Friday, July 29, 2005

Regatul Academic

Din ciclul "cercetare originala" a la Romania dupa metode americane (oamenii par sa fi fost la curent cu cele intimplate la Harvard ) avem in Cotidianul, un dragut exemplu de plagiat. Bineinteles, ca cei doi copii de fost rector, resping indrazneala de a li se atribui plagiatul, aruncind-ul pe altul, care nici nu se poate apara pe moment, si nici nu e trecut ca autor(va mai amintiti ca in logica posibilului la romanii cu tupeu, tertiul exclus este perfect posibil). Citam :" Cei doi universitari nu neaga plagiatul, ci doar il atribuie altcuiva. Mai exact, unui colaborator care a plecat intre timp din tara si pe care „au omis“ sa-l semneze pe lucrare"...
Mda, turcul e "di vina", mai ales cind nu e de fata si nu e trecut pe lucrare. Si cind te gindesti ca doar olecuta timp in urma, pe vremea "geniului" si sinistrei sale sotii "doctora" si ea in analfabetism, pardon chimie, plagiatul era nu exceptia ci regula, ajungi sa te intrebi cum au tradat capitalistii astia "nobilili idealuri"si au atita tupeu sa acuze oamenii de plagiat. Ce vremuri, domle, ce vremuri.

Tot la rubrica Regatul Academic, un alt "narav si apucatura fina" in asa zisul invatamint romanesc (dar cine a zis ca "meletienii" fac invatamint in Rominica?) avem (tot) in Cotidianul, unde o ancheta isi face drum catre virfuri ale profesorimii meletene. Sincer sa fiu, meletenii astia nu prea sint singulari, cred eu, genul lor de apucaturi regasindu-se si prin alte parti (civile), dar poate ca ancheta asta e doar un inceput, poate incepe o curatenie mai mare, de toamna, si prin alte locuri. Prea seamana scolile romanesti cu grajdurile prea cinstitului Augias.

Monday, July 25, 2005

Palatul zeitei "justititia" si alte rubrici de interes

Cei de la Averea nu se lasa, cu plingerea mai veche a lui Ciuvica legata de contractul incheiat de un distins criminolog cu o firma frantuzeasca pentru fardarea fetei zeitei "jusitititia", si vine cu un nou articol despre aceasta afacere, aici .
Tot ei, despre asteptarile ministrului justitiei(mai toata presa are cite un articol despre acestea, de altfel), aici.

Procesul Comunismului?

Are un site, aici . Nu prea am avut timp sa vad cine este in spatele proiectului, si cit de stiintific este facut, dar, cel putin la o vedere sumara, apar referinte de prima mina, exista metodologie, samd.
Vizitati deci Procesul Comuismului , aici.

Continuare reforma, ce urmeaza?

Adevarul are un interviu cu ministrul justitiei, Monica Macovei(realizat de Liliana Nastase) despre ce va urma, aici (redau mai pe lung din el, pentru ca linkurile Adevarului au o proprietate ciudata, odata ce articolul e trecut la arhiva; nu mai dai de tot articolul, ci doar de comentarii la articol), din care citam:


"Monica Macovei: "Voi cere schimbari urgente la Parchetul General si PNA"

Astazi, legile Justitiei vor fi publicate in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta au fost promulgate de presedintele Romaniei, Traian Basescu...

- Legile Justitiei au intrat in vigoare. Care sunt primele masuri pe care le veti lua?

- Multe dintre noile prevederi nu vizeaza ministrul sau Ministerul Justitiei, ci Consiliul Superior al Magistraturii, sefii de instante si Parchete, toti judecatorii si procurorii. O prioritate pentru CSM trebuie sa fie organizarea concursurilor pentru mandatele de conducere care expira. In acest context, insist asupra faptului ca nu Ministerul Justitiei organizeaza aceste concursuri, asa cum gresit sustin unii, ci CSM prin Institutul National al Magistraturii. Ma gandesc sa solicit CSM sa faca o evaluare a sefilor de instante si Parchete, sa vedem cat de eficient functioneaza aceste institutii. Doresc ca procurorii si judecatorii "nesefi" sa inteleaga ca sunt independenti, acum scrie negru pe alb si in lege, sa nu se mai teama, sa-si faca treaba corect si cu responsabilitate. Legea e de partea lor, a taiat legaturile cu sefii, care nu mai pot interveni pe dosare, nu le mai pot lua dosarele. Iar eu ii voi proteja.

