Saturday, April 17, 2010

Curtea e cu "noi"

Adica cu ea insasi si cu patria ciocoilor, cum ii spunea Tudor Vladimirescu unei "anumite Romanii", in recenta sa decizie care scoate in afara legii ANI. Detalii aici, aici, si , aici. Reactia societatii civile aici, a MJ, aici, alte reactii aici si aici. Un comentariu in engleza, aici si altul aici.
Desi curtea constitutionala nu are judecatori (in sensul de magistrati), un context mai general este furnizat aici si in comentariul interesant de aici.

Labels: ,

Sunday, April 11, 2010

Proprietatea si "post-socialismul"

Tot incercind sa gasesc un unghi potrivit pentru descrierea experientei noastre (si a altora) cu proprietatea la iesire din comunism,am ajuns la concluzia ca cercetarile de antropologie, in special ramura de antropologie culturala practicata in tarile anglo-saxone pare a reda cel mai bine perceptia noastra (intr-un fel acest lucru este si normal, din moment ce oamenii aceia studiaza exact perceptiile noastre; insa daca ar fi doar atit, tot nu ar fi destul, deci e ceva mai mult in acest tip de scrieri, o combinatie perfecta intre teorie si observatii, si o teorie care bate in mai multe directii, si acopera mai mult) legata de aceste experiente. Totodata, am descoperit cu mare placere un numar de carti (le-am citit cam pe toate, si ca de obicei am cite o copie xeros handy pentru cei care ar dori sa le consulte in cercetarile lor)pe care le indic mai jos pentru cititorul interesat. Nu voi face o recenzie a lor, pentru ca puteti gasi astfel de recenzii in diverse locuri pe net.

Katherine Verdery & Caroline Humphrey: Property in Question

Katherine Verdery: The Vanishing Hectare

Katherine Verdery: What was socialism?

Caroline Humphrey:The Unmaking of Soviet Life: Everyday Economies After Socialism (Culture and Society After Socialism)

Labels:

Cartea Saptaminii

In "avampremiera" la lista de carti pe care vreau sa o fac pentru aceasta saptamina, tin sa indic separat o carte interesanta a unui autor exceptional, Tony Judt. Este vorba despre Ill Fares the Land,un preview, aici. Eu as arunca o privire, contine raspunsuri si la intrebarile pe care ni le punem in Romania.

Labels: