Declaratia de independenta
iata mai jos un document "deschis" analizei/aprobarii voastre(un singur amendament/cred ca nu ar trebui sustinut doar de judecatori, ci si de avocati/consilieri/orice alt "auxiliar al jusitiei" sau cetatean al tarii care ar fi de acord cu declaratia):
DECLARATIE DE INDEPENDENTA A PUTERII JUDECATORESTI
Noi, judecatorii .............,
Dupa consultari cu colegii nostrii judecatori din toata tara, asupra textului acestei declaratii, am hotarit ca este necesar sa afirmam public principiile si valorile care ne indreptatesc sa ne asumam rolul de Putere Independenta a statului roman.
Dorim astfel sa aratam opiniei publice statutul aparte si egal dat Puterii Judecatoresti de Constitutia tarii, pe care il proclamam aici cu credinta in Dumnezeu si cu toata supunerea fata de legile scrise si morale ale poporului roman. Ne adresam cu tot respectul cuvenit fata de celelalte puteri ale statului, legislativa si executiva, pe care le socotim a fi partenerii nostrii permanenti in efortul comun de a construi o democratie constitutionala.
Recunoastem ca in istoria sa recenta poporul roman a avut parte de un lung sir de abuzuri, urmarind invariabil scopuri particulare mai curind decit interesul public; ele au demonstrat intentia unor grupuri de persoane de a supune poporul roman unui despotism absolut. In fiecare stadiu al acestor oprimari, au fost nenumarate persoane care au inaintat petitii in termenii cei mai umili si legali, pentru a primi dreptate si reparatii. Petitiilor lor repetate li s-a raspuns cu indiferenta sau cu ofense si represiuni. Puterea Judecatoreasca a acelor vremuri a fost surda la glasul dreptatii.
Este timpul acum ca noi, in numele corpului de judecatori romani din prezent si din trecut, sa ne cerem scuze in mod public fata de toti cei nedreptatiti sau abuzati si fata de fiecare in parte.
Toate acestea, impreuna cu puterile conferite noua astazi de Constitutia acestei tari si avind mereu in minte ceea ce a fost si nu trebuie sa mai fie vreodata, ne indreptatesc sa proclamam aici
INDEPENDENTA PUTERII JUDECATORESTI PENTRU A GARANTA POPORULUI ROMAN INTENTIILE NOASTRE DE A INFAPTUI JUSTITIA
Drept urmare:
1. Declaram in mod solemn si public ca judecatorii si instantele judecatoresti unde isi desfasoara activitatea sunt independente si se supun numai legii.
Judecatorul hotaraste asupra cazurilor in care este sesizat numai in virtutea constiintei sale profesionale, cu argumentele rationale aratate de lege si de jurisprudenta. Toate conflictele de interese sau legaturile politice dintre judecatori si celelalte puteri sau colegii lor procurori sunt si trebuie sa fie desfacute in intregime. Pe linga acestea, Puterea Judecatoreasca se poate administra la fel ca si celelalte puteri ale statului, legislativa sau executiva. Puterea judecatoreasca trebuie sa hotarasca liber asupra resurselor financiare proprii, dar si asupra organizarii si functionarii sale. Nu in ultimul rind, judecatorul are aceleasi drepturi si indatoriri pe care le are orice cetatean al Romaniei, mai putin cele aflate in conflict cu functia sa publica.
2. Judecatorii si Statul totalitar
Pentru a ne garanta independenta totala fata de abuzurile totalitare ale trecutului, solicitam ferm Presedintelui tarii – in calitate de Presedinte al Consiliui Suprem de Aparare a Tarii – sa numeasca o comisie de experti independenti, printre care si judecatori. Aceasta comisie va avea acces nelimitat la arhivele fostului S.R.I. si P.C.R. pentru a putea verifica declaratiile pe proprie raspundere ale magistratilor privind apartenenta la fostele structuri de persecutie ale statului totalitar.
3. Transparenta actului de justitie
Pentru a garanta transparenta si raspunderea fata de actul de justitie propunem ca toate hotaririle judecatorilor sa fie publicate pe site-ul de internet al fiecarei instante. Judecatorul poate argumenta si hotari ca informatiile privind identitatea unei parti nu vor fi publicate in tot sau in parte din motive de interes public sau pentru a ocroti dreptul la viata privata a unei persoane. Cu toate acestea, interesul public va prevala asupra celui privat in ce priveste obligatia constitutionala de a permite accesul tertilor la informatiile continute de o hotarire a unui judecator in cazul persoanelor care detin functii si demnitati publice.
