Wednesday, July 06, 2005

"Arbitrii" blocheaza legile reformei-revista presei

Din nou o revista a presei(au aparut comentarii mai peste tot asa ca fie-mi iertat daca ignor o sursa):

Hotnews are un articol, declaratia ministrului Macovei,communikatul Curtii si o selectie de articole, aici .

Adevarul doua articole, aici si aici . Interesant este "what is next" din primul(Liliana Nastase):
Guvernul va cere sesiune extraordinara Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul,
Bogdan Olteanu, ne-a declarat, aseara, ca Guvernul va analiza in sedinta de astazi situatia rezultata in urma respingerii
Legilor justitiei si va cere Parlamentului intrunirea intr-o sesiune extraordinara. "E vorba de doar cateva articole si avem interes ca ele sa fie dezbatute cat mai repede, iar legea sa se aplice", a spus Bogdan Olteanu. Sesiunea extraordinara ar putea fi convocata cel mai devreme saptamana viitoare.

Parca Nastase("confirmat" constitutional de catre aceiasi curte intr-un din cele doar vreo 5 admiteri de neconstitutionalitate pe anul asta) spusese Nu, nu e cazul.

Averea are un articol pe prima pagina din care retinem implicatiile practice ale deciziei de ieri:

Curtea Constitutionala a blocat, prin decizia de ieri, reforma Justitiei si a proprietatii promovata de Cabinetul Tariceanu, efectele politice ale acestui demers fiind imprevizibile in plan intern, intrucat ar putea lansa seria demisiilor unor membri ai Cabinetului si chiar ar putea deschide usa alegerilor anticipate.

In plan extern, este compromisa asigurarea angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana privind Justitia, intrucat nu mai este timp pentru ca raportul de tara sa inregistreze progrese la acest capitol. De aceea, clauza de salvgardare, mai precis de amanare a integrarii cu un an, devine practic inevitabila.


He,he, vom vedea, noi (romanii) sintem maestri la planuri B incropite intr-o secunda. In plus ministrul justitiei este primul ministru al justitiei in 15 ani.

Curentul are mai multe articole, Reforma justitiei, aruncata la cos impreuna cu integrarea in UE ,din care citam pe scurt:

Articolele respinse ca neconstitutionale sunt exact cele de care depind eliminarea din sistem a vechilor magistrati mosteniti din perioada Ceausescu, a celor care au servit fostul partid de guvernamant, dosind dosarele politice si de coruptie, ca si a acelora care cauta cu orice pret sa-si mentina privilegiile.

sau Curtea si cratita, din care citam iarasi:
....
Faptul ca ICCJ, ai carui procurori nu-i gasisera nici o vina generalului Plesita pentru crimele sale impotriva disidentilor, descoperise in schimb, in pachetul legislativ disidente fata de Constitutie accentua teama de un esec.
....
Cum planul B de salvare nu exista, logica sugera ca C.C. al PSD nu-si putea permite paternitatea inca unui esec al integrarii dupa cel originar, din anii ´90. Ambitia C.C. a fost insa mai puternica decat logica, asa incat pachetul a cazut lasand toate sperantele in seama presedintiei britanice a UE ...

He,he, adica Blair ramine o speranta a romanilor dupa ce incompatibilul Vida si colegii sai incompatibili isi bagara picioarele in aceste sperante! Viva Blair, ce sa mai zicem?

Cit ne costa (posibila) aminare in Curierul National, aici , in gura lui Puscas (ne costa mai mult decit niste "nenorocite" de pensii cumulate cu salarii de magistrati),pe care il astept, sincer sa fiu, cu un total costuri de oportunitati pierdute, pentru guvernarea din care a facut parte (celelalte tari, intrate, INCLUSIV CELE PLECATE DUPA NOI, au INTRAT,nuuu, in timp ce noi lichidam "greaua mostenire" cederista, mai "reformam" justitia, si ne mai si plimbam)

