceptiei de catre ICJJ, care, pentru amatori, suna cam asa(cred ca lista de semnaturi este inca deschisa pentru judecatori):

CĂTRE,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ


Subsemnaţii .....Horatius, judecător la Curtea de Apel ....... şi ...... Adrian Toni, judecător la Tribunalul ...., cu dom......, în temeiul art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi a art. 49 şi urm. Cod procedură civilă, înţeleg să formulez prezenta

CERERE DE INTERVENŢIE ÎN INTERES PROPRIU

privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (numită aici Înalta Curte), adoptată prin Hotărârea nr. 2/23. iunie 2005 de Secţiile Unite, în legătură cu neconstituţionalitatea unor prevederi ale „Legii privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente”, şi vă solicit;
- admiterea prezenteti cereri de intervenţie în interes propriu;
- respingerea sesizării Înaltei Curţi.

Motive:
Art. 146 lit. a din Constituţia României şi art. 23 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară conferă posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale de către Înalta Curte, constituită în acest sens în Secţii Unite, asupra controlului constituţionalităţii unei legi înainte de promulgare.
Fără îndoială că acest drept de sesizare este un atribut al actului de justiţie, stabilită în competenţa Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi.
În acelaşi timp, însă, trebuie semnala că înfăptuirea actului de justiţie nu este atributul exclusiv al Înaltei Curţi, ci el aparţine atât Înaltei Curţi, cât şi celorlalte instanţe constituite potrivit legii (art. 126 alin. 1 din Constituţia României, ce prevede textual că „Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege”, precum şi de art. 1 alin. 1 din legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor care statuează că „Justiţia se înfăptuieşte de judecători în numele legii şi are ca scop apărarea ordinii de drept şi garantarea respectării drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor legitime ale persoanelor”).
În al doilea rând, dreptul Înaltei Curţi de a sesiza Curtea Constituţională în condiţiile prevăzute de art. 146 lit. a din Constituţie are ca temei statutul său de autoritate publică constituţională, ca reprezentant al puterii judecătoreşti.
Or, art. 1 alin. 1 din Legea nr. 304/2004 statuează că puterea judecătoarescă se exercită de Înalta Curte şi de celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.
De aici, la nivel formal, rezultă cel puţin două concluzii:
(i) Sesizarea Înaltei Curţi a fost făcută fără consultarea corpului magistraţilor cu privire la forma finală a proiectului relativ la „Legea privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei precum şi unele măsuri adiacente” (mai jos „Legea”) pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului (sesizarea Curţii Constituţionale a fost decisă, de Secţiile Unite, la data de 23 iunie 2005, aceasta fiind înregistrată la Curtea Constituţională la data de 24 iunie 2005).
După cum am precizat mai sus, puterea judecătorească nu se exercită numai de Înalta Curte, ci şi de celelalte instanţe judecătoreşti, justiţia fiind înfăptuită nu numai de judecătorii Înaltei Curţi, ci de toţi judecătorii.
Într-o atare situaţie, consider că sesizarea Înaltei Curţi este neîntemeiată pentru că deşi are competenţa de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la constituţionalitatea unei legi înainte de promulgarea acesteia, această competenţă este necesar a fi privită şi apreciată în raport şi cu celelalte componente ale puterii judecătoreşti, în sensul că şi acestea din urmă (instanţele şi judecătorii, alţii decât cei aflaţi la nivelul Înaltei Curţi) trebuiau consultate în ce priveşte demersul pe care l-a făcut Înalta Curte a înţeles să-l facă, lucru pe care Înalta Curte nu l-a făcut.
Sesizarea Înaltei Curţi face referire la Hotărârea nr. 1/3 mai 2005 a Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi, conform căreia Înalta Curte ar fi constatat că proiectele Legii amintite contraveneau Constituţiei României şi principiilor independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor stabilite prin acte ale O.N.U., ale Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene.
Corpul magistraţilor nu a fost consultat nici cu ocazia adoptării acestei hotărâri de către Înalta Curte şi, pe de altă parte, după data de 3 mai 2005, data hotărârii Înaltei Curţi, proiectele în cauză au suferit mai multe modificări până să ajungă la forma finală (prin simplul acces la site-ul Ministerului Justiţiei – http://www.just.ro/ – se poate constata acest lucru).
Dreptul de a sesiza Curtea Constituţională conferit Înaltei Curţi nu trebuie privit ca aparţinând unei instituţii autonome, ci, din această perspectivă, reflectă implicarea acestei autorităţi publice în procesul analizei constituţionalităţii legilor tocmai în condiţiile unei reprezentativităţi generale/sau reprezentări a tuturor exponentelor puterii judecătoreşti prin consultarea judecătorilor din cadrul tuturor instanţelor judecătoreşti din ţară, etapă care în cazul de faţă nu a fost parcursă.
(ii) În măsura în care facem parte din corpul magistraţilor ca judecători de curte de apel şi, respectiv, de tribunal (deci ca parte a puterii judecătoreşti), ne considerăm pe deplin îndreptăţiţi de a interveni în interes propriu în procesul aflat pe rolul Curţii Constituţionale privind sesizarea înaintată de Înalta Curte.
Interesul este justificat şi de faptul că dispoziţiile de modificare ale legilor organizării judiciare fac referire directă la activitatea noastră de judecător.

