Ofertele electorale ale partidelor
BBC-ul face o prezentare sintetica si interesanta a ofertelor diferitelor partide in alegerile de acest an. Cum nu reusesc sa fac legatura direct catre prezentarea BBC-ului, am transcris mai jos integral prezentarea lor, pentru ca dupa alegeri sa putem analiza modul de transpunere in realitate
de catre "cistigator"/cistigatori a celor promise in campania electorala.Iata mai jos despre ce este vorba
INVATAMINT:
Educaţia şi sistemul de învăţământ se regăsesc fără excepţie în toate programele electorale prezentate de principalele formaţiuni politice în campania electorală. Toate propunerile vorbesc de rolul învăţământului în dezvoltarea economică, despre şcoli bine dotate indiferent dacă se află în oraşe sau în mediul rural. Diferenţele sunt însă notabile. În primul rând, în privinţa finanţării, dar şi ca mod de a vedea sistemul de învăţământ în ansamblul său.
Uniunea PSD+PUR
PSD îşi propune să reconstruiască şi să modernizeze 1400 de şcoli, să asigure materialul didactic necesar în toate şcolile din mediul rural, să finanţeze cursuri de perfecţionare pentru învăţătorii şi profesorii din aproape trei mii de comune. Actualul partid de guvernământ promite de asemenea calculatoare şi conectare la internet pentru toate şcolile din România, promisiune care se regăseşte de altfel şi în precedentul program de guvernare asumat de PSD. Singura menţiune legată de finanţare în programul PSD este un proiect în valoare de 170 de milioane de euro cofinanţat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Alianţa PNL-PD anunţă în schimb că va schimba filozofia de finanţare a educaţiei, despre care spune că traversează o criză cauzată de incompetenţă. Învătământul va avea în fiecare an un buget de 6 % din PIB. În acest an guvernul PSD, a alocat numai 4,1 % din PIB, după care, la insistenţele opoziţiei, a acceptat cifra de 4,65%, bani despre care sindicatele spun totuşi că sunt cu totul insuficienţi pentru nevoile învătământului. Prin sporirea sumelor alocate de la buget, Alianţa declară că salariile angajaţiilor din învătământ se vor dubla în termeni reali. Profesorii vor putea
să-şi sporească legal veniturile prin proiectele extrabugetare ale şcolilor. Alianţa PNL-PD spune că va asigura sporuri băneşti care să încurajeze profesori calificaţi să se stabilească la sate şi că 100 de milioane de euro vor fi destinaţi anual refacerii şcolilor.
Partidul România Mare
Şi PRM vorbeşte despre 6 sau chiar 7 % din PIB alocaţi învătământului ca şi despre dublarea salariilor profesorilor. În programul de reformă al PRM se spune că schimbările făcute până acum au fost insuficient pregătite astfel că mulţi învătători sau profesori nu au înţeles noile programe, multe dintre ele simple cosmetizări. Forma de desfăşurare a examenelor, remarcă PRM, s-a schimbat des, astfel că ar fi nevoie de un program de termen mediu şi lung care să fie respectat de toate partidele.
SANATATE
Fie că se numesc politici de sănătate sau reforma sanitară probleme din domeniu sunt abordate în toate ofertele electorale ale partidelor politice. Nuanţele care diferenţiază promisiunile partidului de guvernământ de cele ale opoziţiei, sunt evidente. Mai ales în privinţa funcţionării şi rolului Case Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nici un partid nu face referire, în programele de guvernare, la statul cabinetelor medicale individuale. Un subiect sensibil pentru medicii de familie care au slocitat an de an măsuri clare de autonomie.
Uniunea PSD+PUR
Referindu-se la Casa Naţională de Asigurări, Uniunea Naţională PSD+PUR nu prevede nici o modificare majoră a funcţionării acesteia. Vorbeşte însă de necesitatea limitării corupţiei şi de acces liber la informaţiile care privesc gestionarea fondului Casei.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Alianţa PNL-PD spune că autonomia Casei Naţionale de Asigurări trebuie redobândită. Alianţa vrea însă şi un control public asupra activităţii acesteia, publicarea contractelor Casei pentru a se vedea cum se cheltuie banii, publicarea de asemenea a bugetului şi bilanţului Casei, precum şi a sumelor alocate pe spitale şi furnizorii de medicamente.