Cotidianul are de asemenea un comentariu, Reforma Justitiei, blocata la Curtea Constitutionala, din care citam:
Curtea Constitutionala a aminat ieri reformele din Justitie, pe motiv ca sint contrare Constitutiei. Au fost declarate neconstitutionale exact prevederile care atentau la privilegiile celor care au condus pina acum Justitia.
„Totul este blocat in acest moment, pina la rediscutarea legilor in Parlament”, a declarat, aseara, ministrul Justitiei la Realitatea TV.
Pachetul de legi privind justitia si proprietatea va fi reexaminat in Parlament, pentru ca articolele „incriminate” sa fie puse in acord cu legea fundamentala.
Potrivit deciziei CC, sint neconstitutionale articolele de lege care ii obligau pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa renunte la functiile de conducere pe care le detin la instante si Parchete. In aceasta situatie se gasesc 11 dintre cei 14 magistrati alesi in CSM. De asemenea, au fost de- clarate neconstitutionale si prevederile care ii obligau pe membrii CSM sa renunte, pe perioada mandatului, la activitatea lor de baza, aceea de judecator sau procuror.
Potrivit proiectelor de lege, virsta de pensionare a magistratilor urma sa scada de la 68 de ani, cit este in prezent, pina la virsta prevazuta de Legea pensiilor, adica 57 de ani pentru femei si 62 de ani pentru barbati.
Teama de concurs
Curtea Constitutionala a respins si aceasta prevedere, prin care se urmarea intinerirea corpului magistratilor. Judecatorii nu au fost de acord nici cu propunerea ca mandatele sefilor de instante si Parchete sa inceteze in cazul in care acestia ocupau de mai mult de trei ani respectivele functii de conducere. Potrivit proiectului de lege, functiile de conducere deveneau vacante si urmau sa fie ocupate apoi in urma unui concurs.
Nu in ultimul rind, a fost declarata neconstitutionala si o prevedere care interzicea practic judecatorilor sa se pensioneze anticipat, dar sa continue apoi sa lucreze in sistem, cumulind pensia de serviciu cu salariul de magistrat
. .......


Evenimentul Zilei are de asemenea un comentariu, aici ,

Gandul o stire aici, si un punct pe i bestial al lui Mircea Dinescu, Blonda sau Bruna imi e totuna,aici:
La noua întrebare a vechilor dilematici, dacă cred cumva că reforma în Justiţie se va întîmpla în timpul vieţii noastre sau în timpul vieţii altora, ce puteam să răspund?!

Că principiul reformei în bordel s-ar putea aplica şi Justiţiei române, care deocamdată e în faza schimbării paturilor şi a aşezării lor după model european.Numai că, pe mine personal, nu mă sparie atît de mult insistenţa balabustelor de a-şi practica în continuare vechea meserie, cît prospătura care abia aşteaptă să probeze robe şi capoate de judecători şi avocaţi.Nouăzeci la sută din borfetul show-biz-ului autohton, dizeoze, stripteoze, fripteoze dance-pop, fufe de platou şi logodnice de fotbalişti declară cu seninătate că, în timpul liber, sînt studente la Drept. Mîine-poimîine, pe scena tribunalului mare, bădia Sechelariu va exclama în inimitabilul său stil lăcrămos şi moldovinesc: „Doamni-Dumnezeule, blondy mă judecă şi bruneti mă apără!”

Ei, domn Dinescu, dar cum e turcu e si pistolul, adica cum e pronfesoru si "stundentu', si mai toti incompatibilii sint profesori...,pe carunt(a) de ce sa il(s-o) uitam?

Romania Libera are o stire aici si un comentariu despre "cum se face ordine" aici, iar

Ziua, are un articol aici

Sincer sa fiu, nu as vrea sa fiu in pielea rinocerilor, pardon, incompatibililor si sa citesc asemena presa. Dar ei probabil citeau numai "dimineata", si cum asta nu mai apare...

Ultima ora-si un apel politic al premierului

0 Comments:

Post a Comment

<< Home