Friday, June 02, 2006

O firma pentru care nu doar sa lucrezi....


Avocatul meu("cinic de serviciu") preferat a deschis o firma aici,pentru care nu "merita" doar sa lucrezi, ci din cind in cind sa si mori,nu? Avind in vedere inmultirea exponentiala a "legal factories" ori "legal sweatshops", putem spune ca nu este asa cum le zice el?

Wednesday, May 31, 2006

Justice as fairness

John Rawls are aici [p.49] o idee interesanta:

...[r]evised statement of the two principles of justice..

(a) Each person has the same indefeasible claim to a fully adequate scheme of equal basic liberties, which scheme is compatible with the same scheme of liberties for all;

(b) Social and economic inequalities are to satisfy two conditions: first, they are to be attached to offices and positions open to all under conditions of fair equality and opportunity; and second, they are to be to the greatest benefit of the least-advantaged members of society (the difference principle)

Uitindu-ma asa putintel in jur, eu cred ca cel de al doilea principiu nu este respectat nu doar in Romania, ci in nici una dintre socitetatile pe care in mod uzual le numim democratice.... Probabil ca aceasta este "promisiunea" incalcata a turbocapitalismului nostru postmodern, nascatoriu de oligarhie care ocupa pozitiile datatoare de inegalitate nu prin competitia deschisa tuturor, si nu pentru indeplinirea "difference principle"...oricum.

Monday, May 29, 2006

"Nepregateala" romaneasca pentru Uniunea Europeana

Doamna Renate Weber are observatii foarte interesante in interviul de aici din care citez foarte pe scurt:

Din faptul ca UE pune mereu accent pe justitie si nu numai din punctul de vedere al felului in care functioneaza ci si pe ceea ce se cheama pregatirea sistemului de justitie.Cati judecatori din Romania credeti ca sunt familiarizati cu dreptul comercial international aplicat in UE, cu legislatia UE? Sigur avem si noi complete specializate pe drept comercial, dar nu e de ajuns.Vor veni companii straine care vor invoca diferite directive sau reguli aplicate in Uniunea Europeana. Judecatorul nostru va fi abia atunci pus in situatia de a rasfoi si nu toate aceste directive sunt traduse in limba romana.Eu as pune pe acelasi nivel pregatirea cu temerea care exista in statele membre cu privire la nivelul coruptiei in justitie. Exista o temere, iar daca ne uitam doar la perceptia publicului din Romania ea pare sa fie justificata....Aquis-ul comunitar nu inseamna numai traducerea lui, el trebuie studiat, inteles si aplicat. Pentru cei care au construit UE si nu a fost usor, dar macar ei au crescut cu asta, pe cand noi o luam de la zero si pana acum nu am investit nimic in asta. Nu avem materii, nu avem profesori care sa se fi specializat in drept european, fac doar niste chestii generale si de bun simt.Cine pana acum s-a ocupat de traducerea jurisprudentei Curtii de la Luxemburg ? Nimeni."

Sincer sa fiu, eu vad o tripla problema (partial din motive economice, partial din motive "culturale") care va face lunga si indelungata asimilarea si invocarea dreptului UE in Romania.

Prima este fi data de nepregatirea juzilor in dreptul UE (desi CEJ are darul minunat de a face curtile mici puternice, peste capul marilor curti de la intern-in Romania acestea tin mai mult de "contrareforma"-din moment ce orice jue in fata caruia se ridica chestiuni de drept comunitar poate trimite direct intrebari Curtii Europene de Justitie). O a doua problema va fi data de "nepregateala" avocatilor (ca judele roman care nu are habar de functionarea CEJ ori de dreptul european sa poata ridica macar intrebarea va fi extrem de necesar ca un avocat sa i-o puna direct pe masa,facindu-i vorbire, in extenso, in actiune, de acest drept... si citi avocati pot face asta in Romanica?) in privinta dreptului UE. Desi cred totusi ca exista macar citiva avocati pregatiti , ma gindesc totusi la "dinamica" economica" a intregului proces, mai precis la inhibitiile de timp si bani ale procesului.... avind in vedere ca studierea dreptului european costa timp, nervi si bani (ginditi-va de exemplu cit e un abonament la Common Market Law review, ca sa nu mai vorbim despre alte datebases si materiale), eu nu vad facind mult sens dpv economic sa incerci macar sa faci un dosar pe UE la sumele care se plateasc acum de catre companii pentru reprezentare (sa spunem undeva in jur de 500-1000 EUR) . Cite companii romanesti (care altfel ar avea claimuri meritorii) credeti voi ca ar fi dispuse sa investeasca de citeva ori sumele pe care le platesc acum drept onorariu in viitoarele lor dosare pe drept comunitar? (ca cele straine probabil vor merge direct la avocatii de la bruzelez, care ii vor folosi pe romanasi doar pe post de traducatori, ca sa nu le strice mintea si lenea, nu?)? Eu nu vad prea multe, iar numrul redus de clienti inhiba tentatia avocatilor de a investi timp si bani in asemenea dosare, care nu aduc un bun "return" al investitiei de timp si bani.
In sfirsit, cite companii romanesti(ma refer la management-ul lor) inteleg avantajele unui proces cistigat pe drept european si accepta riscul inerent de a investi multi bani dar a pierde asemenea proces? (aceasta ar fi o a treia problema).
Cu alte cuvinte, vad un fel de triple cultural & economic "dis incentives",ca sa spun asa, care inhiba dezvoltarea litigiilor pe drept european, cel putin pe perioada medie (3-10 ani) postaderare.
Dar sa speram ca ma insel,nu?

Regatul academic din alte parti

Un comentariu interesant aici despre pacatele excelentei universitare fara nici un suflet (eu ma indoiesc putin ca este vorba acolo chiar de atita excelenta pe cita vorbeste lumea ca este....oricum, HLS de azi nu mai este deloc HLS de acum 30 de ani; ma refer la dascalii de atunci in raport cu cei de acum...business-ul e extrem de vizibil acum, pentru cine vrea sa il vada, ca cei care nu vor sa il vada nu au nevoie decit de diploma de acolo...vorba ceea) si inca unul despre un trend mai larg. Oricum, noi nu avem nici una dintre grijile astea...caci la noi invatamintul este o combinatie de pile si "non-excelenta" oricum, universitatile noastre sint in afara competitiei universale dintre scoli, iar business-ul se refera doar la cite taxe poti colecta de la studenti si la ce salarii poti incasa, ca predare ori "excelenta" nu a prea fost oricum, din 46 incoace, de cind ii bagaram pe profesorii burgheji prin pirnai si ii inlocuiram cu matele fripte si cefele groase care fac pe profesorii si acum,nu?