Partidul România Mare
PRM este cel mai darnic cu oferta în domeniul sănătăţii, dar şi cel mai critic partid la adresa politicilor Guvernului Năstase privind reforma sanitară. Acesta acuză, în principal subordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătăţi şi... în programul său electoral este prevăzută eliminarea oricărei ingerinţe din partea Guvernului în admnistrarea banilor pentru sănătate. "Ministerul Sănătăţii, dar şi cel al Finanţelor au devalizat fondurile pentru sănătate, se arată în programul PRM care contiună cu ideea că trebuie eliminată ambiguitatea, netransparenţa şi, citez " intervenţia prea multor persoane interesate de nucleul fondurilor cheltuite după perdea.CNAS trebuie să-şi recapete totala independenţă, iar bugetul acesteia să nu mai fie influenţat de decizii politice", consideră PRM.
SISTEMUL DE PENSII
Statisticile arată că în România sunt 6 milioane şi jumătate de pensionari care de regulă sunt un electorat disciplinat şi se duc la vot. În privinţa candidaţilor la preşedinţie, la aproape toate alegerile din 1990 încoace, pensionarii au fost de regulă electoratul lui Ion Iliescu. Barometrul de opinie publică realizat de Fundaţia Soros înaintea alegerilor din 2000 arăta că pentru candidatul PDSR ar fi votat 60% din cei cu vârsta peste 60 de ani. Alegerile locale din această vară au arătat însă o schimbare care a neliniştit conducerea PSD. Pensionarii au votat în mare măsură cu Alianţa, mai ales în marile oraşe şi cu precădere în Bucureşti, ceea ce i-a adus o victorie zdrobitoare lui Traian Băsescu, încă din primul tur. Pentru alegerile generale, PSD şi Alianţa PNL PD au declanşat o veritabilă bătălie pentru atragerea voturilor pensionarilor.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Alianţa preconizează că pensia medie va ajunge până în 2008 la aproape 110 euro pe lună. Principiul de bază este "la muncă egală, pensii egale"...Mai întâi pensiile ar urma să fie recalculate, ceea ce a anunţat şi guvernul PSD. Numai că pensionarii ar urma să primească pensiile recalculate abia de la anul, deşi măsura a fost anunţată de guvern luna trecută. Alianţa promite indexarea trimestrială a pensiilor recalculate astfel încât să fie acoperită creşterea preţurilor.
Uniunea PSD+PUR
Acelaşi lucru îl promite şi uniunea PSD-PUR, cu deosebirea că nivelul pensiei medii în varianta uniunii va fi în 2008 de 100 de euro pe lună. Şi Alianţa şi Uniunea propun introducerea pensiilor administrate privat, dar cu un control public. Printre realizările cu care guvernul PSD se mândreşte, inclusiv prin panourile publicitare ale candidatului Adrian Năstase, se numără şi compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, program care, promite PSD, va fi continuat şi după alegeri. S-a aflat ulterior că nu este vorba despre compensarea celor mai eficiente medicamente, ci a celor mai ieftine. Preţul celorlalte, chiar dacă sînt recomandate de medic, rămâne neschimbat. În programul electoral al Uniunii PSD-PUR se scrie că peste 5 milioane de pensionari au beneficiat de tichete de călătorie cu reducere de 50% pe calea ferată, iar aproape 400.000 de bilete de tratament subvenţionate. Nu cu mult timp în urmă, premierul mai anunţa că acei pensionari care nu şi-au folosit tichetele de călătorie le-ar putea transforma în bonuri pentru cumpărarea de alimente.