Considerăm că sesizarea Înalte Curţi este nefondată, pentru următoarele argumente:
I. Înalta Curte critică „Legea”, argumentând că dispoziţiile de modificare relative la reducerea limitei de vârstă până la care magistraţii pot fi menţinuţi în activitate, la schimbarea bazei de calcul a pensiei de serviciu, precum şi la interdicţia continuării exercitării funcţiei de magistrat după împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de Legea nr. 19/2000 încalcă principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, aşa cum sunt ele statuate de Constituţia României şi de mai multe documente internaţionale, la care România este parte.
1. În ce priveşte punctul 1 din sesizare, cel referitor la „neconstituţionalitatea” dispoziţiei prin care se reduce limita de vârstă la care magistraţii pot fi menţinuţi în activitate, Înalta Curte nu-l motivează în nici un fel, deşi pentru invocarea excepţiei de neconstituţionalitate a unui text de lege este necesar a se indica expres care este prevederea constituţională încălcată.
Din acest punct de vedere, solicităm Curţii Constituţionale să respingă acest capăt de cerere ca nemotivat în fapt şi în drept, pentru că e logic ca o simplă manifestare de voinţă neînsoţită de motivele care au stat la baza formulării ei nu poate fi primită. Cu atât mai mult se impune soluţia de respingere a acestui capăt de cerere, în opinia mea, cu cât Curtea Constituţională nu îi este prevăzut un rol devolutiv prin Legea nr. 47/1992, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, cu instanţa de recurs potrivit art. 304 indice 1 Cod procedură civilă, sau cu instanţa de apel potrivit art.
Din punctul nostru de vedere, sunt incidente dispoziţiile art. 10 alin. 2 din Legea nr. 47/1992, care impun în mod imperativ că „Sesizările trebuie făcute în formă scrisă şi motivate”. Înalta Curte încălcând aceste norme imperative, considerăm că soluţia corectă pe care ar trebui să o dea Curtea Constituţională este cea de respingere a capătului de cerere ca nemotivat.
2. Nici la punctul 2 din sesizarea Înaltei Curţi nu se motivează în fapt şi în drept de ce aceasta consideră neconstituţional textul privind schimbarea bazei de calcul a pensiei de serviciu.
Or, şi cu privire la acest capăt de cerere, prin încălcarea unei norme imperative a Legii nr. 47/1992 (acelaşi text – art. 10 alin. 2), considerăm că soluţia corectă ar fi respingerea şi acestui capăt de cerere ca nemotivat.
3. Înalta Curte consideră că interdicţia continuării exercitării funcţiei de magistrat după împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de Legea nr. 19/2000 ar încălca principiul nondiscriminării prevăzut de Constituţia României la art. 16 alin. 2, precum şi principiul inamovibilităţii.
Înalta Curte nu explică în raport cu cine anume există această discriminare. Este ciudat, totuşi, că la nivelul de profesionalism pe care fără discuţie îl au judecătorii Înaltei Curţi, nu se arată care sunt acele motive pe baza cărora Curtea Constituţională ar putea decela discriminarea la care ar fi supuşi magistraţii prin dispoziţia de modificare prin care se interzice continuarea exercitării funcţiei de magistrat după împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de Legea nr. 19/2000. Or, şi în această situaţie soluţia corectă opinăm că ar fi cea a respingerii sesizării ca nemotivată.
În altă ordine de idei, am putea presupune că Înalta Curte face trimitere la alte autorităţi publice, respectiv la Preşedintele României, la senatori şi deputaţi, ori la judecătorii Curţii Constituţionale.
Numai că într-o atare interpretare o observaţie se desprinde cu claritate: pentru aceste funcţii de demnitate publică mandatul le este definit, ca şi interval temporal, dar şi ca mod de realizare, de Constituţie, pe când în cazul magistraţilor vârsta de pensionare, ca şi posibilitatea continuării „mandatului” de magistrat a fost lăsată de constituant în sarcina legiuitorului.
Acelaşi raţionament se impune şi cu privire la aşa zisa atingere a inamovibilităţii adusă prin interdicţia continuării exercitării funcţiei de magistrat după împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de Legea nr. 19/2000, în sensul că art. 125 alin. 1 din Constituţie prevede textual că „Judecătorii numiţi de Preşedintele României sunt inamovibili, în condiţiile legii”, ceea ce înseamnă că inamovibilitatea urmează a fi definită şi circumscrisă de lege, respectiv de legile organizării judiciare.
Din această perspectivă, considerăm că acest capăt al sesizării, pe lângă faptul că nu este motivat în fapt şi în drept, este şi nefondat.