- Ati afirmat ca veti cere demisia procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, precum si a procurorului general al PNA, Ioan Amarie. O veti face?

- Am afirmat ca evaluez activitatea procurorilor generali si a adjunctilor lor, din perspectiva eficientei institutiilor pe care le conduc. Activitatea PNA a fost deja evaluata de un audit international, e vorba de auditul Freedom House, si nu sta deloc bine la capitolul eficienta in lupta cu marea coruptie. PNA a fost evaluat si in raportul de tara al Comisiei Europene si, la fel, are mari restante in lupta cu marea coruptie. In acelasi sens sunt si constatarile ultimei misiuni de monitorizare, din iunie 2005. La fel, vedem cu totii lipsa cazurilor de mare coruptie. Or, acesta a fost scopul infiintarii PNA. Prin urmare, este evident ca fara cateva schimbari urgente nu vom avea rezultate in sanctionarea marii coruptii. In ceea ce priveste Parchetul General, voi lua masuri de reorganizare a institutiei, avand in vedere atat propriile constatari, cat si pe cele ale Inspectiei CSM.

....
- Oficialii europeni insista pe reforma Justitiei. Ce aveti in plan pentru urmatoarele saptamani "critice"?

- Sa vizitez instante si Parchete pentru a constata si eventual redresa direct problemele administrative si de organizare, care ingreuneaza viata justitiabililor; sa discut cu procurorii despre constatarile ultimei misiuni de monitorizare, care a criticat starea de pasivitate a procurorilor. Procurorii trebuie sa aiba o atitudine ofensiva, sa iasa in intampinarea cazurilor, nu sa astepte sa fie impinsi de la spate, sa fie sesizati. Chiar si ziarul dvs. a semnalat multe cazuri de coruptie si nu stiu cate au fost luate in seama de catre procurori. In plus, de multe ori anchetele se desfasoara cu lentoare, iar dosarele "se plimba" de la un Parchet la altul, de la un procuror la altul, aspect negativ constatat si de expertul Comisiei Europene.

- Ati criticat dur Curtea Constitutionala. Vi se pare corect din partea unui ministru al Justitiei, chemat sa respecte legile si prevederile constitutionale, sa comenteze deciziile definitive ale unei instante cum este Curtea Constitutionala?

- Am criticat starea evidenta de conflict de interese in cazul a patru membri ai Curtii Constitutionale. Si este vorba de judecatorii Gaspar, Cochinescu, Stanoiu si Ninosu, ale caror sotii aveau un interes direct ca anumite prevederi din lege sa nu fie adoptate. Respectam cu totii decizia Curtii Constitutionale, dar dezbaterea publica trebuie sa aiba loc pentru ca Justitia nu functioneaza intr-un vacuum. Aceasta e cu atat mai adevarat in ceea ce priveste Curtea Constitutionala, care - reamintesc - este formata din membri alesi pe criterii politice. Oficialii europeni cu care am discutat in ultima vreme s-au aratat socati de starea de conflict de interese in care s-au aflat unii judecatori ai Curtii, precum si de faptul ca acestia nu s-au abtinut. Si, pentru ca regula onoarei nu a functionat, adica cei in cauza nu s-au abtinut sa judece, vom introduce in mod clar si explicit principiul conflictului de interese in Legea Curtii Constitutionale. ..."

Sunday, July 24, 2005

Decizia Curtii Constitutionale, reactii blogosfera

O reactie(de fapt scrisoare) absolut "bestiala" la presa de ziare intitulata: O fata timpita cu un tata bandit, aici (vroiam sa o copiez integral, dar va las sa o cititi unde a aparut in orginal), si, tot acolo, inca una, intitutlata: cu multumiri anticipate .

Ceva mai demultisor, Dragos Novac are in "una pe zi" o reactie la Tariceanu, aici

Si mai demultisor, Robert Soft are in green revolution un comentariu despre (prima) intoarcere la popor (in prezent abandonata) aici