Tuesday, January 25, 2005

Iulius Filip de Romania

Tulburatoare povestea si curajul lui Iulius Filip, unul dintre acei oameni rari care ne fac sa fim mindri ca sintem romani, descrisa in acest interviu din Ziua. Cred ca nu este gresit sa il numesc, pentru curajul si nobletea lui, Iulius Filip de Romania, mai degraba decit Walesa al romanilor, cum il numeste Ziua.

Ce se intampla noaptea in Ministerul Justitiei sau The Good, the Bad and the Ugly

Revista presei reia aici un articol aparut sub pana lui Mircea Toma in Academia Catavencu , care te duce cu gindul la celebrul film pe care multi dintre noi l-au vazut nu o data(cu Monica Macovei in rol de Clint Eastwood sau Sergio Leone). Cum cele descrise sint prea gogonate, nu rezist tentatiei de a le relua aici, pentru cei care mai cred in altceva decit in inteligenta si curajul unor oameni in lupta cu atita inertie sau rea vointa "instituionalizata" in cei 60 de ani de cind "Stalin si poporul rus libertate ne-au adus!"

Ce se intampla noaptea in Ministerul Justitiei

In jurul unei ore de dupa-amiaza, noul Ministru al Justitiei, Monica Macovei, a aflat ca a doua zi dimineata arhivele ministerului urmeaza sa fie umflate si carate la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Asta ar fi trebuit sa se petreaca fara stirea ministrului.
Ajunge ca stia sefa departamentului inspectori judiciari.
Si restul amicilor Rodicai Stanoiu, regrupati si baricadati in CSM.Si care au cerut degraba dosarele in care se presupune ca se aflau instrumentele de control politic al judecatorilor (sesizari contra unor magistrati corupti cu anchetele judicios taraganate, sau, viceversa, anchete contra unor magistrati care s-au obraznicit; ar fi interesant sa vedem ce contine dosarul judecatoareai Ciuca, de exemplu).
Afland minunea, ministrul s-a decis sa sigileze dulapurile, o actiune reusita si deja mediatizata.
Ce nu s-a vazut a fost actiunea insasi.
Mai intai, ministrul a rotit ochii sa vada cu cine poate ataca un kilometru de fisete insirate de-a lungul culoarelor si prin zeci de birouri. Si a descoperit ca are la dispozitie fix doi luptatori, consilieri, dintre care unul era in a doua zi de la angajare.
A mai reusit sa o aduca la slujba pe sefa inspectorilor si un angajat de la Biroul de Documente Secrete (BDS, da, acelasi bedese de pe vremea lui Ceasca). Cand a dat ochii cu situatia, sefei de la inspectori i s-a lungit fata, a palit si i-a iesit, pe loc, un herpes.Apoi a inceput ultima forma de rezistenta: au disparut chei de la birouri – „ok, chemati-i de acasa pe cei care au cheia”, a perseverat, implacabil, diabolica Macovei. Apoi s-a terminat PLASTILINA folosita pentru sigilare; practic, a fost nevoie ca fiecare miscare a functionarilor sa fie supravegheata de la mai putin de un metru.
La ora 1 noaptea, ministrul si una dintre tinerele consiliere stau pe bancuta cu plus rosu de pe culoar, cu ochii in fundul cetateanului bondoc de la BDS care planteaza biluta dupa biluta de plastilina, incercand sa mai sara cate un fiset aflat la prea mare inaltime.
„De cand lucrati in minister?», l-a intrebat una dintre doamnele de pe bancuta; „din 2003”; „si inainte unde ati lucrat?»; aici nenea s-a clatinat, dar a reusit sa raspunda: „la SIE”.
Imaginati-va un domn de la SIPA care iese din cladire, fredonand fericit „am scapat, am scapat”, pentru ca fisetele SIPA nu erau sigilate.
Si imaginati-va ce fredona 10 minute mai tarziu cand a fost chemat inapoi, sa le sigileze. Practic, in aceste zile, in Ministerul Justitiei e alarma: institutia a fost atacata de un mic grup de civili care produce o mare dezordine in farmacia securistilor.

Free Culture de Lawrence Lessig - acum si in limba romana !!

Va aminteam, acum ceva timp, de aparitia unei carti deosebite in domeniu
dreptului de autor.Era vorba de cartea " Free Culture" scrisa de Lawrence Lessig, unul dintre marii profesori de drept ai SUA care s-au aplecat asupra chestiunii dreptului de autor si modul cum este el aplicat.Cartea respectiva - spuneam - a fost publicata sub o licenta specifica de tip Creative Commons - ceea ce permitea oricarei persoane sa o transforme,
traduca sau sa o puna in alt format fara un acord expres al autorului.
Astazi puteti gasi linkuri catre traducerile acesteia in 8 limbi, dar si in diverse formate pe Internet.

Nu mica mi-a fost placerea cind am fost anuntat si de o prima versiune a
cartii tradusa in romana de cei de la www.cartea.info - Vlad Popescu.
Puteti citi cartea online la http://www.cartea.info/revista/editura.php?file=free/index.html
Sau sa o copiati pe calculatorul dvs - vezi www.cartea.info - sectiunea Editura

Prezentarea completa :

Lawrence Lessig - Cultura libera (Sau cum trusturile media si legea îngradesc cultura si controleaza
creativitatea)
Traducere de www.cartea.info
Aceasta versiune a cartii este publicata sub o licenta de tip Creative
Commons, care permite utilizarea fara scop comercial a lucrarii cu
mentionarea autorului si a traducatorului.
Versiunea tiparita, în limba engleza, a aparut la THE PENGUIN PRESS, NEW
YORK, 2004 si poate fi gasita si pe www.free-culture.cc

Lawrence Lessig este profesor de drept si fondator al Centrului pentru
Internet si Societate de la Stanford. Înainte, a fost profesor la Harvard.
Mai este profesor asociat la Wissenschaftskolleg din Berlin si la
Universitatea din Chicago. De asemenea este consilier al judecatorului Antonin Scalia, de la Curtea Suprema a Statelor Unite.
Este autorul lucrarilor The Future of Ideas si Code and Other Laws of Cyberspace.
Este presedintele proiectului Creative Commons si membru al consiliului de administratie al Electronic Frontier Foundation.

Vezi si comentariile mele mai vechi.

Le multumesc celor de la www.cartea.info pentru initiativa lor si sper ca sa fie cit mai multi romani ce vor citi cartea, si mai mult vor invata ceva de acolo.

Lectura placuta !

Monday, January 24, 2005

Digital divide in Romania

Inca o veste despre bani aruncati pe apa simbetei aici.
Daca nu as avea impresia ca s-ar fi aruncat oricum pe apa simbetei,oricaror alte domenii s-ar fi alocat, as fi comentat plin de amaraciune ca ar fi fost mai bine alocati altui domeniu al economiei in disperata nevoie de resurse. Dar asa nu, macar citiva granguri din domeniu au mai pus-o si ei de un logan. Iar copii de la satele si orasele patriei oricum, daca vor (pentru ca e cool) si au vreunul prin apropiere, au acces la internet cafe. Cit despre profesori who cares? Atita pot, atita fac. Inca unul dintre miturile cu forta de munca foarte bine pregatita a Romaniei, acceptind premiza ca intr-adevar este important sa stii sa deschizi un calculator in zilele noastre.

Acelas' creier sau de ce e imposibila "reforma" in Romania

Divertis are aici o explicatie foarte spirituala despre cauzele imposbilitatii reformei in Romania.Auditie placuta!