Friday, May 26, 2006

Teoria politica internationala

Un site foarte interesant, aici (nu sint convins ca noi nu i-am traduce titlul prin "relatii internationale")

Thursday, May 25, 2006

Au librariile vreun viitor?

O interesanta poveste, aici.

Wednesday, May 24, 2006

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) noi decizii in cazuri romanesti

CEDO a pronuntat azi doua decizii in cazuri romanesti (incalcare art 6 conventie), Weissmann si altii contra Romania, si Georgi contra Romania (textul ambelor este disponibil in franceza), si a constat intelegerea amiabila dintre statul roman si reclamant (statul roman, ca boerul, a platit totusi 17.000 EUR pentru "intelegere") in dosarul Mocanu v. Romania (no. 56489/00) . Ziua are deja un comentariu aici, pe marginea cazului Weissman.

Tuesday, May 23, 2006

Conferinta de filozofie on line aproape de final-o lucrare de interes pentru juristi

Prima conferinta on line de filozofie, pe care am anuntat-o aici, se apropie cu pasi rapizi de final. Pentru cei care nu au avut pina acum curiozitatea sa vada site-ul sau, mentionez o lucrare postata acolo, de eventual interes pentru juristi: R.A. Duff (University of Stirling), "Virtue Jurisprudence," cu un comentariu de Lawrence Solum (University of Illinois-Law)
Lectura placuta!

Sunday, May 21, 2006

Arbitrajul International: Un studiu despre atitudinile si practicile corporatiilor

School of International Arbitration, Centre for Commercial Law Studies, Queen Mary University of London a incheiat recent un studiu (empiric), sponsorizat de PriceWaterhouseCoopers ,despre atitudinile si alegerile corporatiilor in privinta arbitrajului international.
Raportul aflat on line aici , pentru uzul companiilor si a utilizatorilor privati cred ca este de interes si pentru noi (se cere completarea unui minim de date pentru acees, dar raportul e free).

Citeva idei:
Acest studiu despre opiniile “consilierilor juridici” din companii de virf din intreaga lume testeaza 12 perceptii despre arbitrajul international si foloseste evidenta empirica obtinuta din cercetare pentru a infirma/confirma aceste perceptii.

Rezultate cheie:
-avantajele arbitrajului international sint clar mai mari decit dezavantajele acestuia;
-corporatiile facorizeaza acest arbitraj;
-semnificatiile tactice ale unor trasaturi ale arbitrajului probabil ca nu sint pe deplin intelese-o politica de rezolvare a disputelor asigura un avantaj strategic important atunci cind se negociaza clauze contractuale in contracte internationale;
-exista un larg support pentru institutii arbitrale regionale;
-corporatiile cauta arbitri cu o reputatie bine stabilita in comunitatea internationala de arbitraj
-desi unori abitrajul international poate fi cel putin atit de costisitor precum litigiile traditionale internationale, el poate reprezenta o mai buna intrebuintare a sumelor cheltuite pentru rezolvarea litigiului;
-odata cu cresterea constientizarii arbitrajului international ca proces de rezolvare a disputelor, exista o cerinta crescuta din partea companiilor pentru mai multa educatie despre instrumentele si tacticile folosite in arbitrajul international;
Perspectiva arbitrajului international este extrem de pozitiva-95% dintre corporatii se asteapta sa foloseasca in continuare arbitrajul international.

De asemenea, studiul va face obiectul unui articol mai lung: Loukas Mistelis, "International Arbitration - Corporate Attitudes and Practices. 12 Perceptions Tested: Myths, Data and Analysis; Research Report", Vol. 15 American Review of International Arbitration pp 525 - 590