Thursday, January 04, 2007

Catre un drept la locuinta?

On stire interesanta despre intentia lui Villepin de a crea un drept la locuinta si a supune dezbaterii parlamentului un proiect de lege care l-ar cuprinde in urmatoarele luni aici (sincer sa fiu habar nu aveam ca Franta are peste suta de mii de "homelesi"...citi ori fi in Romania? presupun ca in nici un caz chiar atit de multi). Mai multe despre aceast subiect in franceza, aici, iar o copie a primului act de acest gen, Homlessness Act (Scotia 2003) aici .

Wednesday, January 03, 2007

Un "supersindicat"(?)

Interesanta "creatura", anuntata aici . Avind in vedere slabiciunile sindicatelor americane, chiar sint curios cum va functiona noul actor pe o "piata" internationala dominata la nivel disursiv in ultimii 20-30 de ani masiv de multinationale si de "agendele" lor.

Ginduri de inceput de an

Imi permit sa extrag din marturia unui "impatimit" al Justitiei despre starea sistemului romanesc, acum la inceput de an si de UE urmatoarele:

.....in legatura cu sclavia din instante. Sint de 9 ani in sistem si inca la..... unde, ca si in alte mari orase, e o nebunie de nedescris (prietenii stiu de ce!). Sincer, am obosit. Si nu numai fizic. Ma bucur sa aud ca unii dintre noi nu sunt nemultumiti de si stem. Eu sunt. Si am hotarit sa nu mai fac decit ce pot. Nu e normal ca de 9 ani, de cind sint in sistem, sa nu mai am timp pentru copil, sot, rude, prieteni, carti, filme, teatru, flori sau altceva. Gata. Mie mi-a ajuns. Si stiti de ce? Pentru ca mi-am dat seama ca nu se vrea sa se faca nimic. Asta e adevarul. Cind te duci la cineva care poate schimba ceva (coleg judecator, de altfel) si ii spui ca nu poti sa faci justitie la kilogram si se uita la tine ciudat, neintelegind ca asta nu te afecteaza doar pe tine, ci si actul de justitie, sincer parca nu mai ai chef sa ramii in sistem.

Cred ca mai avem ceva drum de parcurs pina sa "scapam" de situatia precum cele de mai sus, nu e asa?

Monday, January 01, 2007

Romania, Europa

Putin mahmur dupa vinul de Murfatlar (dah, se pare ca e un vin de succes si pe alte meleaguri, un mexican mi l-a recomandat cu caldura!) cu care am serbat primele secunde ale lui 2007, am dat pe google de urmatorul articol al BBC (Oana Lungescu-Romanii optimisti in privinta intrarii in EU), ilustrat sugestiv cu o caruta care blocheaza drumul (ingust, ca toate drumurile construite de cei insarcinati cu conducere treburilor administrative ale Romaniei in ultimii 60 si de ani) unui tir (Mercedes), sugestiv poate pentru optimismul temperat de scepticism cu care am intimpinat noul an si alaturarea noastra la constructia politica europeana.

Dar cum de bataia capului cu tot felul de griji vom avea destul parte in anul acesta, si in anii urmatori, poate ca e mai bine doar sa ne bucuram in aceste clipe simbolice de ceea ce am reusit totusi sa realizam !

La Multi Ani, deci, si un an mai bun Romaniei si tuturor romanilor, oriunde s-ar afla ei!

Sunday, December 31, 2006

Inca doua recomandari la rubrica "carti"

Imi permit sa adaug la rubrica cartilor care merita o privire(in anul urmator) pe cea a lui John Nicholas Iannuzzi : Handbook of Trial Strategies (eu am inaintea mea editia din 2001, publicata de Prentice Hall)-[desi aceasta carte se adreseaza in primul rind celor care practica intr-o jurisdictie americana, sau au macar o familiaritate generala cu etapele procesului in common law, parerea mea este ca mai mult de 70% din ce spune Iannuzzi in carte este "basic", aplicabil oriunde...astfel ca un cititor roman nu ar avea probleme insurmontabile in a intelege si aplica tehnicile si conceptele descrise de Ianuzzi in cartea sa] si cu multa caldura pe cea a lui Alan Lakein: How to get control of your time and your life (la cit de putin costa aceasta carte, probabil ca este o "investitie" extrem de profitabila cumpararea ei si aplicarea sfaturilor pe care Lakein le da).