4. Drepturile individuale si controlul constitutionalitatii
Istoria ne invata ca protectia drepturilor fundamentale ale omului – fie ca e vorba de indivizi sau de minoritati – nu poate fi lasata numai in seama puterilor executive si legislative care, prin natura lor, reflecta opinia majoritatii. Rolul final al Puterii Judecatoresti este de a umple cu vointa judecatorului distanta dintre textul legii si realitatea sociala dar si de a proteja valorile fundamentale ale umanitatii, consacrate de Declaratia Universala a Drepturilor Omului si de Constitutia tarii. Cum rolul Curtii Constitutionale este limitat de textul Constitutiei la a sanctiona constitutionalitatea legilor, consideram ca o obligatie imediata a fiecarui judecator, care decurge din principiul Independentei enuntat aici este sa judece orice cerere prin care se reclama neconstitutionalitatea altor acte si fapte decit legile tarii mai ales in sensul incalcarii drepturilor fundamentale ale omului.
5. Rolul activ al judecatorului.
Independenta Judecatorului este data de faptele sale. Aceasta inseamna ca Judecatorul trebuie sa isi asume un rol activ in cadrul comunitatii in care administreaza Justitia. Daca sunt aduse in fata sa chestiuni care privesc organizarea profesiilor juridice, educatia juridica, si altele asemenea el nu trebuie sa se fereasca a judeca si a gasi solutiile cele mai potrivite, cu argumente potrivite si dreapta ratiune, dincolo de insuficienta, neclaritatea sau imoralitatea legilor.
6. Institutul pentru Reforma
Sustinem ferm infiintarea unui Institut pentru Reforma care sa coordoneze si sa monitorizeze cu instrumente moderne procesul de reforma permanenta a justitiei, in pas cu schimbarile alerte ale societatii. Primele sarcini ale acestui Institut vor fi: i) elaborarea unei Strategii de reforma integrata a sistemului judiciar dezvoltind programul anexat prezentei declaratii; ii) elaborarea unor standarde de Independenta si eficienta a unei Instante, in colaborare cu comisii de reforma infiintate pe linga fiecare instanta din tara.
7. Garantii
Pentru a sustine prezenta declaratie, noi, membrii corpului de judecatori romani semnatari ai acestui document, garantam realizarea sa cu onoarea noastra si insasi functia de Judecator.
Prezenta declaratie este completata de prevederile Recomandarii Consiliului de Ministri al Consiliului Europei nr. 12 din 13 Octombrie 1994, pe care o recunoastem in intregime si o recomandam spre adoptare puterii legislative si spre aplicare puterii executive.
Solicitam public ca aceasta declaratie sa fie adoptata de fiecare instanta din tara pentru a declansa procesul de Independenta a Puterii Judecatoresti.
ANEXA
Proiect de Program pentru Reforma Justitiei
O singura misiune: Administrarea Justitiei in Interesul Cetateanului
Doua obiective:
Suprematia Legii si Imbunatatirea Accesului la Justitie
Trei Scopuri:
1. Solutionarea Justa a cauzelor
2. Administrarea eficienta
3. Pastrarea Increderii Publice
Patru Modele:
1. Justitia Penala – Protejarea Cetateanului
2. Justitia pentru minori – Actiuni corective
3. Justitia civila – Solutionarea justa si eficienta a cauzelor
4. Justitia relatiilor de familie – Protejarea valorilor familiale
Cinci Valori:
1. Accesibilitate
2. Rapiditate si rezolvare optima
3. Egalitate de tratament, Integritate si Corectitudine
4. Independenta si Raspundere
5. Increderea cetatenilor
Sase Principii:
1. Consolidarea Independentei Puterii Judecatoresti si a Separatiei Puterilor
2. Respectul fata de drepturile omului si ale cetateanului
3. Folosirea tehnologiilor moderne pentru eficientizarea administrarii justitiei
4. Transparenta actului de justitie
5. Integritate si excelenta profesionala
6. Asigurarea compatibilitatii cu institutiile europene si acquis-ul comunitar, adoptarea celor mai bune practici europene si cooperarea judiciara cu tarile europene pentru integrarea in spatiul european de libertate, securitate si justitie
Sapte Prioritati:
1. Reforma institutiilor care administreaza justitia: Inalta Curte, CSM si Ministerul Justitiei si a sistemului de organizare a instantelor
2. Prevenirea si combaterea coruptiei in sistemul de administrare a justitiei
3. Reforma invatamintului juridic
4. Garantarea accesului liber la justitie al cetatenilor
5. Protectia victimelor si reintegrarea sociala a infractorilor
6. Reforma profesiilor juridice
7. Reforma sistemului penitenciar