II. Înalta Curte mai critică şi faptul că, sub aspectul mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (în continuare Consiliu), dar şi cu privire la numirea în funcţii de conducere la toate instanţele pe o durată de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii pentru încă un mandat, se încalcă principiul nerectroativităţii legii prevăzut de art. 15 alin. 2 din Constituţie.
Examinând cu atenţie, însă, art. 133 din Constituţie nu se referă decât la funcţia constituţională a Consiliului (alin. 1), la alcătuirea acestuia (alin. 2), la modul şi durata pentru care este ales Preşedintele Consiliului (alin. 3), precum şi la durata mandatului membrilor Consiliului (alin. 4). În nici într-un caz nu se referă la modul de organizare şi funcţionare a acestei autorităţi publice.
Or, dacă textul constituţional nu prevede, interpretul nu poate adăuga textului constituţional. Astfel că devin incidente dispoziţiile art. 73 alin. 3 lit. f din Constituţia României, care prevede în mod clar, neechivoc că „organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (subl. n.), a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi”.
Acelaşi argument funcţionează, în opinia noastră, şi în raport cu pretinsele încălcări constituţionale privind numirea în funcţii de conducere la toate instanţele pe o durată de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii pentru încă un mandat, conform art. 48 din Legea nr. 303/2004.
Pentru cele de mai sus considerăm că şi acest capăt al sesizării Înaltei Curţi este nefondat.

III. Cu privire la pretinsa neconstituţionalitate a dispoziţiilor relative la obligarea Consiliului de a prezenta un raport în faţa Parlamentului, considerăm că şi acest capăt al sesizării este nefondat, solicitând a-l respinge în consecinţă.
Aici trebuie observat că în fapt Constituţia României face o diferenţă de esenţă între autoritatea judecătorească reprezentată de Înalta Curte şi instanţe şi Consiliu. Fără îndoială că reprezentanţii puterii judecătoreşti, aşa cum îi defineşte art. 1 alin. 1 din Legea nr. 304/2004, au o altă statură constituţională decât Consiliul, care, în virtutea art. 1 alin. 4 şi 133 din Constituţie, ce consacră principiului echilibrului dintre puteri poate fi obligat la prezentarea unui raport în faţa celei mai reprezentative autoritate publică.
Şi acest capăt de sesizare solicităm a fi respins ca nefondat.

Punctul de vedere pe care l-am exprimat se regăseşte şi în memoriul ce-l anexăm şi care reflectă opinia a unui număr de 129 de judecători şi procurori din cadrul instanţelor judecătoreşti de toate gradele, în sensul că este imperios necesar ca reforma judiciară să aibă loc prin adoptarea imediată a legilor privind justiţia, precum şi faptul că sesizarea Înaltei Curţi, astfel cum a fost formulată, nu reprezintă opinia magistraţilor din România, aceştia nefiind consultaţi de Înalta Curte.

Ca atare, vă rugăm să admiteţi cererea noastră astfel cum a fost formulată.