AGRICULTURA
Oficialii europeni au atras atenţia că România nu este pregătită pentru a face faţă puternicei pieţe comunitare şi a lăsat să se înţeleagă că între fermele româneşti şi cele occidentale este o diferenţă de 50 de ani. Uniunea Europeană vorbieşte de necesitatea ca agricultorii să se asocieze. O treime din populaţie lucrează în sectorul agricol, iar 40% din români trăiesc la ţară.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Alianţa PNL-PD şi-a propus să ofere fonduri bătrânilor care lucrează în agricultură în schimbul cedării terenurilor agricole pe care aceştia le deţin. Pământurile respective ar urma să fie cedate tinerilor. Vicepreşedintele PNL, senatorul Gheorghe Flutur a declarat că ar fi vorba de o rentă viageră pentru fiecare hectar de pământ dat de bătrâni tinerilor în arendă. Este vorba de o reformă structurală spune senatorul Flutur, sunt peste 4 milioane de gospodării ţărăneşti cu sprafeţe medii de 2,5 hectare. Şi din partea cestor gospodării vine şi o rezistenţă la programele de asociere. Măsura porpusă de alianţă ar stimula fermierii în vârstă să renunţe la pământuri în favoarea tinerilor. In afara rentei viagere aceştria ar avea pensia de la stat, plus banii pe arendă. Dar de unde fonduri pentru aceste pensii viagere propuse de alianţă
Uniunea PSD+PUR
O propunere cu acelaşi mesaj a venit şi din partea PSD. Primul ministru Năstase anunţa că tinerii fermieri vor primi credite pentru achiziţionarea de terenuri agricole. Declaraţia primului ministru vine în completarea afirmaţiilor făcute acum câteva zile şi de ministrul de externe Mircea Geoană care anunţa şi el că agricultorilor li se va acorda, din partea Uniunii Europene o pensie de 65 de euro. Numai că purtătorul de cuvânt al Comisiei de agricultură din Uniunea Europeană, Gregor Kreuzhuber, aceşti bani reprezintă de fapt o primă de prepensionare pentru agricultorii de 65 de ani care ar dori să cedeze terenurile celor mai tineri. Iar aceşti bani nu vin doar din partea Uniunii ci este vorba de o cofinanţare cu statul român.
TAXE SI IMPOZITE
Unul dintre subiectele ce vor fi aprig dezbătute în campania electorală este fiscalitatea şi nivelul taxelor şi impozitelor. Toate formaţiunile politice se declară de acord cu reducerea fiscalităţii. România rămâne însă, ţara cu o fiscalitate excesivă şi cu unele dintre cele mai mici salarii din Europa.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Alianţa PNL-PD a propus introducerea unei cote unice de 16 la sută.
Uniunea PSD+PUR
Conducerea PSD, critică această propunere. Liderii partidului de guvernământ susţin că prin introducerea cotei propuse de PNL şi PD persoanele cu venituri mici ar câştiga şi mai puţin. Liderii PSD susţin că în varianta de impozitare propusă de alianţa PNL-PD, ar câştiga mai puţini bani peste patru milioane de persoane. Doar câteva sute de mii, spune Mihai Tănăsescu, ar avea de câştigat. Cota unică a fost criticată şi de vicepreşedintele PSD, Florin Georgescu, ajuns între timp prim viceguvernator al Băncii Naţionale.
Partidul România Mare
Partidul România Mare intenţionează să susţină impozitarea cifrei de afaceri, şi nu a profitului, în cazul firmelor. Pentru persoanele fizice, un impozit de 16 la sută este benefic în cazul venitului global, consideră deputatul PRM Daniel Ionescu, membru în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.
SIDERURGIE
Industria siderurgică nu reprezintă o prioritate pentru nici unul din partidele politice. Ele se arată dispuse să relanseze industria siderurgică, dar numai după ce alte sectoare, cum ar fi cel alimentar, turismul sau industria medicamentele vor fi aşezate pe o linie productivă reală.
Uniunea PSD+PUR
Uniunea nu vorbeşte în programul electoral de continuarea subvenţiilor, dar nu are trasate nici linii speciale în direcţia siderurgiei, vorbind de aceasta în contextul unei politici generale privind industria. În programul său electoral se spune că se are în vedere dezvoltarea industriei pentru ca produsele, fie ele din siderurgie, să fie lucrate la o calitate superioară pentru a nu mai lua calea exportului la preţuri modice.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Programul Alianţei PNL-PD este axat pe ceea ce ea numeşte "siderurgia-ca monedă de schimb pentru costurile de integrare"susţinând că o parte importantă din producţia Europei de oţel se face în România. Cerinţele Uniunii Europene, după cum susţine Alianţa dictează politici prudenţiale privind externalizarea producţiei, dar mai ales privind acordarea subvenţiilor, deoarece în acestă direcţie s-ar cheltui sume mari de bani. Alianţa nu este de acord cu modul în care s-au făcut privatizările în siderurgie, şi dă drept exemplu negativ, Combinatul Sidex Galaţi. Alianţa spune că, chiar şi după transferul societăţilor în mâna privată, acest sector nu ar putea rezista fără ajutorul de stat. Ajutorul însă, în opinia PNL-PD, trebuie respectat conform Uniunii pentru că altfel nu s-ar putea încheia negocierile şi asigura o piaţă de desfacere internaţională.
