Saturday, October 30, 2004

CEDO-update

Inca doua decizii privind "afaceri romanesti", de urmarit saptamina viitoare (marti 2 noiembrie):

Chivorchian v. Romania (no. 42513/98)

Ionescu v. Romania (no. 38608/97)

Redau mai jos ca de obicei, comunicatul Grefei

Maria Arsaluis Chivorchian, is a Romanian national who was born in 1979 and lives in Bucharest. She brought an action as an heir for the return of a piece of agricultural land which the State had expropriated without paying compensation and of another piece of land of which the State had taken possession. Paul Ionescu, is a Romanian national who was born in 1934 and lives in Craiova (Romania). He brought an action as an heir for the return of a house and adjoining land in Bucharest.

Both applicants complain of the Supreme Court of Justice’s refusal to accept that the domestic courts had jurisdiction to decide a claim for the return of land. They rely on Article 6 § 1 (right to a fair trial). They also complain under Article 1 of Protocol No. 1 (protection of property) of a breach of their right to the peaceful enjoyment of their possessions


Date fiind numarul mare de cazuri romanesti legate de "rateurile" legislative si judecatoresti privitoare la restituiri in comparatie cu alte cazuri de incalcare ale Conventiei, pare ca in Romania exista o anumita "specializare" (la CEDO) in aceasta directie, in timp ce in alte tari est-europene exista o "specializare" (specializari) in alte directii (CEDO). Poate ca in viitor vom avea prilejul sa discutam despre posibilele explicatii ale acestor "specializari"...

Liderii UE semneaza Tratatul Constitutional

La ce a postat Liviu, mai adaug doua stiri din surse oficiale:

"Astazi 29 Octombrie 2004, la Roma, Sefii de Stat si de Guvern si Ministrii Afacerilor Externe din UE au semnat Tratatul si Actul Final de instituire a unei Constitutii pentru Europa. Semnarea Tratatului a avut loc in cladirea Campidoglio, Sala Degli Orazi si Curiazi, aceeasi sala in care cele sase state fondatoare – Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg – au semnat Tratatul de instituire a Comunitatii Europene in 1957.

"Aceasta Constitutie ne mareste capacitiatea de a face Europa mai sigura, mai prospera si mai dreapta. Trebuie sa lucram impreuna pentru a utiliza la maximum aceasta capacitate. Sarcina noastra nu a luat sfarsit", a declarat Presedintele Consiliului de Ministri UE, Primul Ministru al Olandei, Jan Peter Balkenende, la ceremonia ce avea loc la Campidoglio.

Accesati link-ul de mai jos pentru mai multe informatii.

http://www.infoeuropa.ro/docs/EU%20leaders%20sign%20constitutional%20treaty.pdf

Sursa: Delegatia Comisiei Europene in Romania

###

Vineri, 29 octombrie 2004, Sefi de Stat sau de Guvern si Ministri de Afaceri Externe din 25 de state membre si 3 state candidate au semnat Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa, care a fost adoptat in unanimitate la 18 iunie, a.c.

Acest Tratat poate intra in vigoare doar cand va fi adoptat de fiecare din tarile semnatare, in conformitate cu procedurile constitutionale existente (procesul de ratificare a Tratatului de catre statele membre).

Odata ratificat de catre toti semnatarii, Tratatul poate intra in vigoare, in principiu, conform Tratatului, la 1 noiembrie 2006.

Textul integral al tratatului il puteti gasi la:

http://europa.eu.int/constitution/constitution_en.htm

Sursa: Comisia Europeana

Postat aici de Dan STOICA
efcons.ro

Friday, October 29, 2004

Constitutia Europeana (Tratatul privind stabilirea...)

Bineinteles fara participarea Romaniei ai caror leaderi sint "preocupati" mai mult de "interne", pardon afaceri interne.

