Saturday, March 04, 2006

O "sosie" a unui tip de "barlamentar" romanesc?

Cica unul fost Rep(ublican, din Camera reprezentantilor), Duke Cunningham,care a fost condamnat vineri de o curte americana (nu Curtea Suprema, la ei Curtea Suprema are treburi mai importante decit sa ancheteze un barlamentar gainar, cum are la noi), isi facuse chiar un "meniu al mitei" prin care explica celor interesati cam cit costa ca sa obtii un contract guvernamental de milioane de dolaroi.

Pentru cei interesati, mita incepea la $140,000 si un yacht de lux pt un contract cu departamentul apararii de 16 milioane, fiecare milon suplimentar dintr-un asemenea contract "cerind" cite $50,000 mita in plus.
Omul oferea si "discount", rata mitei cazind $25,000 pe milion in plus, daca contractul mergea peste 20 milioane....

O copie a acestui meniu se afla aici (blogul respectiv are o copie a intregului act de acuzare, incepind de aici; memorandum-ul sentintei aici; o anatomiei a fraudei aici,

pagina "neautorizata"aici -[apropos, pagina este "super" si cred ca un asmenea proiect ar fi extrem de interesant si pentru citiva-macar-politicieni din Romania], yahoo are o stire aici (si linkuri catre articolele din presa....stirea este cam peste tot) bbc are de asemenea o stire despre condamnare, aici (Interesanta cota judecatorului districtual, Larry Burns , redata de bbc:

Nu erai ud. Nu stateai in frig. Nu erai infometat. Si, cu toate astea, ai facut aceste lucruri....
Cred ca tot ceea ce ai reusit a fost doar sa minezi sansa pe care o au politicienii onesti de a face un lucru bun.

Seamana acest caz cu multimea de cazuri mediatizate de presa romana in ultima vreme? Mie mi se pare ca in ciuda distantei fizice, si culturale, precum si a celor pe care si le dorea omul, seamana intrucitva cu ale noastre cazuri, fiind vorba in el de "scheme" folosite si la noi. De unde ar rezulta ca "marile idei" sint mereu cam aceleasi...
RL are si ea stirea, aici,preluare de la cnn.

Friday, March 03, 2006

Verisorul italian a inceput sa sufere de "maladia" romaneasca?

...a dorului de duca (dintr-un stat falimentar, ma rog, o imitatie de stat in cazul romanilor)?

Aparent asa e, conform stirii asteia din Corriere della sera (varianta engl).

Cica per ansamblu, putin mai mult de unul din trei(aprox 37%) ar vrea "afara", daca ar avea ocazia, in timp ce la pustani(18-24) cifrele merg si mai aproape de ale noastre (presupun ca la noi sint 100% , sau 110% la respectiva categorie de virsta), 55% dorindu-se "afara", daca s-ar putea. Si absolventii de studii superioare (circa 55.2%) ar alege sa traiasca "afara", daca ar avea ocazia (barbatii fiind mai inclinati sa plece decit femeile).
"Afara" ca destinatie preferata pentru verisori ar fi SPania (14.2% din preferinte) urmata de Franta(12%) si de UK (9%) , unul dintre motivele pentru care verisorii s-ar vrea "afara", fiind, ca si la noi, un job mai potrivit cu inclinatiile omului si de asemenea mai bine platit(25.7%), altul atractia culturala a altor tari (14.2%), sau de ce nu, mai multe oportunitati pentru copii (13.1%).

Noroc ca Romania, dupa 60 si de ani de "guvernare" a unui cretin sau altul, este pe deplin pregatita sa repare "nedreptatea" istorica facuta de Traian Daciei, repopulind metropola la nevoie....

Thursday, March 02, 2006

Un studiu canadian

....despre comportamentul imigrantilor(barbati; virsta intre 25-45) in Canada, intre 1980 si 2000, poate aduce un pic de "relief" celor de la Bucuresti care au incurajat din rasputeri imigrarea romanilor in acea parte a lumii (sau poate nu, avind in vedere ca studiul ia in considerare nu doar romanii, ci o multime de alte etnii, care emigreaza acolo). In sfirsit, documentul e disponibil on line aici (sumar, aici, si aici; stire, aici). Printre concluzii: O proportie seminificanta dintre emigrantii (barbati) maturi pleaca (cca 35 % din cei sositi in anii 80); multi pleaca chiar in primul an de la sosire(6 din 10, dar miscarea pare conditionata de situatia economiei canadiene in anul sosirii imigrantului); plecarea depinde de tara de origine (cercetari americane arata faptul ca exista diferente intre intre etnii/tarile de unde vin imigrantii, privind numarul de imigranti care decid sa plece; in Canada, circa 1/2 dintre imigrantii proveniti din SUA sau Hong Kong decisesera sa plece din Canada dupa 10 ani , in timp ce doar 1/4 dintre europeni decisesera aceasta, dupa 10 ani), calificarile pe care le are imigrantul (cu cit omul are mai multe skilluri, cu atit poate fi mai susceptibil sa plece), etc.