Partidul România Mare
Nici PRM nu doreşte eliminarea totală a subvenţiilor pentru această ramură, dar ele trebuie făcute o singură dată la 10 ani, cu condiţia prezentării unui plan de afaceri care să demonstreze că aceste subvenţii se reîntorc în bugetul statului. PRM dă acelaşi exemplu negativ societăţii Sidex Galaţi care a fost subvenţionată cu sume colosale, atrăgând atenţia Comisiei Europene. PRM, deşi nu a prevăzut paşi clari de revigorare a industriei siderurgice, susţine că va elimina toate practicile care ştirbesc importanţa acesteia în plan internaţional şi enumără astfel, corupţia, fiscalitatea iraţională şi birocraţia.
UE
Uniunea Europeană însemnă pentru români un standard de viaţă mai ridicat, instituţii publice pregătite să sprijine cetăţeanul şi să îi respecte drepturile , mai puţină corupţie, democraţie în adevăratul sens al cuvântului. Cel puţin aceasta este imaginea pe care politicienii au prezentat-o românilor. Astfel integrarea europeană a devenit un fel de ideal comun al românilor. Anul electoral a adus cu el bătălia partidelor din România pentru a demonstra românilor că fiecare dintre ele este cel mai potrivit şi cel mai priceput în a duce naţiunea română în Uniunea Europeană.
Uniunea PSD+PUR
Perspectiva finalizării ultimelor trei capitole de negociere cu Uniunea cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentale şi prezidenţiale ar putea aduce pentru PSD şi aliatul său PUR un avantaj electoral. Tema integrării europene este prilej de declaraţii optimiste. În acelaşi timp PSD atacă Alianţa DA pe tema integrării europene spunând că Traian Băsescu, candidatul Alianţei la preşedinţie are o atitudine antieuropeană şi declaraţiile sale pun în pericol relaţiile României cu susţinătorii ei europeni.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Liderii alianţei au spus că integrarea trebuie să fie una "demnă", fără ca România să facă favoruri economice pentru a obţine sprijinul politic al puterilor europene. Comentatorul politic Valentin Stan spune că este firesc în campanie electorală ca PNL-PD să evalueze activitatea guvernului în domeniul integrării europene. Promisiunea integrării europene poate fi însă îndeplinitită de orice forţă politică aflată la guvernare. Cu o singură condiţie . Să respecte standardele politice şi economice impuse de Uniunea Europeană.
INDUSTRIA MINIERA
Întreprinderile miniere se află de mulţi ani pe listele cu rău platnici, alături de alte societăţi din domeniul energetic. Reforma a început târziu, în perioada 96-2000, iar măsurile guvernelor de atunci au fost aspru criticate întrucât celor disponibilizaţi nu li s-au oferit pe lângă salariile compemsatorii şi locuri de muncă alternative. Concedierile au continuat în perioada guvernului Năstase, cu unele intermitenţe, astfel că sectorul minier, cu circa 100 de mii de angajaţi, rămâne în continuare unul dintre cele mai ineficiente din economie.
Uniunea PSD+PUR
Actualul partid de guvernământ îşi propune să continue politica practicată în ultimii patru ani. În programul de guvernare al Uniunii PSD+PUR se spune în termeni generali, că statul va investi bani în minele care au şanse să devină profitabile şi că societăţile miniere care sunt deja eficiente vor fi privatizate. Uniunea PSD-PUR declară că va continua citez "programul de închidere a minelor neviabile" şi că se va ocupa de citez din nou "revitalizarea regiunilor miniere dezafectate". Guvernul PSD a închis în perioada 2000-2004 peste 400 de mine. Concedierile au ajuns la 8 mii de mineri în acest an, după cum anul viitor este programată închiderea altor 64 de mine. Întreprinderile miniere s-au aflat permanent pe lista societăţilor cu datorii mari la bugetul de stat şi asigurările sociale. În octombrie 2003, un document de evaluare al Fondului Monetar International spunea că ritmul recuperării pierderilor a încetinit. În sectorul minier, privatizarea nu a început.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Alianţa PNL-PD îşi propune, potrivit platformei de guvernare, să creeze o piaţă liberă în domeniul energiei. Preţul lignitului şi al huilei ar trebui corelat cu cel din import, iar subvenţiile statului ar trebui îndreptate către minele care oferă termocentralelor materie primă mai bună. După cum se spune în platforma de guvernare a Alianţei, întreprinderile miniere îşi vor organiza mai bine terenurile, şi ar putea renunţa la unele suprafeţe, pe care le-au curăţit, în favoarea comunităţilor locale. Alianţa PNL-PD vorbeşte despre o privatizare accelerată în sectorul minier. Lipsesc însă soluţii pentru minerii concediaţi.