Via Helen Hartnell (Golden Gate)un anunt al evenimentului mai jos (nu am mai avut timp sa il traduc in romana):

Despite the current crisis surrounding the Barroso Commission, EU heads
of state and government are in Rome today to sign the Treaty
establishing a Constitution for Europe, the terms of which they agreed at an
Intergovernmental Conference in June 2004.


During the past four months, the text has been in the hands of the
Council's legal and linguistic experts for translating, editing, and
renumbering. The Treaty itself, which is authentic in 21 languages, runs to
around 350 pages, and is supplemented by another 500 pages of
protocols, annexes and declarations.

The Constitutional Treaty, which will be signed in the same room where
the Treaty of Rome establishing the European Economic Community was
signed in 1957, will enter into effect on 1 November 2006, provided that
all Member States have by that date adopted it in accordance with their
own procedures for ratification
. Some Member States will hold a
referendum to determine whether or not to adopt the Treaty. The first of
these is expected to take place in Spain in early 2005.


Textul acestuia (varianta in limba engleza) aici (sau urmarind linkul din titlu).

Un comentariu despre cum aceasta Constitutie va "afecta" sistemele legale ale tarilor membre ale EU aici

Thursday, October 28, 2004

Cine sint coruptii II ("rezultate"...)

In continuarea mesajului lui Bogdan (BBC-ul comenteaza modestele -pina acum-rezultate ale listei aici)iata si unul dintre rezultatele concrete ale existentei coruptilor-(din ce in ce mai mult) posibila aminare a intrarii Romaniei in UE).
Redau mai jos un articolul aparut pe aceasta tema la BBC:

Moţiunea grupului creştin-democrat din Parlamentul Olandei, sprijinită de cinci partide, cerea ministrului olandez de externe amânarea semnării tratatului de aderare a României la UE.

Olanda deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene.

Guvernul României speră că va încheia negocierile de aderare până în luna decembrie, şi tot atunci va semna, alături de Bulgaria, documentele de aderare.

Creştin democraţii olandezi cereau o amânare de cel puţin 3 luni, aşa încât decizia să fie luată la conferinţa Uniunii Europene din martie.

Criticile

Purtătorul de cuvânt al parlamentarilor creştin democraţi, Iacob Van Dijk a declarat la BBC că scopul moţiunii era de a da un semnal clar guvernului despre corupţie şi necesitatea reformelor în justiţie şi administraţie.

"Poliţia se află direct sub controlul ministerului de interne, iar judecătorii nu sunt independenţi în România", a spus Iacob Van Dijk.

"Se pare că în România e mai ieftin să-ţi angajezi un judecător decât un avocat. Nu dorim asemenea practici în Uniunea Europeană şi în acest sens dorim amânarea deciziei de aderare", a spus Jacob Van Dijk.

El a mai adăugat că şi alte guverne occidentale manifestă aceeaşi îngrijorare.

"Am vorbit cu foarte mulţi oameni politici din statele Uniunii Europene şi nu sunt convinşi că România e pregătită îndeajuns ca să intre în Uniunea Europeana.

Dacă ridicăm această problemă s-ar putea să obţinem o amânare de trei luni a anunţului datei de aderare", a mai declarat purtătorul de cuvânt al creştin democraţilor olandezi.

El a precizat că moţiunea introdusă azi nu se referă şi la Bulgaria, care este mai avansată în procesul de aderare la Uniunea Europeană decât Romania.

Creştin democraţii reprezintă principala forţă politică în coaliţia guvernamentală şi in Parlamentul din Olanda.

Alte avertismente recente

În ultima perioadă s-au înregistrat mai multe semnale din partea unor oficiali europeni în legătură cu posibilitatea amânării încheierii negocierilor cu România, negocieri programate să se încheie la sfârşitul acestui an.

Nefinalizarea la timp a negocierilor ar putea împinge aderarea de facto a României dincolo de 2007.

