Saturday, December 18, 2010

Cum au trecut firmele de avocatura (americane) pana acum prin criza

Law.com publica un material interesant aici, despre datele economice ale firmelor mici si medii (americane) in ultimii ani de criza economica. Ar fi interesant de vazut un material asemanator pentru Romania.

Labels:

Friday, December 17, 2010

Orase romanesti "fara populatie urbana" sau despre probleme sociale ale "modernitatii" Romaniei

Valentin Protopopescu, are un comentariu interesant aici despre unele cauze ale "nebuniei" pe care o tot vedem in Bucuresti si in alte "orase" ale tarii (eu as numi acestea-lipsa oricarei idei a unui spatiu comun, care sa ne apartina tuturor si de care sa ne bucuram toti). Citam:




"Astazi, mahalaua din Bucuresti s-a mutat in centru, iar centrul nu e nicaieri"...
......

In Bucuresti, nu am ajuns, nici macar in 2010, sa vorbim despre o populatie urbana asa cum se intampla in cazul oraselor Paris, Viena, Budapesta"...
.....


De ce? Pentru ca Bucuresti a fost un targ. Printr-un accident istoric nefericit, evident, pentru ca nu are o asezare strategica (este situat intr-o zona extrem de afectabila de seisme si este abordabila de catre orice invadator), Bucurestiul a devenit capitala intai a Regatului, apoi a Romaniei Reunite".



Pare ca in ciuda fascinatiei noastre cu trecutul, partial datorita educatiei pe care am primit-o, deliberat in statul (cvasi) modern in care am trait, aceste stari de lucruri au "radacini mai adanci" ,care sunt eventual descoperite de cei care doresc sa le investigheze (intotdeauna explicatia culturala este o explicatie).

Radacinile mai adanci pot fi gasite in scrierile unor eminenti istorici ca Hugh Seton-Watson The East European Revolution , or, in cartea excelenta a regretatului Joseph Rotschild-Return to Diversity, aflata integral aici. Marele Zeletin are de alfel o superba parabola, despre acele stari de lucruri, inca de gasit prin librarii, pe care eu o gasesc la inaltimea calatoriilor lui Gulliver descrise de Swift.

Oricum, poate acesta este un bun prilej de a reinoda o traditie a analizei sociale (si a integrarii acesteia in studiul dreptului, poate candva) pe care ne-am pierdut-o odata cu disparitia scolii create de Gusti, si a desfiintarii catedrei de "sociologie" de catre sicofantii inconfundabilului regim al lui Niculae Ceausescu.

Altfel,numai de bine!

Labels:

Thursday, December 16, 2010

"Noul" Consiliu ("Suprem",... pardon) Superior al Magistraturii

Potrivit stirii de aici, Parlamentul a "ales" reprezentantii "Societatii civile" in Consiliul Superior al Magistraturii.
Despre cei 4 din care au fost "alesi" cei 2, informatii aici.

Nu imi propun sa comentez prea mult despre aceste lucruri, pentru ca parerea mea este ca oricum 1) CSM este o strutzocamila constitutionala, care cu greu isi poate gasi locul in "concertul puterilor "(faptul ca 3 magistrati pe care ii cunosc plus inca unul au fost alesi recent si sunt pro-reforme ale sistemului judiciar nu inseamna deloc ca viitorul CSM cu componenta putin schimbata va functiona absolut diferit de cel "vechi"; cei noi sunt oricum o minoritate, si nu este clar in ce masura pot schimba votul majoritatii, astfel incat orice optimism nu poate fi decat extrem de temperat) sau mai bine spus in "cacofonia puterilor" pe care o vedem in plina desfasurare in zilele noastre ; si 2) Oricum, de cand a aparut ideea CSM, "societatea civila" si "reprezentantii" sai au fost un soi de moft in CSM, desemnarea acestora fiind facuta nu pe cine stie ce criterii de competenta ori reprezentativitate ci pur politic (vreau "omul" meu si eventual tu il ai pe al tau acolo).

Labels: ,

Legea pensiilor a fost promulgata...(sau vom mai avea "pensii" peste 30 de ani?

Mediafax, anunta ca Legea Pensiilor a fost promulgata, dupa respingerea de catre Curtea Constitutionala a exceptiei de neconstitutionalitate ridicata de un grup de parlamentari.

Fisa proiectului devenit lege (mie mi se par interesante intotdeauna lucrarile pregatitoare) se afla aici.

Pare ca sunt putine spre deloc modificari fata de forma deja cunoscuta, despre care nu voi comenta pentru ca impresia mea este ca asa mai recent cam toate statele au facut un svaiter atat de interesant din chestiunea pensiilor incat cei din generatia mea ori din cele mai tinere sa poata asuma fara riscul de a gresi prea mult ca "pensia" este deja un concept care se aplica doar bunicilor, pentru ei fiind doar una dintre multiplele "vrajeli" de care pot face abstractie cu usurinta (de exemplu daca un angajator va spune, hai ca iti dau o pensie faina daca renunti putin la pretentiile "salarile", poti asuma daca esti sub 50 ca este doar o "vrajeala". Oricum ai lua-o, "drepturile" in materia respectiva sint iluzorii, cota maxima a drepturilor s-a aplicat doar pentru baby boomers si a fost depasita de mult, si oricum lucrurile acelea se vor modifica de 30 de ori pana iesi tu la "pensie", suficient cat sa fii sigur ca nu vei mai primi nimic. Cum Romania este oricum intr-o situatie demografica destul de proasta, prezumtia aceasta pentru generatiile respective este cu atat mai intemeiata).

Labels: ,

Monday, December 13, 2010

Bugetele Romaniei

Adevarul are un material interesant aici, despre evolutia bugetelor Romaniei in ultima decada. Sper sa am timp sa revin cu o analiza mai detaliata a materialului in urmatoarele zile.

Labels:

Sunday, December 12, 2010

Regatul academic. Majorarea taxelor universitare in Marea Britanie,ziua de dupa ziua de "dupa"

Cum am spus ca voi reveni o perioada cu comentarii la acest topic, indic astazi comentariul lui
Chris Bertram despre posibililele implicatii politice ale recentei majorari de taxe si protestelor care au insotit-o, intitulat "ziua de dupa ziua de dupa"....

Labels: ,