În baza art. 14 Legea nr. 47/1992 raportat la art. 242 alin. 2 Cod procedură civilă solicităm judecarea prezentei cereri şi în lipsa noastră.

Semnaturi/Data

3 Comments:

At 1:18 AM, Blogger Dan STOICA said...

in discutiile legate de aceasta interventie am incercat sa
provoc si raspunsul la o alta intrebare, dincolo de cele legate de
admisibilitatea interventiei si de sustinerea constitutionalitatii
legilor reformei. e o chestiune care va trebui sa primeasca raspuns
probabil la CEDO dar ar fi fost utila de abordat si in textul acestei
interventii, pentru atrage atentia CC a RSR ca Romania nu mai traieste
in izolarea ceausista de lumea libera. (decit poate in mintile unora)

gasiti mai jos textul intrebarii si un rezumat al unui posibil raspuns
(liviu a facut o dezvoltare mai ampla pe blog a argumentelor
care stau la baza sa)

Este posibil ca relatiile de rudenie intre
judecatorii Casatiei si cei ai Curtii Constitutionale
precum si situatia personala a unor judecatori din
ambele instante sa intre in conflict direct cu
impartialitatea procesului de verificare a
constitutionalitatii?
Situatia personala a unor
judecatori care sunt influentati direct de prevederile
Legii (atit de la Casatie cit si de la Curtea
Constitutionala) poate influenta convingerile
personale si atitudinea decidentilor si a celor care
au inaintat sesizarea de neconstitutionalitate.
Legaturile de rudenie existente intre unii judecatori
de la Casatie si unii judecatori de la Curtea
Constitutionala sunt fapte obiective. Ele au ca efect
direct scaderea increderii pe care opinia publica
trebuie sa o aiba in ce priveste hotarirea unei
instante oarecare si cu atit mai mult hotarirea unei
instante constitutionale. Acestea constituie motive
legitime pentru a justifica obiectiv temerile ca unii
judecatori ai Curtii Constitutionale nu pot fi
impartiali in judecarea acestui caz,
in sensul art. 6 par.1 ai Conventiei
Europene a Drepturilor Omului. In aceste conditii,
instanta constitutionala este vulnerabila la testele
de obiectivitate si subiectivitate folosite in
practica Curtii Europene a Drepturilor Omului in
chestiunile privind impartialitatea instantelor.

 
At 5:09 AM, Blogger Dan STOICA said...

File No. 116/June 24, 2005 of the Constitutional Court of Romania
Term: July 6, 2005