Partidul România Mare
Programul de reformă economică al Partidului România Mare este foarte general. Nu există o secţiune special dedicată mineritului. După ce prezintă starea actuală a economiei, pe care o numeşte catastrofală, PRM îşi propune citez "restaurarea funcţională, consolidarea şi dezvoltarea mecanismelor macroeconomice şi ale economiei de piaţă". PRM vorbeşte despre salarii minime la nivel european şi noi locuri de muncă în sectoare competitive. Fără detalii.
TINERI
La fel ca şi pensionarii, tinerii sunt acum, în prag de alegeri, o categorie de alegători pentru care se bat Alianţa PNL-PD şi Uniunea PSD+PUR. Promisiunile electorale sunt generoase de ambele părţi. Ele merg de la dublarea alocaţiei pentru copii şi până la acordarea de terenuri agricole în folosinţă gratuită.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Alianţa propune majorarea alocaţiei de stat pentru copii la 10 euro, care ar însemna o dublare aproape a celei existente acum. Pentru familiile tinere, alianţa alocă în programul său un sprijin financiar de 200 de euro la prima căsătorie. Ca să prevină abandonare copiilor nou născuţi şi să stopeze tendinţa de scădere a natalităţii, programul alianţei are o soluţie: o indemnizaţie lunară de 50 de euro pentru femeile care nu sunt cuprinse în sistemul asigurărilor sociale, pentru fiecare copil în vârstă de până la 2 ani şi 75 de euro pentru mamele care îşi plătesc asigurările sociale, dacă apoi îşi reiau activitatea.
Uniunea PSD+PUR
La acest capitol, PSD s-a arătat mai generos, deşi plafonarea indemnizatiei la 6 milioane şi jumătate de lei, ceva mai mult de 150 de euro, bani alocaţi mamelor care îşi întrerup activitatea ca să-şi crească copiii, a favorizat doar persoanele cu venituri mici. Mamele cu salarii mari, care ar fi primit aproape 80% din salariu, au fost dezavantajate, dar statul, care ar fi trebuit să plătească în unele cazuri ajutoare de până la 16 milioane de lei, şi-a redus în acest fel cheltuielile. Pentru viitor, PSD promite o alocaţie suplimentară pentru creşterea copilului, mai mare cu jumătate faţă de cea actuală, cu condiţia ca mama să-şi reia activitatea după concediul post natal. Ca să sprijine familiile sărace de la ţară, alianţa mai promite acordarea în folosinţă gratuită a unei jumătăţi de hectar de teren agricol. La rândul său, PSD promite construirea până în 2008 a încă peste 30.000 de locuinţe pentru tineri, faţă de cele aproape 10.000 date în folosinţă între 2001 şi 2004.
JUSTITIE
Societatea Academică arătată că imaginea proastă a justiţiei se datorează încetinelii cu care se derulează procesele în instanţă, infrastructurii vechi şi nefuncţionale şi mai ales lipsei de credibilitate printre oameni, probleme la care programele electorale găsesc cu greu soluţii.
Uniunea PSD+PUR
PSD susţine că prin cele 3 legi adoptate în regim de urgenţă, a Consiliului Superior al Magistraturii, statutul magistraţilor şi organizarea judecătorească, ar fi asigurat cadrul pentru o Justiţie independentă. PSD susţine că atribuţiile ministrului au fost diminuate, dar Asociaţia Magistraţilor acuză faptul că acesta ar păstra încă o influenţă mare în cadrul CSM unde îşi păstrează dreptul de vot.
Alianţa Dreptate şi Adevăr
Alianţa PNL-PD preconizează în programul său un alt fel de rol pentru ministru, acela de administrator al Justiţiei, dar şi de exercitare a autorităţii asupra procurorilor. Or tocmai aici, susţine Paul Florea, fostul preşedinte al Curţii Supreme, rămâne o portiţă deschisă presiunilor politice.
Partidul România Mare
Programul PRM se referă la depolitizarea justiţiei, dar critică mutarea centrului de decizie aspra carierei magistraţilor de la minister spre CSM, mutare cu care nu este de acord, deşi tocmai acest lucru era cerut de oficialii de la Bruxelles, în ideea reducerii influenţei politicului în Justiţie.