Friday, September 29, 2006

Ok, sint aproape inauntru, ce mai urmeaza acum?

Le Monde are citeva comentarii (si idei) despre ce urmeaza...Probabil ca asa numitele chestiuni legate de incapacitatea administrativa cronica a Romaniei (care dateaza cam de multisor, vezi discutia despre esecul organizarii unei administratii serioase in Romania si cauzele acestui esec in Burghezia Romana a lui Zeletin) care (au dus la monitorizarea la singe "post intrare"si care) fac din "lupta anti coruptiune" joaca care "este"(in prezent) si din Romania un loc total inospitalier pentru performanta de orice fel (cum toate tranzactiile au un cost, vorba lui Coase, inospitalitatea, prostia, amatorismul, politicianismul si mizeria de tot fel a administratiei romanesti face ca acest cost sa fie unul prohibitiv pentru oricine ar vrea sa investeasca sau sa munceasca la modul serios in Romania), nu vor fi rezolvate mai devreme de 2-3 generatii (daca cei ramasi in Romania, atunci, chiar vor considera necesar sa le rezolve odata pentru totdeauna), timp in care noi tot vom astepta directie de la altii.

Tuesday, September 26, 2006

Romania in EU in 2007; romanii suferind de aceiasi "ilfovita"

In cadrul cronicii unei acceptari asteptate(si conditionate), Comisia a dat citirii azi in Parlament vestii pe care o asteptam inca din Mai a.c, anume ca Romania are green light, alaturi de "fratioara" sa Bulgaria, pntru intrarea (cu ceva conditii) in UE.

Cum drumul catre acest accept a fost greu si sinuos, in mare parte gratie si politicienilor post-(ex ante) decembristi, bucuria acestei vesti asteptate este umbrita de suferinta incercarilor prin care am trecut (si vom mai trece). Ca atare, ne-am asteptat la o mica retinere in declaratiile politicienilor (1) . Cu exceptia lui Baxe, obsedat inca de mediocritatea sistemului (care intr-adevar este mediocru) si a unui Tariceanu usor diplomat (da, romanii pot avea un moment de mindrie nationala, reusind sa intre in UE aproape 3 ani mai tirziu decit majoritatea colegilor lor de lagar, care nu au avut 1000 si de morti in anul de gratie 1989), reactia unei parti clasei politice mi se pare totusi cumva deplasata. Probabil ca cele mai dragute remarci (pentru ca se contrazic reciproc) sint cele ale lui Blaga respectiv Vosganian, respectiv "Vasile Blaga a declarat ca decizia Comisiei Europene de a recomanda aderarea Romaniei la UE nu este una politica" si ""Raportul Comisiei Europene valideaza formula politica actuala" - a declarat, la o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. El a adaugat ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene valideaza actul de guvernare si arata ca optiunea Partidului National Liberal de a evita alegerile anticipate a fost una corecta".....

Opinia mea este ca decizia CE(respectiv a parlamentului si a altor institutii europene) este una eminamente politica , chiar daca in luarea ei au avut un rol criterii eminamente "tehnice". Romaniei si Bulgariei li s-au promis intrarea in EU acum 4 ani, iar in discutie nu a fost decit anul in care se va face aceasta intrare, nu daca se intra sau nu...(lucru inca de dezbatut in privinta viitoarelor candidate). Bineinteles ca un anumit progres realizat in ultimii ani nu poate fi contestat, dar a spune ca acest progres este mai mare decit de fapt este, ori a spune ca administratia ori clasa politica s-a "profesionalizat"peste noapte ar fi si aberant si hilar.

Dar in definitiv, putem spune orice, avind in vedere ca politicienii romani, precum romani, sufera de boala numita ilfovita ( " ...Îmi amintesc că regretatul Petre Ţuţea spunea că în ....lumea suferă de "ilfovită". "Cum adică, d-le Ţuţea?". "Păi… ilfovita e o boală valahă şi se defineşte prin trei simptome: cretinism, criminalitate şi voie-bună!"… Turpitudinea bine dispusă, împănată cu o notă de fudulie, e un lucru lesne de reperat; în ce priveşte criminalitatea, ea nu este neapărat una fizică, ci poate fi foarte bine de speţa "asasinatului moral"…il multumesc lui Florian Danescu pentru pointer-ul catre definitia ilfovitei) adica de o combinatie de cretinism, criminalitate si voie buna.

Mi-e teama insa ca doar cu "ilfovita" nu vom reusi sa fim mai mult decit suma erorilor celor care am fost, nici macar ca acum avem "green light" catre Evropa.

(1)-avind in vedere si "oboseala" sociala inregistrata prin alte partii integrate inaintea noastra

Monday, September 25, 2006

Cheltuielile cu reprezentarea legala, in crestere...

La "ei", bineinteles, conform stirii preluate de Carolyn Elefant, aici. Citam:

Conform noului studiu pentru anul 2006 dat publicitatii de Altman Weil Law Department Metrics Benchmarking Survey, in parteneriat cu LexisNexis Martindale-Hubbell, media cheltuielilor in departamentele legale care au furnizat date in vederea intocmirii raportului a fost in jur de $914,229 pe avocat, mai ridicata cu 7.9 procente decit in anul fiscal 2005. Onorariile platite avocatilor externi au crescut cu 5.5 procente, la nivelul de $602,070 pe avocat In medie, pentru toate departamentele legale din Statele Unite, onorariile pentru a conduce departamentele juridice in-house (oficiile juridice de la noi) s-au ridicat in medie la $332,823 pe avocat, o crestere procentuala de 2.6% fata de anul precedent. Compensatiile si beneficiile avocatilor, cele mai importante cheltuiale ale acestor departamente, au fost in medie de $258,205 pe avocat....

Care este situatia la noi?