Argumentele europene în favoarea unei amânări variază de la lipsa reformelor, mai ales în justiţie şi administraţie, până la eventuale întârzieri provocate schimbarea de guvern în urma alegerilor.

Cel mai recent avertisment în privinţa unei eventuale amânări a încheierii negocierilor a venit în urmă cu 2 zile din partea adjunctului şefului Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Onno Simmons.

Vorbind despre problemele justiţiei, unul dintre cele trei capitole neîncheiate încă, oficialul european a atras atenţia că în România nu au încredere în justiţie nici cei care apelează la ea, şi nici cei care lucrează în domeniu.

Îngrijorarea legată de problemele justiţiei din România a stat şi la baza iniţiativei unor parlamentari britanici din grupul liberal-democrat din Parlamentul European, care s-au pronunţat împotriva admiterii României în Uniunea Europeană în 2007.

Documentul, adoptat la începutul lui octombrie, spune că România suferă de probleme cronice, cum ar fi corupţia, lipsa de independenţă a justiţiei şi lipsa de libertate a presei, şi că nu a eliminat complet relele tratamente practicate de poliţie.

Liderul grupului liberal-democrat britanic, Chris Davies, declara la acel moment că intrarea României în Uniunea Europeană, înainte ca ea să-şi fi rezolvat problemele, poate fi asemănată cu un măr putred care aşezat lângă celelalte, le strică pe toate.

Un alt avertisment a venit la începutul săptămânii din partea comisarului european pentru politici regionale, Danuta Huebner.

Ea a declarat agenţiei bulgare de ştiri: "Depinde foarte mult de România dacă la 1 ianuarie 2007, vor intra în Uniune 1 sau 2 membri".

Pe lângă negocierile nefinalizate, oficialul european a spus că şi schimbarea guvernului, ca urmare a alegerilor, ar putea provoca o oarecare întârziere, ipoteză negată catagoric de preşedintele interimar al PNL, Călin Popescu Tăriceanu.


Pare ca cele de mai sus nu ii deranjeaza pe unii dintre cei responsabili pentru cele de mai sus, dupa cum se vede de aici
May God bless Romania!

Tuesday, October 26, 2004

Cine sunt coruptii?

Cu doar aprox 50 000 de USD s-a facut un studiu care face citeva sugestii ( negru pe alb ) - cine sunt coruptii care vor sa mai candideze la functiile parlamentare.

ce simplu este ...


Lista candidatilor incompatibili

Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) a dat publicitatii listele provizorii ale candidatilor Uniunii PSD+PUR si Aliantei PNL-PD considerati incompatibili cu calitatea de parlamentar.

Listele sint publicate la http://contracoruptie.ong.ro, fiind prezentate si motivele pentru care fiecare candidat a fost considerat incompatibil.

Vezi si lista http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=7949&s=21&ss=-1

Din nou - cazurile care conteaza

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a cistigat, la prima infatisare, procesul intentat Guvernului, care este obligat, astfel, de instanta sa furnizeze centrului informatii legate de contractele de publicitate, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, directorul CJI, Ioana Avadani.

Avadani a precizat ca, la infatisarea de luni, la care reprezentantul Guvernului nu a fost prezent, instanta a dat cistig de cauza CJI, iar Executivul are drept de recurs.Litigiul se refera la contractele de publicitate aprobate de Guvern si semnate de seful Executivului.CJI a cerut Guvernului, in luna august, in baza Legii accesului la informatii publice, detalii privind lista contractelor de publicitate aprobate de premier.

Purtatorul de cuvint al Guvernului a spus atunci ca fiecare institutie publica si-a semnat contractele de publicitate, care nu poarta avizul sau semnatura premierului. Acesta a dorit sa se asigure de legalitatea chelturii fondurilor, mai spunea Despina Neagoe.

Monday, October 25, 2004

Circul ideilor-Europa

La acest capitol citeva ginduri ale lui Pierre Manent despre problemele democratiei europene si cite ceva despre "visul european"