To the Constitutional Court

We, The undersigned Dumbrava Nicolae-Horatius, Judge at the Tg. Mures Court of Appeal, residing in Targu Mures. 34, Infratirii Str., 11 App., Mures County, and Neasu Adrian Tomi, Judge at Vrancea law court, residing in Focsani, 2, Dorinel Ghinea Str., 2nd Block, 15 app., Vrancea county, on the legal ground provided by article 14 of the law 47/1992 regarding the organization and running of the Constitutional Court, as well as by art. 49 of the Civil Procedure Code, are formulating the following
Request of Intervention in Self Interest
regarding the petition submitted by the High Court of Cassation and Justice (further referred to as the “High Court”), adopted through Decision No. 2 of June 23, 2005 in Joined Sections, concerning the unconstitutionality of the provisions of the “Law regarding the reform of property and justice, and some adjoining measures“. We hereby ask the Court to:
- Admit the present request of intervention in self interest
- Reject the petition submitted by the High Court.
Reasons:
Art. 146, paragraph a, of the Romanian Constitution and art. 23 of the Law No. 304/2004 regarding judiciary organization stipulate the right of the High Court (convened in Joint Sections) to ask the Constitutional Court to control the constitutionality of a law before its promulgation.
It is beyond doubt that this right to petition is an attribute of the act of justice within the competence of the High Court (convened in Joint Sessions).
At the same time however, we must point out that the delivery of justice is not the exclusive attribute of the High Court, but also of other Courts of Law (art. 126, alin. 1 of the Romanian Constitution indicates that “Justice is delivered by the High Court of Cassation and Justice and by other Courts established by law.”; art. 1, alin. 1 of the law 303/2004 regarding the statute of magistrates mentions that “Justice is administered by judges in the name of the law and it aims to protect the rule of law and to guarantee the rights, liberties, and legitimate interests of individuals.”
Secondly, the right of the High Court to petition the Constitutional Court, according to the provisions of art. 146, lit. a, of the Constitution, is grounded on its statute of Constitutional Public Authority, as representative of the judiciary.
Art.1, pt 1, of the Law No. 304/2004 states that the judicial power is exercised by the High Court and the other law courts established by law.
At least two conclusions can be drawn from the above :
(i) The High Court submitted the petition to the Constitutional Court without consulting the magistrates with regard to the final form of the project “Law regarding the reform of property and justice, and some adjoining measures“(further referred to as “the Law”) for which the Government had assumed responsibility before the joined Chambers of Parliament (the petition was adopted by the Joined Sections of the High Court on June 23, 2005, and was registered at the Constitutional Court on June 24, 2005).
As stated above, the judicial power is not only exercised by the High Court, and justice is not delivered exclusively by High Court judges, but by all judges.
In such a situation, we believe that the High Court’s petition is unsubstantiated. Although the High Court has the competence to petition the Constitutional Court with regard to the constitutionality of a law before its promulgation, this competence should be viewed and analyzed in relation to the other components of the judicial power – the courts and judges, other than the High Court’s judges – whom should have been consulted with regard to the petition submitted to the Constitutional Court.
The petition mentions the Decision No. 1 of May 13, 2005 of the Joint Sections of the High Court, according to which the High Court has concluded that the ‘Law’ project is breaching the Romanian Constitution and the principles of independence and irremovability of judges as they are stated by UN, Council of Europe, and European Union provisions.
The magistrate’s body was not consulted when the High Court has adopted the above-mentioned decision. Moreover, after the adoption of this Decision on May 3, 2005, the ‘Law’ project was modified before reaching the final form (as it can easily be demonstrated by accessing the website of the Ministry of Justice at www.just.ro).
The right of the High Court to petition the Constitutional Court shouldn’t be view as belonging to one autonomous institution. On the contrary, the High Court should be involved in the process of analyzing the constitutionality of the Law’s provision, under the condition of reprezentativeness of the entire judicial power, e.g. after it has consulted all judges from each court of law in the country, condition not complied with in the present case.
(ii) We, ourselves, as judges at a Court of Appeal and a Court of Law, are members of the magistrate’s body, and consequently fully within our rights to intercede in the legal case concerning the petition of the High Court, which is currently being tried at the Constitutional Court.
Our interest in the case is also justified by the fact that the provisions of the “Law” are directly affecting our activities as judges.

