Monday, April 26, 2010

Cartea Saptaminii

Este cea a lui Venelin Ganev, Preying on the State: The Transformation of Bulgaria After 1989 (Cornell University Press, 2007). O scurta introducere aici si aici.

Acum Ganev are mai mult decit un lucru interesant in cartea sa (fie si doar descrierea praduirii "avutului obstesc" bulgare de catre indivizi afiliati cu partidul lor socialist ori cu fostele servicii secrete si tot ar fi suficienta pentru ca "praduind statul" sa fie de interes). Dar Ganev are mai mult decit atit in carte, si anume citeva caracterizari fundamentele ale societatii bulgare de la inceputul comunismului, care mie mi se pare destul de asemanatoare cu a noastra in acea perioada.Cumva sumarizate,aceste caracterizari ori ipoteze de lucru ar fi:

1. Proiectul fostei nomenklaturi socialiste a fost in Bulgaria jaful imediat al resurselor statului;

2. Pentru a jefui, oamenii cu jaful au reusit relativ rapid sa incapaciteze institutiile statului care ii puteau impiedica in intreprinderea lor(in carte banca centrala a Bulgariei e data ca exemplu, si exemplul e fascinant);

3. Nu insa doar acestea au fost incapacitate, ci in general toata administratia, in mod masiv, de catre insi postati strategic, al carui modus operandi a fost in principal transgresiunea frontierelor stat-privat (si a dihotomiei penal/civil). Insii respectivi s-au miscat liberi din pozitii la stat (unde incapacitau institutia respectiva, de regula fie o institutie nou creata cu masiva discretie administrativa-de exemplu fondurile de investitii, fie o institutie cu atributii de control) , in pozitii private (citi dintre astia vedeti am vazut si prin Romania, prin ministerele econoniei care estionau resursele de privatizat. Si citi au reusit sa fie condamnati definitiv, ori macar trimisi in judecata?)

4. Pentru jefuirea de mai sus, elitele praduitoare au avut nevoie de un stat slab, o administratie incapacitata, iar proiectul dominant care e mers paralel cu jaful cel putin vreme de 15 ani (argumentabil si acum) a fost acela de a tine toata administratiunea jos.

In fine, 5. Pentru ca e3lita de prada nu aveau ce jefui de la privati, ci doar de la stat, societate a fost relativ libera si nebazata pe represiune, curtea constitutionala (la ei ca si la noi, ca si in tot restul europei de est), care e clar un import juridic vestic transferat intr-o cultura juridical distanta si eventual ostila, a functionat destul de bine, la fel cumva si curtile, nu a existat reprimare, etc. Si lucrurile astea au fost lasate in pace pentru ca functionau intr-un “spatiu” social unde nu era nimic de jefuit, si nu intrau in coliziune deloc cu jaful. Evident ca nici la ei curtile nu au fost inzestrate cumva ca sa isi indeplineasca bine sarcinile incredintate, dar macar nu au fost total deprivate de resurse si incapacitate administrativ total, asa cum a fost in cazul institutiilor care puteau intra in coliziune cu interesele clicii praduitoare.


Intrebarea pe care autorul si-o pune indirect si pe care eu o pun direct, e (insa) urmatoarea: bine, bine, presupunind totusi ca resursele (aproape fara limita la inceputul anilor 90, cind toate erau acolo) sint jefuite total la un moment dat, ce se intimpla in acel moment? Statul (ci cei care il captureaza) nu poate exista fara un soi de extractie a surplusului de la populatiunea care produce surplus, si pentru asta ai nevoie sa incepi sa recladesti cumva statul si capacitatea sa administrativa. Chestia fascinanta insa pe care o vedem in Romania (cred ca e inca la fel in Bulgaria , sau chiar prin alte locuri) este insa aceea ca nu pare sa existe acest soi de recladire institutionala.

Vorbind strict despre cazul Romaniei, instantele de pilda sint tot in paragina,iar "reforma" magistraturii sufera de o completa subfinantare si o acuta criza de imaginatie, necesarul de juzi nu se completeaza cu anii, politia e total ineficienta,desi probabil ceva mai bine "dotata" decit magistratura, serviciile administrative de tot felul oferite de stat, dar si organismele sale de control par inca in faza pre-copilariei, etc. Mai mult, in ultima luna vedem la noi lucruri fascinante, cum ar fi desfiintarea sub pretext constitutional a ANI, care exact rolul acesta fundamental de control (al potentialilor praduitori) il are, combinatii extreme de nocive cum ar fi aceea dintre inalti judecatori si parlamentari in scopul protejarii chiar a acelora care praduiesc (cu voie) statul,samd. Aparent deci nu putem vorbi de nici o constructie, ci mai degraba despre continuarea incapacitarii administrative a statului, ceea ce ne duce cu gindul la faptul ca elita praduitoare care probabil exista si in Romania inca nu a terminat de jefuit.

Altfel, recomand calduros cartea lui Ganev.