"Taxa pe viciu" la Curtea Constitutionala

Un caz interesant va fi dezbatut de Curtea Constitutionala, respectiv constitutionalitatea "taxei pe viciu" (conform informatiei de aici, din Gandul ; un alt articol, despre aceasta, in Saptamina financiara, aici; o revolta mai "veche" descrisa tot in Gandul, aici). Spun interesant, pentru ca, fiind si eu "vicios" sint pentru mentinerea tutunului si alcoolului la preturile la care sint acum...ma rog...

Argumentul desfasurat in caz(cf. Saptaminii financiare), este cel al PSD care:

- invoca asezarea justa a sarcinilor (articolul 16 din Constitutie, potrivit caruia cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari; articolul 56 prin care sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale, iar orice alte prestatii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situatii exceptionale.), taxa pe viciu aplicandu-se numai persoanelor juridice, nu si celor fizice. De asemenea, taxa pe viciu ar avea caracterul unei prestatii interzise de Constitutie, caracterul sau nefiind legat de nici o situatie exceptionala care i-ar permite existenta cf art 56.

Un alt argument interesant este cel al producatorilor de alcool, pregatiti sa atace "taxa pe viciu" in cazul in care primul control ar gasi textul constitutional, din alte doua motive, citam (din saptamina financiara):
In primul rand, ea(taxa pe viciu) incalca principiul egalitatii in fata legii, aplicandu-se numai persoanelor juridice, nu si celor fizice, asa cum sustine si PSD. In al doilea rand, este discriminatorie - se aplica numai bauturilor spirtoase. Ca si cum vinul si berea nu imbata.

Cel din urma argument te-ar putea duce cu gindul la un Cassis de Dijon, aici, (desi gubernoiu ar putea argumenta ca masura se aplica si la "intern";... daca intram totusi in justificarea "stiintifica" a masurii guvernului, s-ar putea sa constatam ca totul cam lasa de dorit), desi deocamdata, asemenea speculatii sint inutile. Oricum, vom reveni asupra prezentei batalii odata ce mai multe informatii vor fi disponibile.

Wednesday, March 01, 2006

Dumnezeu versus Statul

Der Spiegel, editia internationala, sub titlul "Dumnezeu versus Statul: ce ar trebui sa stie conservatorii americani despre Europa", are o interesanta discutie asuprea importantei statului(noul zeu?) , pentru germani cel putin, dar lucrurile pot fi extrapolate usor si la alte tari europene.

Tuesday, February 28, 2006

Aparitia unui drept administrativ global(?)

Celor interesati de dreptul administrativ si cel international(si, bineinteles, vorbitori sau "intelegatori" de engleza), le semnalez acest numar din Law And Contemporary Problems (Duke), Vol. 68,Summer/Autumn 2005, Numbers 3 & 4,
intitulat chiar"The Emergence of Global Administrative Law".
Printre autori, Benedict Kingsbury, Nico Krisch, Richard B. Stewart, Jonathan B. Wiener, Sabino Cassese,David Dyzenhaus, Janet McLean,James Salzman, Walter Mattli, Tim Buthe, Kalypso Nicolaidis , Gregory Shaffer,Eyal Benvenisti si Martin Shapiro...Enjoy!

Curtea Constitutionale-azi despre impostura, cu Catalin Avramescu

Catalin Avramescu are un argument in 22, aici.

Monday, February 27, 2006

Tableta zilei...apartine alui Dvs. Neculai Constantin M...

Inca o "mostra" a modului iscusit in care NC Munteanu a reusit sa ne tina "lipiti" de undele radioului in anii odiosului si "zinistrei", in Ziua, aici. Enjoy!

Drept International-primul caz de genocid pe rolul curtii internationale

Institute for Law & Peace Reporting are un excelent raport investigativ aici (in engl.) despre problemele legale pe care le au de rezolvat verisorii nostri sirbi si partea care li se opune, la Haga, in primul caz in care inalta curte are de rezolvat o acuzatie de genocid. Recomand cu caldura lectura documentului! BBC are de asemenea un articolas pe aceasta tema, aici.

"Case" de avocatura

Prietenul nostru Andrei publica aici o lista a "caselor" de avocatura(de la un anumit nivel probabil ca Cabinetul Individual-cacofonia este neintentionata-devine "Casa") romanesti cu afaceri de peste un milion euroi. O "eczplicatiune" a modului in care se poate realiza cifra asta de afaceri gasiti in "interviul" plin de platitudini de aici(ideea de baza, taxeaza la ora, un clentenar care isi permite reprezentarea, este insa absolut corecta). In sfirsit, pentru comparatiune, merita citit articolul de aici.(in care un avocat/bartener din primele 100 de pe alte meleaguri "produce" aproape cit intreaga "casa" romaneasca). Deh, in timp ce noi construiam "caza boborului", altii nu stateau nici ei chiar pe loc, iar "distantele"si diferentele se tot largeau....
Oricum, pentru orizontul de asteptari al Romaniei salut aparitia cit mai multor "case" cu afaceri de peste un milion de euroi!

Sunday, February 26, 2006

Stere si Altii contra Romanei (update CEDO)

CEDO a pronuntat recent o alta decizie intr-un caz romanesc (multumesc lui Iulian pentru pointer), Stere si altii contra Romaniei. Textul integral al deciziei(in limba franceza) se gaseste aici. De asemenea, hotnews reda elementele esentiale ale cazului in romaneste, aici.