Friday, January 14, 2005

Noua abordare juridica in problema spam

O stire recenta - Abordare nouă în lupta contra spam - despre un nou proiect din SUA care isi propune sa lupte importiva spam-ului printr-o chichita juridica :
" Membri ai Proiectului Honeypot au o nouă metodă de luptă împotriva roboţilor care colecţionează adrese de email: o pagină Web generată dinamic, care conţine o licenţă cu anumite efecte din punct de vedere legal.

Pagina Web conţine inclusiv o anumită adresă email, pe care robotul o va colecta şi care va fi folosită ulterior de un spammer. Acea adresă este generată dinamic şi înregistrată într-un jurnal împreună cu diverse date legate de provenienţa robotului colector. Adresele astfel generate sînt active, iar cînd mesajele spam sosesc este foarte simplu de făcut legătura între robotul colector şi sursa mesajelor, şi implicit de dovedit intenţia de spam.

Dar asta nu este tot: pagina pe care se află adresa-capcană conţine de asemenea o licenţă cu anumite efecte legale. Printre acestea se numără acordul proprietarului robotului de a fi acţionat în judecată în jurisdicţia de care aparţine serverul Proiectului, precum şi de a plăti 50 USD pentru fiecare adresă de email colecţionată. "

Vezi intreg articolul la http://rowd.zuavra.net/stiri/214/
Vezi o stire mai lunga in engleza la http://www.theregister.co.uk/2005/01/14/arbitration_new_tool_in_spam_war/
Vezi in acest articol si partea referitoare la o posibilitatea de a-i chema pe spamm-eri in fata arbitrajului.

Exista si un articol ce explica proiectul dpdv juridic. Iata-l aici :
http://www.ceas.cc/papers-2004/163.pdf

Abstract. One source major of email addresses for spammers involves “harvesting” them from websites. This
paper describes a proposal to allow a website owner to make illegal such automated extraction of email addresses.
We propose a “no-email-collection” standard for websites and a mechanism to track spammers violating the
standard. There are four parts to this proposal. The first part is to create special restrictions for non-human visitors as
part of the Terms and Conditions of Use page for the website. The second part is to add a Meta Tag specifying the
“no-email-collection” flag referencing the Terms and Conditions of Use webpage to each web page of the website.
The third part is to add “no-email-collection” flag referencing the Terms and Conditions of Use webpage to the
robots.txt file. Finally, the fourth part of the proposal provides instructions on the creation of “honey pot” email
addresses to track violators.

Thursday, January 13, 2005

Reclama

Nu stiu pe cine sa creditez ca autor, pentru ca am primit-o prin e-mail (de la cineva care a primit-o ...) dar reclama de mai jos mi se pare spirituala:

Reclama la o agentie de turism din Germania:
"VIZITATI ROMANIA - MASINA DUMNEAVOSTRA ESTE DEJA ACOLO!"

Asta ca tot am "luptat" de 15 ani cu hotii, coruptii, etc

Wednesday, January 12, 2005

Batalia pentru domeniul public

Ce este de fapt domeniul public din punct de vedere al dreptului de autor ?

Conform Wikipedia ar fi" Domeniul public contine operele intelectuale sau cunostintele in care nici o persoana sau organizatie nu are un interes personal ( drept de autor sau patent )In scopul incurajarii creatiei intelectuale statul poate acorda un monopol limitat in timp in ce priveste multiplicarea unei opere ( in cazul dreptului de autor ) sau aplicarii unei inventii ( in cazul patentelor ). La expirarea acestui monopol, respectivele creatii trec in domeniul public, si pot fi folosite in mod liber de oricine, deseori in scopul dezvoltarii ulterioare a domeniului. "

Domeniul public inseamna operele care le poti accesa in mod gratuit, le poti modifica, traduce, crea pe baza lor opere derivata fara a cere acordul titularului. Inseamna operele lui Creanga, Shakespeare sau Bethoveen. Inseamna ca a expirat "contractul" tau cu statul prin care ai avut un monopol (limitat in unele privinte de legea dreptului de autor) asupra acelei opere si acum ea intra in patrimoniul creativ, ce permite utilizarea libera a acesteia.

Inseamna ca tu poti lua Amintirile din Copilarie ale lui Creanga si sa le transformi astfel incit sa faci din ele o povestire impartita pe capitole, cu ilustratiile tale, ii mai pui si niste muzica de Mozart ca fundal si poti fie sa o publici pe o pagina web - ca o creatie proprie, fie sa faci un CD pe care sa-l vinzi tuturor celor interesati. Si asta e doar un exemplu.
Parerea mea este ca acest "domeniu public " este putin cunoscut si valorificat de catre noi toti. Fie de cei ce vor sa faca o afacere, fie de cei ce au alte scopuri ( ex. raspindirea culturii - publicarea unui site cu opere care nu mai sunt protejate de dreptul de autor)Si poate de aceea nu ne intereseaza cit si unde se gasesc opere care se afla in domeniul public sau de cind nu mai este o opera protejata de dreptul de autor, etc. (aici mi se poate argumenta si ca romanilor nu prea le pasa de dreptul de autor sau in Romania nu se respecta - de acceea nu exista un interes pentru domeniul public - discutabil.) Sau daca o opera este protejata inca 70 de ani dupa moartea autorului.
...................................
Vezi intreg textul la http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=batalia_pentru_domeniul_public&more=1&c=1&tb=1&pb=1


Monday, January 10, 2005

Justitie, Interne, si alte "organe"

In Ziua, un intreg grupaj dedicat "Justitiei", "Internelor" si altor organisme create de ei pentru ei, adica de baroni pentru baroni.
In deschidere, un articol al lui Razvan Savaliuc care ne spune de ce CSM (adica Consiul Superior al Magistraturii) nu poate fi decit mai putin decit trebuie sa fie.
In continuare, un alt articol despre Tartorii banilor negri (sau de ce o parte a procuraturii si a politiei nici macar nu ar trebui sa se ocupe de ce se ocupa acum) si un judecator ce pare o un fel de "Silvia Conti" a noastra.
Si in incheiere, un editorial al lui Sorin Rosca Stanescu despre tartorii de mai sus.
Toate trei merita o lectura!