De curind Legea Dreptului de Autor a fost supusa la numeroase modificari rezultate in Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 .Modificarile reflecta clar lobby-ul facut de organismele de gestiune colectiva, dar si de alte asociatii sau grupuri de presiune ale titularii drepturillor de autor. Cum legea afecteaza in mod evident in mod direct unele din chestiunile care ne privesc pe toti, cred ca macar o perioada de consultare publica ar fi fost necesara, ca si explicarea unor termeni care au aparut in noua lege. Aceasta pentru a nu mai vorbi ca s-au introduc unele articole de lege similare cu dispozitii criticate virulent in alte legislatii, fara a se face niste adaugiri esentiale si utile. Dar evident ca nu s-a facut nimic. Asa cum nu se face nici pentru promovarea dispozitiilor pozitive din noul act normativ ( desi ORDA are aceasta atributie) .
Gasiti noua lege in domeniul dreptului de autor, practic, pe site-ul Legi-Internet la
www.legi-internet.ro\lgdraut.htm Chestiunile care s-au modificat sunt scrise cu caractere italice.
Sa facem insa o scurta trecere in revista a unora din modificarile pe care le aduce noua lege si pe care eu le consider importante
Vezi detalii la
http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=citeva_critici_aduse_modificarilor_legii&more=1&c=1&tb=1&pb=1
Legea adoptata dovedeste inca o data, daca mai era cazul, ca un act normativ fara o dezbatere publica adecvata poate fi un pas inapoi, chiar prin copierea unor acte normative adoptate la nivel european, american sau global.
Si atunci, ce ne rezerva viitorul ?
Cred ca in lipsa unor actiuni din partea acelei parti din societatea civila cu interes in domeniu riscam sa ne aflam la mina unor presiuni inerente din partea industriei din domeniu, a grabei politicienilor de a adopta cu nesat orice act normativ impus de diverse organisme internationale.
Cred ca trebuie sa privim cu mai multa atentie ca balanta dintre drepturile pe care le au creatorii de opere si limitele pe care le admite legea sau nu se transforme doar in monopoluri nejustificate ale unora pe seama altora.
Si mai cred ca trebuie sa nu uitam atunci cind cream ceva sa legam scopul operei - de a obtine un cistig financiar, a promova o idee, a expune o parte din cunostiinte ori altul - numai de o parte din drepturile pe care ni le da Legea dreptului de autor si sa alegem cea mai portivita licenta. Sau altfel spus - nu totdeauna Toate Drepturile Rezervate este cea mai buna optiune.
Vezi si proiectul Creative Commons - una din ideile revolutionare in domeniu Dreptului de Autor pe Internet
Pe cale de consecinta renunt de buna voie la orice drept de care mi-l acorda Legea Dreptului de Autor cu privire la prezenta creatie si va las posibilitatea de a-l copia, citi, raspindi, vinde, inchiria, imprumuta, exporta, proclama, comenta, traduce, adapta, radiodifuza, transmite prin cablu, ironiza, sterge, inrama sau orice altceva.
Bogdan Manolea
www.legi-internet.ro
Bucuresti 17 10 2004
Articolul poate fi gasit si comentat la
http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=citeva_critici_aduse_modificarilor_legii&more=1&c=1&tb=1&pb=1