We believe that the petition of High Court initiation of proceedings has no legal base/ground, for the following reasons:
I. The High Court is criticizing the `Law`, explaining the provisions of amendments concerning the decrease in age to which magistrates could stay in office, the change in the base value of pension calculation, as well as the interdiction of continuing to exert the function of magistrate after reaching the age of retirement provided for by Law no 19/2000 are breaching the principles of independence and irremovability of judges, as stipulated for in the Romanian Constitution and a number of other international treaties to which Romania is part.
1. Concerning paragraph 1 of the petition, referring to the unconstitutionality of the legal provision that decreases the limit of the retirement age up to which magistrates could stay in office, the High Court does not provide any arguement for unconstutionality, even though in order to raise the exception of non constitutionality of a legal text it is necessary to expressly mention the infringed constitutional provision.
From this point of view, we ask the Constitutional Court to reject this claim as not grounded in facto and in jure (facts and law), for it is only logical that a simple manifestation of will without its ground reasons can not be accepted. Rejection of this claim is furthermore compelled in our opinion, as the Constitutional Court is granted no reviewing role by Law no 47/1992, as it is, for instance, the case with the court competent to rule appeals of second degree, according to article 3041 of the Code of Civil Procedure, or the court competent to rule appeals of first degree, according to article 296 of the said Code.
In our opinion, the provisions of article 10(2), Law no. 47/1992 are applicable, in relevant part imperatively stipulates that „Petitions must be done in written form and grounded”. Given that the High court is infringing these imperative rules, we consider that the correct solution of the Constitutional Court is to reject this claim as not grounded.
2. Neither is paragraph 2 of the High Court's petition grounded in facto and in jure (facts and law), as to why it considers not constitutional the text on the change in the base value of magistrates pension calculation.
Regarding this claim, as well, through infringing an imperative provision of Law no 47/1992, same reference – article 10(2), we consider that the correct solution would be to reject this claim also, as not grounded.
3. The High Court considers that the interdiction to continue exerting the function of magistrate after reaching the retirement age provided for by Law no 19/2000 would infringe the principle of non-discrimination stipulated in the Romanian Constitution, article 16 (2), as well as the principle of irremovability.
The High Court does not explain in relation to whom this discrimination would exist. It is strange, nevertheless, that despite the level of professionalism the judges of the High Court do enjoy without any doubt, no reasons are provided for the background which the Constitutional Court use to discern the discrimination to which magistrates would be subjected by the provision of amendment forbidding the continuation to exert the function of magistrate after reaching the retirement age provided for by Law no 19/2000. Thus, in this case as well, we believe that the correct solution is to reject the petition as not grounded.
On the other hand, we might suppose that the High Court refers to other public authorities, such as the President of Romania, MPs or judges within the Constitutional Court.
In such interpretation, a remark is to be clearly made: for these functions of public dignity the mandate is defined by the Constitution both in terms of length and means of being exerted, while for magistrates the retirement age, as well as the possibility to continue the 'mandate' of magistrate was left by the Constitution for the law maker to decide.
The same rationale applies to the so called breach of irremovability resulted from the interdiction to continue exerting the function of magistrate after reaching the retirement age provided for Law no 19/2000, in the sense that the Constitution, in article 125(1) explicitly stipulates that 'judges appointed by the President of Romania are irremovable, as provided by law', which means that irremovability is to be defined and circumscribed by law, namely by the laws on judicial organization.
From this perspective, we consider that this claim, besides being not grounded in facto and in jure, equally lacks legal base.
II. The High Court also criticizes the fact that the Law is breaking the constitutional non-retroactivity principle (art.15 par.2) with the texts on the mandate of Superior Council of Magistrates’ (SCM) members and appointment of chief judges for a three years period with the possibility of extension for another term.
Taking a close look at art. 133 of Constitution we see there are references only to the constitutional role of SCM (par.1), the appointment of SCM members (par.2), duration and procedure for appointment of SCM president (par.3) as well as to the duration of the SCM members (par.4). There is no constitutional reference to the way SCM is organized or how it works.
Or, if the constitutional text does not stipulate, the Court cannot add to it. Therefore, we need to apply art.73 par.3 pt.l) which in relevant part stipulates that: “the design and the operation of SCM, Courts, Public Ministry and Court of Audit” will be done by passing an organic law.
In our opinion, the same argument works for the claimed unconstitutional texts of the Law related with appointment of chief judges for a three years period plus the possibility of extension with another term – based on art.48 of law no.303/2004.
For all the above-mentioned reasons we consider this issue of the High Court petition has no legal base.
III. On the unconstitutional claim for the issue of SCM being obliged to present a report to Parliament we also consider this has no legal base and we ask you to reject it.
On this issue, we need to see that the Romanian Constitution makes a clear-cut difference between the Judicial Power, represented by the High Court and the other courts, and the SCM. There is no doubt the representatives of Judicial Power, as defined by art.1 par.1 of Law no.304/2004, have a different constitutional role than the SCM. The later should be obliged to present a report to the highest and most representative public authority as representability, based on the principle of equilibrium between state powers stipulated by art. 1 par.4 and art.133 of the Constitution.
This opinion presented to you can be also found in the Memorandum we attach here. The Memorandum reflects the opinion of 129 judges and prosecutors from the courts of all levels. All of them sustain the necessity that the judiciary reform should take place immediately by passing the Justice Reform laws, as well the fact that the Supreme Court petition does not represent the opinion of all Romanian magistrates, as long as High Court did not asked for the magistrates opinion.
Therefore we ask you please you to admit our request of intervention with the arguments as was formulated above.
On the basis of art.14 from Law 47/1992 combined with art. 242 par.2 of the Civil Procedural Code we also ask for this claim to be judged in our absence.

Bucharest,
July 05, 2005

Intervenors:
Dumbravă Nicolae-Horatius,
Neacşu Adrian Toni

 
At 6:27 AM, Blogger Unknown said...

So many blogs and only 10 numbers to rate them. I'll have to give you a 8 because you have good content.

Free Access To More Information Aboutbonds

 

Post a Comment

<< Home