Wednesday, September 12, 2007

Cit de accesibile sint "imprumuturile pentru studii" la bancile romanesti

Aflat ca tot romanul in criza de bani pentru "continuarea studiilor", mi-am adus aminte cu mare speranta, ca am citit pe undeva despre asa numite "imprumuturi de studii".

Plin de nerabdare am pus mina pe google, adica am introdus textul de cautare pe onorabilul motor de cautare si , in mai putin de citeva secunde, am dat de informatia de aici, pe care m-am hotarit sa o exploatez telefond direct la onor bancile enumerate.

Am dat telefon la prima banca (ultima de pe lista pe care am citat-o mai sus), unde dupa ce i-am expus situatia mea si ce doresc unei functionare amabile, aceasta mi-a luat numarul de telefon si mi-a promis ca ma suna inapoi in citeva minute. M-a sunat dupa cam 10 minute (personal consider asemenea interval foarte acceptabil) si mi-a repetat conditiile enuntate din articol.

Intrebarea mea, daca bursa acordatat de scoala ca venit poate fi luata in considerare a primit un raspuns negativ (de fapt singurul lucru care ma interesa era acela daca pot folosi respectiva bursa ca si "colateral" pentru obtinerea creditului, pentru ca la urma urmei respectiva bursa este un venit), iar conditiile enumerate de banca (functionara) pentru obtinerea unui credit de minimum 3000 de euro (citez "Imprumutul va fi garantat cu ipoteca pe un imobil, iar valoarea creditului nu poate sa depaseasca 75% din valoarea proprietatii ipotecate"), precum si costurile aferente indeplinirii acestor conditii mi s-au parut pur si simplu prohibitive (ca sa obtii un credit minim, sa spunem de 3000 de euro-adica mai nimic-trebuie sa te ocupi de constituirea ipotecii-care te duce undeva intre 300-1000 de euro, la care, daca adaugi si comisioanele bancii si favorul pe care ti-l face, de a se uita pe dosar, ajungi la peste mia de euro/ deci cam la 1/3 din suma respectiva).

Lucrurile au fost si mai simple cu celelalte banci, care, prin vocea autorizata a functionarelor, mi-au comunicat sec faptul ca imprumuturile se acorda numai daca studiezi in distinsa noastra tarisoara.

Acuma, dincolo de amabilitatea functionarelor (nu pot sa nu evidentiez amabilitatea lor), nu pot sa nu remarc costurile administrative uriase(este absurd ca pentru un imprumut de "nimic" de 3000 de euro, ca ceri garantii reale, respectiv o ipoteca, si sa lasi in sarcina clientului toate costurile legate de ipoteca, din moment ce tu ca banca, actor institutional care face mii de ipoteci, poti obtine in mai toate cazurile reduceri subtantiale de la notari, "experti", samd) , in cazul

Dar pina la urma vorbim despre banci care nici macar nu au auzit ca o "scrisoare de trasura" poate fi folosita ca si colateral (altii, chiar cei de aici, au auzit) pentru a putea comanda comoditati sau altceva pe piata internationala, asa ca...

Labels: , ,

Monday, September 10, 2007

O Introducere la istoria dreptului international umanitar

Dinah Shelton (G. Washington University) publica in ssrn aceasta introducere(am tradus titlul oarecum inexact, ca sa nu ma repet), pe care o consider o buna sinopsa pentru studentul interesat de subiect.

Personal, poate si datorita "tranzitiei" (avutiei nationale din buzunarul statului in buzunarele "particularilor" care si mai inainte "administrau" "statul") mi se pare fascinanta o istorie a drepturilor economice ale omului (vag promulgate, ezitant respectate).

Labels: