Wednesday, March 02, 2005

Cultura, drept de autor si creativitate


Vezi intreg interviul pe BlogulLegi-Internet

Mentionasem acum citeva zile un interviu excelent cu Lawrence Lessig referitor la creativitate si drept de autor ( copyright ) care puncta toate marile discutii care au loc in SUA (si nu numai) cu privire la acest subiect.
Cu sprijinul lui Stefan Gavrilescu si acordul lui Richard Koman am reusit sa-l traducem in romana si sa-l gazduim aici.
Sper ca si cei ce citesc acest articol sa inteleaga care sunt problemele, solutiile si poate sa incepem si o discutie pe aceasta tema.
Exemplu Braziliei discutat la finalul articolului este plin de idei utile.

Vedeti si articolul in original la http://www.oreillynet.com/pub/a/policy/2005/02/24/lessig.html

Remixarea culturii: Un interviu cu Lawrence Lessig
de Richard Koman
24/02/2005

Ce rezultă din amestecul de P2P, dispozitive digitale, software open source, instrumente de editare uşor de folosit şi internet de bandă largă la preţ rezonabil? Potenţial ar putea rezulta ceea ce Lawrence Lessig numeşte remix de cultură: un fluviu de creativitate bazat pe creativitatea anterioară. Totuşi, nu este sigur că acesta va fi viitorul. Reţelele P2P sunt pe punctul de a fi scoase în afara legii. Continuarea regimului legal de copyright actual ar însemna blocarea unor vaste cantităţi de conţinut creativ care nu vor putea fi folosite de către artiştii care utilizează tehnici de remixare.

Lessig susţine bătălia pentru un viitor al remix-ului pe mai multe fronturi: bătălia în instanţă pentru legalitatea reţelelor P2P; bătălia legală pentru eliberarea "operelor orfane" din gulag-ul copyright-ului; crearea unor noi “licenţe pentru sampling" cu ajutorul unor artişti renumiţi cum ar fi David Byrne şi suportul acordat proiectului “cultură liberă” al muzicianului şi ministrului de cultură brazilian Gilberto Gil ce are ca scop crearea unei societăţi bazată pe libertatea culturii.
Intr-un lung interviu telefonic am discutat cu Profesorul Lessig despre toate aceste probleme. Lessig va prezenta in detaliu multe dintre aceste idei in alocutiunea sa de la Conferinta O'Reilly's Emerging Technology 14-17 Martie in San Diego.

Vezi intreg interviul pe BlogulLegi-Internet

Tuesday, March 01, 2005

Martisor

Tuturor doamnelor si domnisoarelor care citesc aces blog le dorim o primavara cit mai frumosa.La Multi Ani, fericitit, de Martisor!