Saturday, April 23, 2011

Humanioarele la risc datorita reducerii fondurilor

Este vorba de Marea Britanie (Anglia, pentru ca Scotia si Tara Galilor au cumva un regim distinct), conform stirii de aici, unde guvernul ("neo", si conservator) a anuntat importante reduceri in bugetul alocat invatamintului, si in special al celui legat de Humanioare (si "stiintele umane"). "La risc", ca de obicei, sint cei mai dezavantajati, stirea referindu-se la reducerile importante in aceste domenii operate de universitatile care ofera asemenea cursuri celor cu posibilitati materiale mai reduse(alte universitati au sporit la maximul permis, respectiv 9000 de lire per anum, taxele de scolarizare, o veste nu grozava inclusiv pentru romanii care vor sa studieze in Marea Britanie) , insa mobilitatea sociala este oricum una dintre cele mai reduse in Europa cam de o generatie incoace in Marea Britanie.
Cum spunea un binecunoscut personaj politic roman, pare ca onor ruling class are nevoie mai degraba de frizeri din rindul celor fara mijloace, mai degraba decat de filozofi ori alte discipline subversive.

Labels:

Thursday, April 21, 2011

Romania pe primul loc la nr cazuri inchise la CEDO in 2010

Romania pare pe primul loc, conform stirii de aici. (Raportul aici , iar comunicatul COE aici)

Labels:

Wednesday, April 20, 2011

The Romanian Senate approved an idemnity of 300 Euros per day of incarceration for the former detainees of the communist regime

The news is here (in Romanian), and here (for an ackward google translation in English).
For the background, we should not that this is an attempt to correct the unconstitutionality of a previous legislation having this scope, as a result of the Declaration by the Romanian Constitutional Court of the unconstitutionality of the previous similar legislation.

Labels:

Tuesday, April 19, 2011

Pensionarii vin inaintea creditorilor la masa credala, in caz de faliment

Cel putin in Canada, conform stirii de aici. Chestiunea ceasta nu este doar una teoretica (sincer sa fiu, as merge atat de departe incat sa prevad clauze clare in orice FDI pe care l-as aproba ca si guvern, ca sa nu ma trezesc cu surprize urate), ci una foarte actuala, avand in vedere multitudinea de scandaluri (cel putin in Statele Unite, deocamdata) care insotesc acest topic(vezi de exemplu aici, aici,aici, aici, aici, aici , aici, aici , aici, si aici, asta pentru a nu cita decat cateva cazuri...)

Labels: , ,

Sunday, April 17, 2011

Din septembrie 2008. o reducere cu 14.5% a locurilor de munca in Romania

Cristian Oganas are aceasta statistica si cateva comentarii pe blogul sau, aici. Este de comentat, deocamdata ma marginesc sa spun ca ar fi interesant de vazut in ce domenii de activitate (Industrie, comert, servicii) s-au pierdut mai exact acele locuri de munca...

Labels: ,